Glasnogovornik turske AK Partije Celik: Odbacujemo suspenziju demokratskih procesa u Tunisu

Glasnogovornik AK Partije Omer Celik je odluku predsjednika Tunisa Kaysa Saida, koji je sinoć suspendovao rad parlamenta i razriješio s dužnosti premijera, ocijenio kao udar na politički legitimitet
Glasnogovornik turske AK Partije Celik: Odbacujemo suspenziju demokratskih procesa u Tunisu

Zamjenik predsjednika i glasnogovornik turske vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Omer Celik je aktuelne događaje u Tunisu ocijenio kao "udar na politički legitimitet", te poručio kako će nastaviti pružati podršku demokratiji u Tunisu, javlja Anadolu Agency (AA).

Celik se oglasio putem profila na društvenim mrežama o sinoćnoj odluci predsjednika Tunisa Kaysa Saida koji je suspendovao rad parlamenta i razriješio s dužnosti premijera.

Konstatovao je kako je ono što se dogodilo u Tunisu udar na politički legitimitet.

"Suspenzija izabranog parlamenta i razrješenje vlade u Tunisu, našoj prijateljskoj i bratskoj zemlji, udar je na politički legitimitet. Ova nelegitimna inicijativa predsjednika Tunisa nema ustavnu osnovu. Demokratska revolucija koju je narod Tunisa izveo 2011. godine predstavlja dragocjen primjer za svijet i regiju. Vrlo je važno zaštititi taj uspjeh na temelju ustavnog legitimiteta. Suspenzija ustavnog poretka u Tunisu od strane predsjednika je nelegitimna", poručio je Celik.

Pozivajući na povratak ustavnom poretku u Tunisu, Celik je rekao je da oni koji čine ovo zlo bratskom narodu Tunisa štete vlastitoj zemlji.

"Tuniski narod ima priliku i iskustvo prevladati trenutnu krizu u jedinstvu i solidarnosti. To je moguće samo trenutnim povratkom u ustavni poredak", naveo je Celik.

Prenio je i da predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan pruža podršku demokratskim uspjesima Tunisa.

"Podržavamo demokratsku volju naroda u Tunisu. Odbacujemo suspenziju demokratskih procesa. Svako bi trebao poštivati ​​visoku demokratsku volju naroda Tunisa. Između Turske i Tunisa postoje snažne historijske političke, ekonomske, kulturne i ljudske veze. Turska stoji uz narod Tunisa i poštuje borbu za demokraciju. Naš je predsjednik podržao demokratska dostignuća i uspjehe Tunisa pristupom koji uvijek uzima u obzir dobrobit bratskog naroda Tunisa. Naš je predsjednik snažno podržava demokratsku borbu naroda Tunisa. Nastavit ćemo podržavati tunisku demokraciju", zaključio je Celik.

Predsjednik Kays Said je sinoć, tvrdeći da je zemlji neophodno vanredno stanje zbog loše situacije u vezi s korupcijom, suspendovao rad parlamenta i razriješio s dužnosti premijera.

Nasuprot tome, predsjednik Parlamenta Tunisa i predsjednik Pokreta Nahda, najveće političke partije u toj zemlji Rashid al-Gannushi, odbacio je tu odluku i pozvao građane Tunisa na mirnu borbu protiv ovakvih odluka.

Gannushi je predsjednika Saida optužio za državni udar i poručio da je i vlada ali i parlament i dalje na dužnosti.

Pripadnici vojske Tunisa tokom noći nisu dozvolili ulazak u parlament zastupnicima ni predsjedniku ovog tijela Gannushiju.