Göreve başlayan ABD Başkanı Biden'a tebrik mesajları

ABD'de Joe Biden dönemi resmen başladı. Dünya liderlerinin yeni başkana tebrik mesajları da yemin töreninin ardından birbirini izledi.
Göreve başlayan ABD Başkanı Biden'a tebrik mesajları

ABD'nin 46. başkanı Joe Biden, dünyanın yoğun ilgi gösterdiği yemin töreniyle görevine başladı.

Oval Ofisin yeni sahibi Biden'ı dünya liderleri de yayınladıkları mesajlarla tebrik etti.

İlk tebrik İrlanda'dan

Yemin töreninin hemen ardından ilk tebrik İrlanda Başbakanı Micheal Martin'den geldi. Martin mesajında, "Joe Biden, İrlanda'nın gerçek dostu olacaktır" dedi.

'Transatlantik ittifakı için yeni bir dönemin başlangıcı'

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de Joe Biden ve yardımcısı Kamala Harris'i tebrik etti. Stoltenberg, yazılı açıklamasında "Bugün transatlantik ittifakı için yeni bir dönemin başlangıcı" ifadesine yer verdi. Genel Sekreter, Kuzey Amerika ile Avrupa arasındaki bağın, güvenliğin temeli olduğunu vurguladı.

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel, mesajında, daha güçlü bir Avrupa ve daha iyi bir dünya kurma önerisinde bulundu. Michel, Washington'la ilişkilerde öncelikleri çok taraflı iş birliği, koronavirüs ve iklim değişikliği ile mücadele olarak sıraladı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron da, Biden yönetiminin Irak ve Suriye'de terörle mücadelede önemli kararlar alacağından emin olduğunu belirtti.

Johnson: Biden ile çalışmayı dört gözle bekliyorum

İngiltere Başbakanı Boris Johnson Twitter mesajında "Başkan Biden ile çalışmayı dört gözle bekliyorum" dedi.

Nijerya Devlet Başkanı Muhammed Buhari de Biden ile çalışmayı sabırsızlıkla beklediklerini aktararak, "Küresel terörizmle, iklim değişikliği ve yoksullukla mücadele ile ekonomik ilişkilerin ilerletilmesi konularında Biden yönetimini büyük bir umut ve iyimserlikle bekliyoruz" mesajını paylaştı.

Brezilya

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, Twitter hesabından, "ABD'nin 46. başkanı olan Joe Biden'ı selamlıyorum. Brezilya ve ABD arasındaki ilişki uzun, sağlam ve demokrasinin, bireysel özgürlüklerin savunulması gibi yüce değerlere dayanmaktadır. Uluslarımızın bayındırlığı ve vatandaşlarımızın refahı için çalışmaya hala kararlı ve istekliyim" paylaşımını yaptı.

Meksika

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, ABD başkanı ile 3 temel konuda görüşlerinin örtüştüğüne işaret ederek, "Pandemi ile derhal mücadele, ekonominin yeniden canlandırılması ve yeni bir göçmen planının gerekliliği" diye konuştu.

Arjantin

Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "ABD başkanı olarak göreve başlamasından dolayı Joe Biden'ı ve başkan yardımcısı olan ilk kadın Kamala Harris'i tebrik ediyorum. Eminim ki bu yeni aşamada ülkelerimiz arasındaki bağ güçlenecektir. İkinize de iyi şanslar dilerim" temennisinde bulundu.

Kolombiya

Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "ABD'nin yeni başkanı Joe Biden'ı ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris'i kutluyorum. Onlara başarılar temenni ediyorum. Birlik mesajlarını destekliyor ve ortak hedeflere yöneldikçe güçlenen tarihsel, iki taraflı ve iki meclisli ilişkilerimizi yineliyorum" ifadesini kullandı.

Peru

Peru Devlet Başkanı Francisco Sagasti, "Joe Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris'i tebrik ediyoruz. Bölgede demokrasinin güçlendirilmesi ve COVID-19'a karşı mücadele için gayretinizi, Peru halkı adına birlikte çalışmayı yineliyoruz" mesajını paylaştı.

Ekvador

Ekvador Devlet Başkanı Lenin Moreno ise "ABD için büyük bir gün. Demokrasi zafer kazanıyor, halkın iradesine saygı hakim oldu ve bölgenin tüm halklarında bu ilkeler güçlendiriliyor. Bol şanslar başkan. Joe Biden ve Kamala Harris, Tanrı yönetiminizi kutsasın" yorumunda bulundu.

Şili

Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, Twitter hesabından, Biden'ın yemin etmesinden önce yaptığı paylaşımda, "Bugün Joe Biden ABD'nin 46. başkanı olarak görevi devralıyor. Ruhu iyileştirme, yeniden birlik olmayı teşvik etme ve sivil dostluğu güçlendirme misyonuna sahip bir hükümet olacak. Demokrasi, özgürlük ve insan haklarına bağlılık sınırları tanımaz. Başkan Biden'a ve ABD'ye başarıların en iyisini diliyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Paraguay

Paraguay Devlet Başkanı Mario Abdo Benitez, sosyal medya hesabından, "Hükümetlerinin göreve başlaması dolayısıyla ABD'nin yeni Başkanı Joe Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris'i içten tebrik ederiz. Paraguay ve ABD her zaman birlikte demokrasi bayrağını kaldırmaya devam edecek" paylaşımını yaptı.

Bolivya

Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce Catacora, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Başkan Joe Biden'ı selamlıyoruz, görev süresinin ABD halkı için yeni bir eşitlik, özgürlük ve demokrasi tarihi oluşturmasına izin vermesini umuyoruz. Karşılıklı saygı ve büyüleyicilikle çerçevelenmiş bir ikili ilişki için güven bağları kurulmalıdır" yorumunu yaptı.

Honduras

Honduras Devlet Başkanı Juan Orlando Hernandez, sosyal medya hesabından, "ABD halkını ve yeni başkanını tebrik ediyoruz. Joe Biden ve Kamala Harris'e demokrasi tarihinde yeni bir sayfaya başlamaları vesilesiyle en iyi dileklerimi iletiyorum. Bölgede barış ve ekonomik refah için stratejik olarak mücadele etmeye devam etme taahhüdümüzü teyit ediyoruz" paylaşımında bulundu.

Kosta Rika

Kosta Rika Devlet Başkanı Carlos Alvarado Quesada da Twitter hesabından, "ABD'nin 46. Başkanı Joe Biden'ı kutluyorum. Sayın Başkan, ortak ilkelerimizle, ABD ile çalışmak için Kosta Rika'ya güvenin." değerlendirmesini yaptı.

Japonya Başbakanı Suga'dan "Serbest ve Açık Hint-Pasifik" vurgusu

Japonya Başbakanı Suga Yoşihide, sosyal medya hesabı Twitter'da yayımladığı mesajında, Biden'ı ve yardımcısı Kamala Harris'i tebrik etti.

Suga mesajında, "Japonya ve ABD sıkı sıkıya bağlı ve evrensel değerleri paylaşan iki müttefiktir. İttifakımızı desteklemek, 'Serbest ve Açık Hint-Pasifiği' hayata geçirmek için siz ve ekibinizle çalışmayı bekliyorum" dedi.

Ayrıca, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Papa Francis, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu da göreve başlayan Biden ve Harris'i tebrik etti.