Günün kitap önerileri (01.06.2020)

Gazetemiz Yeni Haber tarafından günlük hazırlanan "Kültür Sanat" köşemizde bugünün kitap tavsiyeleri şöyle...
Günün kitap önerileri (01.06.2020)

Bir Ömür Nasıl Yaşanır?-İlber Ortaylı

“Cesur olun. Kendinizi rahat hissettiğiniz alanın dışında pencereler açın. Farklı dünyalarla ancak böyle tanışırsınız. Ben hep yerimde dursaydım, dünyamı değiştirecek insanları aramasaydım, bugün tanıdığınız ben olmazdım. Bir insanın bittiği an, miskinliğe esir olduğu andır. İnsan, konforundan vazgeçmeyi göze almalıdır. Kendi dünyasını yerinden kendisi oynatmalıdır.” İlber Ortaylı, yediden yetmişe herkesin faydalanacağı, bilge şahsiyetinden ve yaşam tecrübesinden süzülen tavsiyelerden oluşan bir eserle karşımızda. İlber Hoca bu kitapta, bir insanın, çocukluktan itibaren hayatın hemen her alanında ihtiyaç duyacağı çözümleri nasıl bulabileceğini örnekler vererek anlatıyor. “Herkes kendi talihinin mimarıdır” sözünü hatırlatarak, kendi yolunu çizmenin ne anlama geldiğini tüm kritik noktalarıyla yorumluyor.

bir-omur-nasil-yasanir-ilber-ortayli.jpg

Kazakistan’da Kızıl Kıtlık- Damira İbrahim, Vahit Türk

Kızıl Kıtlık adını verdiğimiz bu kitapta Türklüğün 20. yüzyılda yaşadığı büyük felaketlerden yalnızca biri hakkında Sovyetler Birliği yöneticilerine yazılmış mektuplar, o korkunç yılları yaşayan bazı insanların anıları ve birkaç röportaj yer almaktadır. 20. yüzyılın başlarında Türk Dünyası’nın hemen her yerinde son derece değerli bilim ve siyaset adamlarıyla aydınlar yetişti ve bu insanlar hayatlarını hiçe sayıp ömürleri boyunca millet için Bilge Kağan’ın dediği gibi öle yite çalışıp çabaladı. Aydınların bu mücadelesi Komünist ihtilalden sonra Kazakistan’da Alaş Orda hareketini doğurdu ve bu hareket kısa süreli bir hükümet de kurdu, ancak ihtilal öncesinin bütün vaatleri unutuldu ve Çarlık döneminin Rus ırkçılığına dayalı yönetimi hiç değişmeden sürdü.

kazakistanda-kizil-kitlik-damira-ibrahim-vahit-turk.jpg

Zaman Makinesi Bir Buluş-Herbert George Wells

Victoria dönemi Londra’sında yaşayan bir bilim insanı zamanda yolculuk yapmak üzere icat ettiği makineyle geleceğin İngiltere’sini ziyaret eder. Sekiz Yüz İki Bin Yedi Yüz Bir yılında yaşadığı macerayı bir dost meclisinde anlatır. Geleceğin dünyası ayrıcalıklı insanların; güzel, narin ve tembel Eloi’ların rahat ve kaygısız bir yaşam sürdükleri bir yerdir. Ancak Zaman Gezgini bu macera sırasında çok geçmeden yeraltı dünyasına ait hortlaksı Morlock’ları da keşfetmiştir. Wells, Victoria dönemi İngiltere’sinde varsıllarla yoksullar arasında giderek büyüyen uçuruma yönelik keskin eleştirisinde, tarihin ve gelişmenin anlamını sorgular. Toplumsal adaletsizliğin sürüp gitmesi halinde yol açabileceği felaketlere dair uyarıda bulunur. 1895’te yayımlanan Zaman Makinesi, bilimkurgu edebiyatının köşe taşlarından biri olarak, kuşaklar boyu yazarları etkiledi.

zaman-makinesi-bir-bulus-herbert-george-wells.jpg

HAZIRLAYAN: GÜLŞEN YILMAZ