Günümüzün gözde mesleği: Özel güvenlik

Özel güvenlik mesleği son yılların en gözde meslekleri arasına girdi. Özel güvenlik eğitimi alan insanlar iş bulma konusunda daha şanslı bir konuma geliyorlar.
Günümüzün gözde mesleği: Özel güvenlik

Özel güvenlik mesleği son yılların en gözde meslekleri arasına girdi. Özel güvenlik eğitimi alan insanlar iş bulma konusunda daha şanslı bir konuma geliyorlar. Ataoğlu Güvenlik Eğitim Merkezi Yöneticisi Emekli Jandarma Astsubayı Selamullah Ata bu konuya ilişkin açıklamalar yaptı

ataaa.jpg

Konya’nın lideri olarak adlandırılan Ataoğlu Güvenlik Eğitim Merkezi en çok güvenlik elemanı yetiştiren kurum olmasıyla ön plana çıkıyor. Alanında uzman kişiler tarafından verilen 3 haftalık ders sonrası kursiyerlere sertifikaları veriliyor. Ataoğlu Güvenlik aynı zamanda bünyesinde derse giren kursiyerlere iş ve istihdam anlamında da ciddi olanaklar sağlıyor. Ataoğlu güvenliğin 12 yıldır faaliyet gösterdiğini dile getiren Selamullah Ata, Konya’da çalışan özel güvenliklerin büyük bir çoğunluğunun kendi bünyelerinde sertifika alan öğrenciler olduğunu belirterek şuana kadar yaklaşık 6 bin öğrenciye sertifika verdiklerinin de altını çizdi.

“SAYI OLARAK POLİSİ GEÇTİLER”

Havaalanında görev yapan özel güvenliklere yenileme eğitimi verdiklerini ifade eden Selamullah Ata, “Özel güvenlik şuanda sayı olarak polisi geçmiş durumda. Havaalanını baz alırsak yaklaşık 140 tane özel güvenlik var. Türkiye geneline baktığımız zaman Polisten fazla. Asayişten sorumlu jandarmadan da fazla bir özel güvenlik var. Tabi bu Türkiye geneli içerisinde para nakilleri, hastaneler, oteller, sanayiler birçok yerde şuanda görev yapıyorlar. Biraz daha şartların iyileştirilmesi belli noktada bir kadroya geçişe neden oldu. Onlar sürekli işçi kadrosunda şuanda görev yapıyorlar. Yani hastanede olsun, kamu kurumlarında olsun.” dedi.

“POLİSİ VE JANDARMAYI RAHATLATIYOR”

Özel güvenlik görevlisinin iş anlamında polisi ve jandarmayı rahatlattığına dikkat çeken Ata, “Örneğin Konyaspor maçında 400, derbilerde ise 500 kişi özel güvenlik görevi yapıyor. Onları rahatlatmış oluyor. Bankalarda, otellerde de aynı şey karşımıza çıkıyor. Her yerde özel güvenlik var. Özel güvenliklerin de burada 5188 sayılı kanunda 20. maddede yetkileri var. Bu yetkilerin halk tarafından da bilinmesi lazım, haklı olarak da bilinmeyebilir. Yani bir genel kolluk dediğimiz polis ya da jandarma sahil güvenlik olmadığı zaman orada özel güvenlik bir yetki kullanabiliyor. İşte kimlik sorma, suçluları yakalama, eşyayı emanete alma, olay yerini gözetim altına alma gibi yetkileri var.” diye açıkladı.

