Göz Lazer Ameliyatı Uygulaması Nasıl Yapılır? Kimlere Uygulanabilmektedir?

Göz Lazer Ameliyatı Uygulaması Nasıl Yapılır? Kimlere Uygulanabilmektedir?
Göz Lazer Ameliyatı Uygulaması Nasıl Yapılır? Kimlere Uygulanabilmektedir?

 

Göz lazer ameliyatı, lazer ışınları yardımıyla korneanın yeniden şekillendirilerek göz kırma kusurlarının düzeltilmesi işlemidir. Korneada gözün sağlıklı bir biçimde odaklanmasını engelleyen kusurlar olduğunda gözlük veya kontakt lens ihtiyacı ortaya çıkar. Göz lazer ameliyatları ile bu düzensizliklerin giderilmesi amaçlanmaktadır. Bu sayede ise kişi günlük yaşamına gözlük veya kontakt lens ihtiyacı duymadan devam edebilmektedir.

Lazer göz ameliyatı, toplumdaki kişiler arasında “göz çizdirme” adıyla da bilinir. Miyop, astigmat ve hipermetrop hastalarının operasyon için uygunluğuna bir takım testler sonucunda doktor tavsiyesi sonucunda karar verilmektedir. Bu tetkikler sırasında en belirleyici unsurlar, hastanın göz numaralarının, yaşının, genel sağlık koşullarının ve kornea kalınlığının lazere uygunluğudur.

Göz Lazer Ameliyatı Uygulaması Hangi Göz kırma Kusurlarına Yapılabilmektedir?

Miyop: Miyop uzağı net görememe sorunudur. Miyop tedavisi gözlük ve kontakt lens dışında uygun hastalar için göz lazer ameliyatı ile yapılabilmektedir.

Hipermetrop: Hipermetrop yakını net görememe sorunudur. Hipermetrop tedavisi gözlük ve kontakt lense alternatif olarak uygun hastalar için göz lazer ameliyatı ile yapılabilmektedir.

Astigmat: Astigmat kornea şeklindeki bozukluktan ötürü nesnelerin eğri ve dalgalı bir şekilde görülmesidir. Astigmat, göz lazer ameliyatı ile tedavi edilebilmektedir.

Göz Lazer Ameliyatı Kimlere Yapılabilmektedir?

Kişinin göz gelişimi ergenlik çağının sonuna kadar sürdüğü için 18 yaşından büyüklere uygulanmaktadır.

Kornea kalınlığı operasyona uygun hastalara yapılabilmektedir.

Daha önce katarakt operasyonu geçirmiş kişilerle birlikte retinasında yırtık tespit edilmiş kişilere de belirli koşulları sağladıktan sonra uygulanabilmektedir.

Astigmat, miyop ve hipermetrop dereceleri operasyon için uygun olan hastalara yapılabilmektedir.

Göz Lazer Ameliyatı Öncesinde Hastalar Nelere Dikkat Etmelidir?

Göz lazer ameliyatına karar verildikten sonra hastaların dikkat etmesi gereken bazı hususlar vardır. Bu hususlar ameliyat sırası ve sonrasında komplikasyon riskini azaltmaya yöneliktir. Ameliyat günü hasta göz ve çevresine herhangi bir makyaj malzemesi sürmemelidir. Doktor uygun görmediği sürece kan sulandırıcı ilaç kullanmamalıdır. Bu husustaki karar yine doktor tavsiyesiyle alınmaktadır. Kontakt lens kullanımı birkaç gün öncesinden bırakmalıdır. Özellikle ameliyat öncesinde göz ve çevresinin hijyenine önem vermelidir. Operasyon öncesinde yapılan çeşitli tetkikler ve hastanın genel sağlık durumuna göre hastanın özellikle dikkat etmesi gereken hususlar  var ise bunlar göz doktoru tarafından hastaya belirtecektir.

Lazer Göz Ameliyatı Nasıl Yapılmaktadır?

Lazer göz ameliyatı, göz merkezi veya göz hastanelerinin ameliyathane ortamında gerçekleştirilmektedir.

No Touch Laser, LASIK ve İLASIK gibi farklı göz lazer türleri için bazı farklılıklar söz konusu olsa da genel prosedür şu şekildedir:

Hasta lazer operasyonunun yapılacağı odaya girer ve lazer yatağına sırtüstü uzanması sağlanır.

Bir gözü açık kalacak şekilde hastanın göz çevresi steril bir örtü ile kapatılır. Sonrasında göz çevresi çeşitli sıvılarla sterilize edilir.

Hastanın gözü damla anestezi yöntemiyle uyuşturulur.

Hastanın gözüne operasyon süresince açık kalması ve cihazdan gelen ışığa rahatlıkla sabit bir şekilde bakabilmesi için ekartör takılır.

Uygulama tek bir seansta iki göz için ayrı ayrı yapılabilmektedir.

Yukarıda bahsedildiği gibi her bir göz lazer operasyonu tipine göre prosedür farklılıklar gösterebilmektedir.