Grip sizden korksun!

Grip hastalığının solunum hastalığı veya diğer kronik rahatsızlığı olanlarda çok ciddi durumlara yol açabileceğinin altını çizen Konya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hasan Öznavruz, özellikle risk grubunda olan vatandaşların aşı olması gerektiğini söyledi.
Grip sizden korksun!

Sonbahar aylarının gelmesiyle birlikte gün içerisinde sıkça değişen hava sağlımızı olumsuz yönde etkiliyor ve grip olmamıza neden oluyor. Konya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hasan Öznavruz,  grip hastalığı, belirtileri, bulaşma şekilleri ve neler yapılması noktasında Yeni Haber’e açıklamalarda bulundu.

SOĞUK ALGINLIĞI İLE KARIŞTIRMAYIN

Grip hastalığının, influenza adı verilen bir virüsün neden olduğu, mevsimsel, yaygın, bulaşıcı bir solunum yolu hastalığı olduğunu ifade eden Konya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hasan Öznavruz,  Genellikle halk arasında çok sık olarak soğuk algınlığı ile karıştırıldığını söyledi.  Gribin bireyler ve toplumlar üzerinde zannedildiğinden daha fazla olumsuz etkilere sahip olduğunu altını çizen Öznavruz, “Bu sebeple her soğuk algınlığının grip hastalığı olup olmadığı iyi araştırılmalıdır. Bu konuda aile hekimlerine danışılması durumunda ve gerekli görüldüğü takdirde boğaz sürüntüsü alınarak tetkik edilmesi mümkündür” dedi.

 KRONİK HASTALARDA CİDDİ SORUNLARA YOL AÇABİLİR

Grip hastalığının belli kriterleri olduğunu vurgulayan Öznavruz, “Grip hastalığının belirtileri, ateş, titreme, baş, sırt, kol ve bacaklarda ağrı, boğaz ağrısı ve kuru öksürük, halsizlik, iştah kaybı, kas ve eklem ağrısı, bulantı, gözlerde yanma, burun akıntısıdır. Grip, solunum hastalığı veya diğer kronik rahatsızlığı olanlarda çok ciddi durumlara yol açabilir. Soğuk algınlığı ise bu belirtilerden daha çok burun akıntısı ve burun tıkanıklığı ile görülür ve genel olarak gripte olduğu gibi ciddi sağlık sorunları oluşturmaz, daha hafif seyreder. Özellikle kronik hastalığı olan kişilerin özellikle grip aşılarını olmalarını tavsiye ediyoruz” diye konuştu.

5-7 GÜN İÇİNDE BAŞKASINA BULAŞIR

Grip hastalığının birçok bulaşma şeklinin olduğunu belirten Öznavruz, “Hastalık esas olarak solunum yoluyla yani gripli birinin öksürük, hapşırma ve konuşması esnasında etrafa yayılan damlacıklarla bulaşır. Bu damlacıklar yakındaki insanlara ağız ve burun yolundan girebilir. Grip daha az sıklıkla üzerinde grip virüsü olan bir yüzeye veya eşyaya dokunup daha sonra kendi ağzına, gözlerine ya da burnuna dokunmakla bulaşabilir. İnsanların çoğu grip hastalığına yakalandığında, belirtilerin başlamasından önceki 1 gün ile 5-7 gün sonrasına kadarki süre içerisinde diğer insanlara hastalığı bulaştırırlar. Özellikle küçük çocuklar ve bağışıklık sistemi zayıf olanlar olmak üzere bazı kişiler daha uzun bir süre hastalığı diğer kişilere bulaştırabilirler” şeklinde konuştu.

İSMAİL POÇAN / YENİ HABER GAZETESİ