Gönlümüzdeki Mevlana Söyleşileri gerçekleştirildi

Hz. Mevlâna’nın 746. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Etkinlikleri çerçevesinde Selçuk Üniversitesi Mevlâna Araştırmaları Enstitüsü tarafından düzenlenen Gönlümüzdeki Mevlana Söyleşileri “Hz. Mevlana ve Vefa” temasıyla gerçekleştirildi
Gönlümüzdeki Mevlana Söyleşileri gerçekleştirildi

Süleyman Demirel Kültür Merkezinde düzenlenen söyleşiye; Cumhurbaşkanı Başdanışmanı İhsan Şener, Kültür ve Turizm Eski Bakanı Atilla Koç, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Kağan Karabulut, Prof. Dr. Mehmet Okka, Genel Sekreter İbrahim Halıcı, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Tahir Balevi, Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ali Temizel, dekanlar, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı. Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin başkanlığında gerçekleşen söyleşide, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı İhsan Şener ve Kültür ve Turizm Eski Bakanı Atilla Koç konuşmacı olarak yer aldı.

gonlumuzdeki-2.JPG

“KAVGA KAPISINI BIRAK DA VEFA KAPISINA GEL”

Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ali Temizel,  “Bu söyleşinin bugünkü konu başlığı Mesnevi, Mevlana ve Vefa’dır.  Zira Mevlana’nın yüzyılları aydınlatan ve aydınlatmaya devam eden en önemli eseri Mesnevi manevisidir. Mevlana şöyle demektedir; “İnsan bir ağaca benzer, ahdinde ağacın köküne, kökün iyileşmesine sağlamlaştırılmasına çalışmak gerekir. Bozuk ahid çürümüş kürk gibidir, kürkü çürümüş ağaçta meyve vermez. Sevgide çekilen cefada binlerce cefa vardır. Şeytan gibi hasetli değilsen kavga kapısını bırak da vefa kapısına gel” Bu vesileyle bugün ülkemizin çevresindeki insanlara göz attığımızda durumun 800 yıl öncesinden farklı olmadığını göreceğiz.” diye konuştu. Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, “Hz. Mevlana kendisini Peygamber Efendimizin yolunun hizmetkârı olarak tanımlamaktadır. Mevlana’nın 66 yıllık ömrüne dikkat edersek Moğol istilası var, İslam inancının gerçekten ciddi manada tartışılır hale geldiği, acaba yeryüzünde İslam inancı kalacak mı? diye endişelerin yaşandığı dönemde, Anadolu Selçuklularının bu sapkınlıklara karşı durduğu dönemde üzerine düşen vazifeyi gerçekleştirmiştir” ifadelerini kullandı.

gonlumuzdeki-3.JPG

“MEVLANA 746 YIL SONRA YENİDEN KONUŞULUYOR”

Konya’nın; Hz. Mevlana dostları ve barışın semboli bir merkez olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Başdanışmanı İhsan Şener, “Konya hem Türkiye hem de dünya için böyledir. Mevlana, İnsan tabiatını en iyi tanıyan mutasavvıflarından biridir. Hz. Mevlana 746 yıl sonra yeniden konuşuluyor, tartışılıyorsa, BM, UNESCO’nun gündemine girebiliyorsa bu çağını aşan düşüncelerin, çağını aşan yaşam stilinin özelliğidir. Mevlana’ da bizim aslında uluslararası sisteme verilecek olan mesajlarda önemli bir figürümüz olması gerekmektedir. Mevlana, hakikatini dünyayla paylaşmak, sahte Mevlevilikle sahte Mevlana anlayışları üzerinden kandırılan bir dünyaya durun deme zamanı” diye konuştu. Mevlana’yı anlamak için yaşadığı dönemin incelenmesi gerektiğini dile getiren Kültür ve Turizm eski Bakanı Atilla Koç, “Mevlana’yı anlamak için Mesnevi’yi okumak gerekir. İlim adamlarının kabiliyetlerinden birinin okumak olduğunu düşünüyorum. Yani Mesnevi’yi tamamen okumadan, anlamadan, konuşmak dolduruşa gelmektir. Mevlana’ya vefa göstermemiz için hümanistlerin yani insan tanrıcılarının ve turizmcilerin elinden kurtarmamız gerekir. Bugün Hz. Mevlana’nın Ahi Evran’ın anlayışının hak olduğunu nerelerden öğreneceğiz? Tabii ki enstitülerden öğreneceğiz. Soyutu düşünmek çok zordur. Ancak iman etmek şirkten kurtulmak demektir” ifadelerini kullandı. Program hediye ve plaket  takdimlerinin ardından sona erdi.