Gıda güvende

Konya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yetkilileri, 2019 yılında 18 bin 150 işletmeye 36 bin 194 adet gıda denetimi uygulaması yaptı. Bu denetimler neticesinde 738 iş yerine toplamda 5 buçuk milyon lira idari para cezası uygulandı. 130 gıda ve hijyen denetçisi işletmeleri denetlemeye devam ediyor.
Gıda güvende

Konya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'ne bağlı Gıda ve Yem Şube Müdürlüğü ekipleri, gıda güvenirliliğinin sağlanması, tarladan sofraya kadar devam eden gıda üretiminde tüketici sağlığının korunması amacıyla 2019 yılında denetimlerini artırdı. Konya genelinde bulunan, gıda üretimi ve satışı gerçekleştirilen toplam 18 bin 150 işletme, 2019 yılında toplam 36 bin 194 denetime tabi tutuldu. Ekiplerin büyük bir titizlikle gerçekleştirdiği gıda denetimlerinin amacı tüketici sağlığının korunması, gıda hijyeninin sağlanması, Türk Gıda Kodeksine uygun gıda üretiminin sağlanması olarak belirtildi.

hilekarlara-gecit-yok-2.jpg

5 MİLYON 500 BİN TL CEZA UYGULANDI

5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’na göre; gıda denetim hizmetleri İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri tarafından yapılıyor. Konya İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri de bu yasa uyarınca, 2019 yılında 18 bin 150 işletmeye 36 bin 194 adet denetim yaptı. Bu denetimler neticesinde, 738 iş yerine toplamda 5 milyon 500 bin TL İdari para cezası uygulandı. Yine aynı dönemde 2 bin 400 gıda ve yem numunesi alınırken, olumsuz çıkan 169 numuneye idari işlem tesis edildi. Ayrıca söz konusu dönemde, insan sağlığına aykırı ürün üreten ve ürünlerinde taklit tağşiş yapan firmalar Tarım ve Orman Bakanlığımızca kamuoyuna ifşa edilmişti. Konya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, bu tür firmaların takibine 2020 yılında da devam edileceğini belirtti.

hilekarlara-gecit-yok-9.jpg

KONYA’DA 130 GIDA DENETÇİSİ SAHADA

Konya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, 130 gıda ve hijyen denetçisi ile tüketici sağlığının korunması, gıda hijyeninin sağlanması, Türk Gıda Kodeksine uygun gıda üretiminin sağlanması amacıyla işletmeleri denetlemeye devam ediyor. Yetkililerinden alınan bilgiye göre, bazı işletmeler yılda 2 defa denetlenirken, bazı işletmelerde bu denetimlerinin sayısının 4’e kadar çıktığı öğrenildi.

hilekarlara-gecit-yok-11.jpg

ET VE SÜT TESİSLERİNE YILDA 4 DEFA DENETİM

Gıda denetimlerini sıkı tuttuklarını ifade eden Konya Tarım ve Orman iL Müdürlüğü yetkilileri, et ve süt tesislerine yılda 4 defa denetim yaptıklarını ifade ederlerken, geçtiğimiz günlerde Konya’da hizmet veren döner restoranlarının tümüne denetim yaptıklarını ifade ettiler. Yapılan denetimlerde insan sağlığı açısından zararlı olan ve tağşiş edilmiş olan bir ürüne rastlanmadığı öğrenildi.

hilekarlara-gecit-yok-4.jpg

KONYA’DA DOMUZ ÜRÜNÜNE RASTLANMADI

Konya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yetkililerinin verdiği bilgiye göre Konya’da yapılan denetimlerde domuz eti, domuz yağı ve türevlerini barındıran hiçbir gıdaya rastlanmadı. Konya’da 100 civarında domuz denetimi yapıldığı öğrenilirken, denetim yapılan işletmelerin ve ürünlerin hiçbirinde domuz katkı maddesi tespit edilemedi.

AFYON KASAPLAR ODASI’NIN AÇIKLAMASI GERÇEKDIŞI

Gıda maddelerinde domuz ve diğer katkı maddelerinin, tağşiş edilmiş ürünlerin eliza metoduyla tespit edildiği bilgisine ulaşılırken, geçtiğimiz günlerde kamuoyunu meşgul eden Afyon-Konya tartışması ile ilgili olarak da bazı bilgiler verildi. Afyon’da bazı döner restoranlarında tespit edilen domuz katkı maddelerinin Temmuz ayında yapılan eliza testleriyle ortaya çıkarıldığı öğrenildi. Afyon Kasaplar Odası’nın, domuz katkı maddesinin Konya’dan gittiği yönündeki açıklamasının çok talihsiz bir açıklama olduğu değerlendirilirken, ürünün Konya’dan Afyon’a gittiğine dair hiçbir kanıta ulaşılamadığı ifade edildi. Söz konusu olayda Afyon Kasaplar Odası’nın iddiasının gerçek olması halinde, Afyon Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün, Konya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’ne gerekli bilgileri vermesinin kaçınılmaz olduğu ifade edildi. Yetkililerin verdiği bilgiye göre, Afyon Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, söz konusu işletmelere gerekli cezayı uygulamış durumda. 

hilekarlara-gecit-yok-6.jpg

174 ALO GIDA HATTI ETKİN HİZMET VERİYOR

14 Şubat 2009 tarihinde faaliyete geçen 174 Alo Gıda hattı, tüketicinin gıda ile ilgili her türlü bilgi alma talebi, ihbar ve şikâyette ilgili merciye kolay bir şekilde ulaşabilmesi, iletişimin tek merkezden yönlendirilmesi, tüketiciye en kısa zamanda dönüş yapılabilmesi ve sonucun takibi amacıyla hizmet vermeye devam ediyor. Tüketicilerin "gıda" ile ilgili her türlü şikayet ve talebi, Türkiye'nin her yerinden çağrı merkezine bildiriliyor. Bu çağrı merkezi tarafından alınan ihbar ve şikâyetler web tabanlı yazılımlar sayesinde içeriğine göre ya Bakanlığa ya da daha önce 81 ilde belirlenen temas noktalarına değerlendirilmek üzere iletiliyor. Yapılan denetim ve değerlendirme sonucu gerçekleştirilen işlemler ile ilgili bilgiler aynı web yazılımına kaydediliyor. Tüketiciler ya Alo 174'ü tekrar arayarak ya da kendisine verilen başvuru numarası aracılığıyla www.alo174.gov.tr internet adresi üzerinden şikâyet ve talebinin sonucunu öğrenebiliyor. Gelen başvurular ise en geç 15 gün içerisinde cevaplandırılıyor. Şikâyete konu olan ürünlerden numune alınması ve analiz yapılmasının gerekmesi durumunda 15 gün içerisinde bir ön bilgi verilerek süreç içerisinde yapılan işlemlerle ilgili bilgi güncellemesi de yapılıyor.

hilekarlara-gecit-yok-5.jpg

KONYA’DA 1698 İHBAR ALINDI

Alo Gıda Hattı Çağrı Merkezine iletilen başvuruların, Bakanlıkta da eş zamanlı olarak takibi sağlanırken mümkün olan en kısa zamanda sonuca ulaşılıyor. Alo 174 Gıda Hattı’na 2019 yılında Konya’da 1698 müracaat alındığı öğrenilirken, bu müracaatlara istinaden yapılan denetimlerde 202 işyerine idari para cezası uygulandığı öğrenildi. Konya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yetkilileri, tüm tüketicilerden gıda ile ilgili karşılaştıkları problemlerde mutlaka 174 alo gıda hattını aramalarını talep ediyor.

hilekarlara-gecit-yok-8.jpg

GÜVENİLİR GIDA VE HİJYEN EĞİTİMİ VERİLİYOR

Konya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ayrıca uzman personelleri aracılığıyla güvenilir gıda konusunda ilk ve orta dereceli okullarda eğitim vermeye de devam ediyor. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre; 2019 yılı içerisinde de 950 öğrenciye güvenilir gıda ve hijyen eğitimi verildi. Ayrıca, gıda sektörüne yönelik olarak 1100 kişiye de hijyen eğitimi ve mevzuat eğitimi yapıldı.
•SEYFULLAH KOYUNCU / YENİ HABER GAZETESİ