1. HABERLER

  2. GLOBAL NEWS

  3. Glasnogovornik MVP Turske Bilgic kritikovao EU oko kiparskog pitanja
Glasnogovornik MVP Turske Bilgic kritikovao EU oko kiparskog pitanja

Glasnogovornik MVP Turske Bilgic kritikovao EU oko kiparskog pitanja

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Turske Tanju Bilgic je pozvao EU da uvidi realnost na Kipru i da "okonča politiku ignorisanja kiparskih Turaka i njihovih prava"

A+A-

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Turske Tanju Bilgic komentarisao je izjavu visokog predstavnika Evropske unije (EU) za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepa Borrella upućenu nakon posjete predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana Turskoj Republici Sjeverni Kipar, javlja Anadolu Agency (AA).

Grad Maras je nakon 47 godina djelimično otvoren za javnost 2020. godine, a čelnik Turske Republike Sjeverni Kipar Ersin Tatar je izjavio da je ova odluka "izuzetno važna inicijativa" koja će omogućiti povratak bivših stanovnika i zakonitih vlasnika imovine koji godinama nisu mogli da odlaze na svoja imanja.

Borell je izjavio da su "neprihvatljive" riječi predsjednika Turske Erdogana da "posao koji je urađen oko imovinskih prava u Marasu otvara vrata novoj eri u korist svih", te izrazio zabrinutost.

"Takva izjava je još jedan dokaz koliko je EU udaljena od istine u vezi sa pitanjem Kipra", rekao je Bilgic te dodao:

"Ova izjava, upućena isključivo s ciljem solidarnosti EU-a i koja je za nas ništavna, ne ide dalje od toga da bude glasnogovornik i zagovornik Grčke i uprave kiparskih Grka, koji zloupotrebljavaju pravo veta u EU. Uz ovakav stav EU, nije moguće da EU igra bilo kakvu pozitivnu ulogu u rješavanju kiparskog pitanja."

Istakao je da Turska daje punu podršku odlukama Turske Republike Sjeverni Kipar u vezi s gradom Marasom.

"Ove su odluke usmjerene na zaštitu prava vlasnika imovine u Marasu. Kao što je rekao naš predsjednik države, ove odluke neće rezultirati novim pritužbama, već će ukloniti stare pritužbe."

Bilgic je pozvao EU da uvidi realnost na Kipru i da "okonča politiku ignorisanja kiparskih Turaka i njihovih prava".

HABERE YORUM KAT