Google kendi yapay zekasını tanıttı!

Google'ın ChatGPT rakibi yeni yapay zeka modeli Google Gemini tanıtıldı.
Google kendi yapay zekasını tanıttı!

Google Gemini 1.0’ı Google I/O 2023 etkinliğinde duyurdu ve bugün üç boyutta kullanıma sunuldu, aynı zamanda Bard’a entegre edilmeye başlandı. Şirket, yeni modelin işleyişine dair birçok detayı paylaştı ve ortaya koydukları bazı etkileyici özellikler bulunuyor.

Google Gemini özellikleri neler?

Google Gemini 1.0, Google tarafından mevcut en yetenekli ve geniş kapsamlı model olarak tanımlanıyor. Model, çeşitli modaliteler için özel olarak eğitilebilen ve ardından bu bileşenleri birleştirebilen bir yapıya sahiptir. Google, modelin soyut kavramlarla başa çıkabileceğini ve daha karmaşık düşünce süreçleri gerektiren durumlarla baş edebileceğini belirtiyor.

Google Gemini ile ilgili konuşurken, Google TPU 4 ve TPU v5e kullanarak “farklı modaliteler konusunda baştan sona önceden eğitildiğini” belirtti. Ayrıca, bugün duyurulan TPU v5p’nin ise “en güçlü, verimli ve ölçeklenebilir” olduğunu iddia ediyor.

Gemini’nin gücünü göstermek adına Google, 200.000 bilimsel araştırma makalesi üzerinde çalışarak, ilgili olanları filtreleyip, verileri bir saat içinde özetleyerek Gemini’nin demostrasyonunu gerçekleştirdi. Kodlama yeteneği de vurgulanan bir diğer nokta; modelin Python, Java, C++ ve Go gibi farklı dillerde yüksek kaliteli kodu anlayabilme, açıklayabilme ve üretebilme yeteneği.

Gemini 1.0, veri merkezlerinden telefonlara kadar geniş bir yelpazede üç farklı boyutta mevcut.

Gemini Ultra — En büyük ve en yetenekli model, son derece karmaşık görevler için ideal.

Gemini Pro — Çeşitli görevler arasında ölçeklendirme için en uygun model.

Gemini Nano — Cihaz içi görevler için en verimli model.

Google, Gemini 1.0’ın multimodalite açısından da güçlü olduğunu belirtiyor. Görüntü, video ve ses testlerinde, ChatGPT-4V ile rekabet edebilecek güçte olan Gemini Ultra’ya odaklanılacak.

Google, ayrıca Gemini’nin bugüne kadar en güvenli yapay zeka modellerinden biri olduğunu vurguluyor; bu nedenle güvenlikle ilgili endişeleri olan kullanıcıların başlangıçta endişelenmelerine gerek olmadığını belirtiyor. Kullanıcılar, Gemini Pro’yu Google Bard ile deneyimleyebilecekler

Kaynak:HWP