Kasım Göçer

Kasım Göçer

Gitmek mi zor kalmak mı?

Gitmek mi zor kalmak mı?

 

               Aykut Kocaman'ın geleceğini skorlara bağlamak doğru değil. Şu bir gerçek:  Aykut Kocaman Konyaspor'a bir oyun sistemi yerleştirdi ve istikrar sağladı. Bana kalırsa, Aykut Kocaman, gitmek istemediği sürece uzun yıllar Konyaspor'da kalmalı. Avrupa kulüpleri çok mecbur kalmadığı sürece teknik direktörlerini değiştirmiyor. İstikrar başarıyı getirir.


            Aykut Kocaman'ın oyun sistemi seyir zevki vermiyor. Bunu kabul etmek gerekir.  Ancak şunu da kabul etmek gerekir ki; günümüz modern futbolu alan savunması,  dar alanda pres gibi prensiplere ve takım disiplinine bağlı kalmayı gerektiriyor. Modern futbolu iyi uygulayan takımların ortaya koyduğu futbol, kadrolarında spektaküler oyuncuları yoksa  grekoromen güreş gibi sıkıcı olur. Günümüz futbolunun realitesi bu.  Koşu mesafeleri geçmişe göre çok fazla arttı, oyun boyu daraldı,  teknik becerisi en yüksek seviyede olan futbolculara bile nefes aldırılmıyor.  Buna karşılık futbol seyircisi  serbest güreşi seviyor, bol pozisyon olsun top bir o kalede bir bu kalede olsun istiyor.

Ancak günümüz futbolunda genel olarak kabul gören sistemler seyir zevkini azaltan, alan savunması ve mücadeleye dayalı savunma öncelikli sistemler. Bu açıdan Aykut Kocaman'ın oyun sistemini normal karşılamakla birlikte sadece transfer tercihlerinde biraz daha esnek olması ve az da olsa teknik becerili oyuna renk katacak oyunculara da yer vermesi gerektiğini düşünüyorum.

            İyi sonuçlar alınırken Aykut Kocaman'ın oyun sistemini alkışlayıp istenilen sonuçlar alınamayınca (ki futbolun içinde bunlar var) oyun sistemini yermeyi ahlaki bulmuyorum. Ancak Konyaspor'un son haftalarda lige motive olmakta zorlandığı aşikar. Bunda Aykut Kocaman'ın Fenerbahçe ile anlaştığı yönündeki iddiaların etkisi var mıdır bilmiyorum.

            Aykut Kocaman Fenerbahçe ile anlaşmışsa (ki haklıdır herkes bir üst level ve daha geniş bütçeli bir takımda oynamak ya da çalışmak ister) ve Konyaspor'u oyalıyorsa bu eleştirilir.  Aykut Kocaman Fenerbahçe ile görüşüyorsa ya da anlaşmışsa bunu açıkça söylemeli. Yönetim buna göre gelecek sezon planlamasını şimdiden yapsın, başının çaresine baksın. Kupa maçı var böyle bir açıklama takımın motivasyonunu bozar diyenler olabilir. Bence bu durum takımın motivasyonunu bozmaz. Bence belirsizlik takımı daha çok etkiliyor.  Futbolcular milyon liralar kazanan profesyonel oyuncular. Kupa hedefi hem takım için hem oyuncuların kişisel kariyeri için önemlidir ve maça yoğunlaşma sorunu yaşamazlar.


            Aykut Kocaman Fenerbahçe ile anlaşmışsa en azından bu durumu yönetime bildirmeli. Yönetim de buna göre başının çaresine bakmalı. Eğer Aykut Hoca gidecekse yönetim Aykut Hoca ile benzer tarzda futbol oynayacak bir teknik adama bakmalı. Aykut Hoca'dan sonra Konyaspor'a gelecek hoca üçlü savunmayla oynamaya kalkarsa ya da hücum futbol oynatmaya çalışırsa bugünleri ararız. Bu sebeple giden ile gelen hocanın oyun felsefeleri birbirine yakın olmalı. Eğer Aykut Kocaman ayrılır ve yönetim o da olur bu da olur gibi bir mantıkla hoca seçerse sonumuz yerle yeksan olur.  Gelecek hoca takımın oyun dinamiklerini bozmamalı. Akıllı hoca bunu yapar macera aramaz. Ancak yönetim de bu hususa dikkat etmeli.

            Görünüş o ki hem yönetim hem Aykut Kocaman açısından gitmek de kalmak da zor olacak.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Kasım Göçer Arşivi
SON YAZILAR