880-001.jpg

 “TÜRK CEZA KANUNA GÖRE MEMUR SAYILIR”

Ata, “Özel güvenlikler görev esnasında Türk Ceza Kanunu bakımından memur sayılır. Görev esnasında özel güvenlik görevlisine karşı gelen bir kişi, bir polise, bir jandarmaya, bir devlet memuruna karşı gelmiş gibi cezalandırılır.” diyerek güvenlik görevlilerine karşı işlenen suçun önemine dikkat çekti. Ata, güvenlik kursunda toplam 11 dersin olduğunu, emekli yarbayların, subayların, emekli emniyet müdürlerinin, iletişim fakültesi bitirmiş hocaların, yangın konusunda itfaiyede görev yapmış kişilerin yani genel anlamıyla alanında uzman kişilerin eğitim verdiğini de sözlerine ekledi.  İç İşleri Bakanlığının sorumluluğunda ÖGG sınavı yapıldığına değinen Ata, bu sınavı da Emniyet Genel Müdürlüğünün takip ettiğinin bilgisini verdi.

“İŞ KONUSUNDA ÖĞRENCİLERİMİZİ YÖNLENDİRİYORUZ”

Ataoğlu güvenlik olarak kursiyerlerini iş konusunda yönlendirdiklerini aktaran Selamullah Ata, “Sertifika aldıktan sonra biz Konya’daki güvenlik şirketlerine öğrencilerimizi yönlendiriyoruz. Tabi daha önce soruşturma da yapılıyor. Yeri geliyor Antalya ve diğer illere de gönderiyoruz. Hiç boşta kalan da olmuyor. Tabi kursa başlarken iç işleri bakanı iş garantisi vermeyin diyor ama sonuç itibarıyla yönlendirdiğimiz zaman iş sahibi oluyorlar.” ifadelerini kullandı.

BAYAN GÜVENLİKLERDE ARTIŞ VAR

Güvenlik şirketlerinin çok geniş bir sektör olduğuna vurgu yapan Ata, “ Türkiye’de bin 500 tane özel güvenlik şirketi var. 500’e yakın kurs, 2 bine yakın şirket mevcut. Özel güvenlikte bayanlarda artış var. Şuanda sitelerde, okullarda hatta fabrikalarda bayan güvenlik almaya başladılar. Kursumuzda da özel güvenlik olmak için bayanlarda bir artış görünüyor. Tabi hava alanında, belediyelerde, resmi kurumlarda daha iyi şartta olmaları için mutlaka bunu da dile getirmemiz lazım çünkü bu güvenlikler gece gündüz demeden nöbet tutuyorlar.” diye konuştu.

“ÖZEL GÜVENLİKTE BİR ÜST SINIR YOK”

Özel güvenlik olabilmek için bir yaş sınırlaması olduğundan bahseden Ata şöyle açıkladı: “Yaş sınırı alt sınırda 18’dir. Ortaokul mezunları silahsız, 20’li yaşları dolduran lise mezunu silahlı, lisans mezunu olanlar özel güvenlik kursları ve şirketlerinde yönetici olabiliyorlar. Hatta bazı üniversitelerde özel güvenlik mezunları var onlar da silahsız sertifika sahibi olmadığı için o diplomayla bize geldiklerinde sertifikalarını alabiliyorlar. Bir üst sınır yok. Emekli olan polisler, emniyet müdürleri, astsubaylar, komiserler de görev yapsın diye bir üst sınır yok.”

taogluuu.jpg

“ÇOK SIKI BİR DENETİM VAR”

Son olarak, bir özel güvenlik görevlisinin hangi aşamalardan geçtiğine de değinen Ata, “Bunlar kursa geldiğinde bir heyet raporu alıyorlar. Daha sonda sertifika aldıktan sonra bir soruşturma yapılıyor. Yüz kızartıcı bir suçtan ceza alan bir kişi özel güvenlik de olamaz şirket yöneticisi de olamaz. Zaten böyle bir hassasiyetle ilerliyoruz. Siyasi olarak bir suçu olursa çalışma iptal ediliyor. Bu konuda çok sıkı bir denetim var güvenliklerle alakalı, şirketlerle alakalı. Hükümet yetkililerin de daha iyi şartlarda görev yapmaları, bize olumlu yansır. Güvenlik işi şartlarda olursa bizim güvenlik kursumuza da müracaat artar.” şeklinde sözlerini tamamladı.

SÜMEYRA KENESARI/ YENİ HABER GAZETESİ