Gelibolu Yarımadası'nda orman yangını

Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde çıkan orman yangınını söndürmek için havadan ve karadan müdahale sürüyor. Yangın nedeniyle Çanakkale Boğazı gemi trafiğine kapatıldı.
Gelibolu Yarımadası'nda orman yangını

Tarihi Gelibolu Yarımadası Yalova ve Kumköy köyleri arasındaki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın başladı.

Rüzgarın da etkisiyle kısa sürede büyüyen ve dumanları Çanakkale kent merkezi ile yarımadanın büyük bölümünden görülen yangının söndürülmesi için olay yerine ekipler sevk edildi.

Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı itfaiye ekipleri, şehitliklerden uzak alanda etkili olan alevleri kontrol altına alabilmek için çalışmalarını sürdürüyor.

Boğaz gemi trafiğine kapatıldı

Bölgede 400 kişiden oluşan ekiplerin 107 arazöz ve 7 dozerle devam eden söndürme çalışmalarına 2 amfibik uçak ve 20 helikopterle havadan destek sağlanıyor.

Bu arada, denizden söndürme çalışmalarına da başlandığı için Çanakkale Boğazı'nda gemi trafiği çift yönlü olarak durduruldu.

Bakan Pakdemirli bölgeye gitti

Gazetecilere Çanakkale Gelibolu'daki orman yangınına ilişkin açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yangınla ilgili çalışmaların sürdüğünü belirterek, "Orman Genel Müdürümüz bölgeye intikal etti, tüm ekiplerimiz orada, çalışmalarımız sürüyor. İlk yangın çıkış anı 14.50 gibi görünüyor. Çanakkale Gelibolu Pazarlı köyünde. Saat 15.00 itibarıyla yangına müdahale edilmiş durumda. Helikopter filomuzun çok önemli bir kısmı orada. Yangına şu an 20 helikopter, 2 amfibik uçak, 107 arazöz, 7 dozer ve 400 personelle müdahale ediyoruz. Ben de gelişmeleri yakından takip ediyorum." dedi.

Pakdemirli, açıklamasının ardından Manisa'daki son programını iptal ederek Çanakkale'deki yangın bölgesine hareket etti.

 

"Rüzgar etkisini sürdürüyor"

Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, ekiplerin alevleri kontrol altına alabilmek için havadan ve karadan seferber edildiğini söyledi.

Bölgede rüzgarın etkisini sürdürdüğünü aktaran Aktaş, "Bölgede iki köy var, alevler bazen yaklaşıyor ama şu anda çok büyük tehdit edecek durum yok. Biz de en yakın noktasındayız yerleşim yerinin. Yangın köylerden birinden iyice uzaklaştı, diğerine de yaklaşma durumunda gereği yapılır. Tarihi bölgeye ilerlememesi için arkadaşlar gerekli çalışmayı yapıyorlar. Şu ana kadar belli bir bölgede tutuldu." ifadesini kullandı.

Aktaş, yangının ne kadar alanda etkili olduğunu yönelik henüz bir tespitin bulunmadığını, herhangi bir can kaybı ve yaralanmanın da olmadığını kaydetti.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de söndürme çalışmalarını helikopterle gittiği yangın bölgesinde havadan izleyip yönlendirdi.

Yangın Yönetim Merkezi'nde anlık takip ediliyor

Gelibolu’daki yangına havadan ve karadan yapılan müdahale, Ankara'daki Yangın Yönetim Merkezi’nde anlık olarak izleniyor. Yangının takip edildiği merkezi
TRT Haber görüntüledi. 

"Şuana kadar 300 hektarlık ormanlık alanı kaybettik"

Bölgeye ulaşan Bakan Pakdemirli yaptığı açıklamada, "Şiddetli rüzgar, söndürme çalışmalarını zorlaştırıyor. Yangın, doğudan batıya doğru geliyor, yön değiştiren rüzgar etkili. Söndürme çalışmalarının gece de süreceği bekleniyor. Tüm ekiplerimizde hem yerden söndürme çalışmamız sürüyor. Türkiye'deki hava filolarımızın neredeyse tamamı burada yangın söndürme çalışmalarına katılıyor. 300 hektara yakın bir alanı kaybetmiş gibi görünüyor. Yerleşim alanlarıyla ilgili şuanda önemli bir tehlike yok." dedi.