Güreş ağasından "Kırkpınar'ı erteleyin" çağrısı

- 657. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Ağası Çetin:"Kırkpınar bu yıl seçim sürecine denk geldi. Gölgede kalmaya mahkum oldu. Ben diyorum ki, Kırkpınar'ı en az 1,5 ay erteleyelim"- "Tarih değişmezse Kırkpınar'a katılmayacağım. Kararım net"
Güreş ağasından "Kırkpınar'ı erteleyin" çağrısı


EDİRNE (AA) - 657. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Ağası Ahmet Çetin, bu yıl gerçekleştirilecek güreşlerin 24 Haziran'da yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekilliği Genel Seçimleri'nin ardına denk geldiğini belirterek, organizasyonun eylüle ertelenmesini talep etti. Çetin, güreşlerin ertelenmemesi durumunda temmuzda yapılacak Kırkpınar'a ağa olarak katılmayacağını söyledi.

Ağa Çetin, sahibi olduğu işletmede düzenlediği basın toplantısında, 657. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin ertelenmesi gerektiğini belirtti.

Kırkpınar'ın seçim takviminin ardından yapılacağı için güreşlere katılımın az olacağını savunan Çetin, şöyle konuştu:

"Kırkpınar bu yıl seçim sürecine denk geldi. Gölgede kalmaya mahkum oldu. Ben diyorum ki, Kırkpınar'ı en az 1,5 ay erteleyelim. Çünkü önümüzde bir seçim süreci var. Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalabilir. Bu tarihten sonra biz kimi bulacağız, kimi Kırkpınar'a davet edeceğiz. Biz bu güreşi gölgede bırakmak zorunda mıyız. Tarihi Kırkpınar'ı yok etmek zorunda mıyız. Benim önerim, eylülün ilk haftası güreşler yapılsın ve ay boyunca panayır devam etsin. Kırkpınar'ı hakkını vererek tarihi anlamda yaşayalım. Edirne güreşe doysun, Edirne turizme doysun ve gerçekten önemli bir etkinlik olsun. Osmanlı'dan günümüze kalan Kırkpınar unutulmamış olsun."

Organizasyon tarihinin değişmesi konusunda ısrarcı olduğunu vurgulayan Ahmet Çetin, aksi takdirde Kırkpınar'ın ağasız kalacağını bildirdi.

Çetin, şunları kaydetti:

"Tarih değişmezse Kırkpınar'a katılmayacağım. Kararım net. Talep zor bir şey değil. Amaç, Osmanlı'nın bize bıraktığı en büyük geleneği Kırkpınar'ı çökertmemek. Aksi halde Kırkpınar zarar görür. O tarihlerde kim kimi ağırlayacak bana bunu söyleyin. Cumhurbaşkanı gelecek, bakanlar gelecek, milletvekilleri gelecek diyebilir miyiz. Seçim atmosferine giriyorsunuz orada kimi çağıracaksınız. Tarihi doğru koymazlarsa ben yokum. Hatta şunu da söylüyorum; eğer benim önerdiğim zamanda Kırkpınar yapılırsa masrafların yüzde 50'sini karşılamaya hazırım. Lütfen bu tarihi değeri yok etmeyelim."

Çetin, ağalık ihale bedelinin ne kadarını ödediği sorusunu ise "Şu anda 622 bin liralık bir ödemem kaldı. Ağalık parası benim için önemli değil. Bugün ağalık için 2 milyon da veririm 3 milyon da." şeklinde cevapladı

Ağa Çetin, bu yılki ağalığı ihale sonucu 1 milyon 522 bin liraya almıştı.

657. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali 9 Temmuz Pazartesi günü başlayacak. Pehlivanlar ise çayıra 13 Temmuz Cuma günü çıkacak. Güreşler 15 Temmuz Pazar günü sona erecek.

Kaynak: