Güven bunalımını Başbakan çözdü

Güven bunalımını Başbakan çözdü

Seçim sürecinde yaşananları ve Selçuk Üniversitesi için projelerini anlatan Rektör adayı Prof. Dr. Tahir Yüksek, “Ortada var olan kriz ortamı Başbakan’ın devreye girmesiyle çözüldü. Üniversite artık normalleşme sürecine girsin ve önümüzdeki döneme damga vuracak bir kurum haline gelmesi içindi bu müdahale” diye konuştu.     

Başbakanla yapılan görüşmeler sonrasında adaylık sürecini başlattığını söyleyen Selçuk Üniversitesi Rektör Adayı Prof. Dr. Tahir Yüksek seçim çalışmalarını, Üniversite’nin sorunlarını çözmek için projelerini ve son 15 günde yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. 5 yıl önce de Rektörlük için bir girişiminin olduğunu hatırlatan Yüksek, bu çalışmanın bildiği ve tecrübeli bir yol olduğunu söyledi. Aday olur olmaz süratle çalışmalara başladığını kaydeden Yüksek, her akademisyene yüzyüze kendini anlatma gayreti içinde olduğunu belirtti. Akademisyenler yüzde 60’ına ulaştığını ifade eden Yüksek, önümüzdeki günlerde bütün akademisyenlere ulaşmış olacaklarını söyledi. 

27 yılının Selçuk Üniversitesinin bünyesinde geçtiğini belirten Yüksek “ Selçuk Üniversitesinden ayrılıp NEÜ’ye bağlanmış olmamıza rağmen, hiç kopmadık. Hatta geçen dönemde Rektörlük için çalışma yaptığımız için bilinen bir isimiz. Başka bir üniversiteden aday olması ilk önce tepkiyle karşılanmıştı. Ama arkadaşlarımız bizi dinledikçe ilk şoku atlattık. Akademisyen arkadaşlar şimdi bizi daha iyi anlıyor. Biz üniversiteye yabancı değiliz çünkü. Seçimler çok önemli ama, aslında Rektörlük bir seçim değil atama işidir” diye konuştu.  

selcuk_universitesi_kampus_camii12.jpg

ÜNİVERSİTELERİN SORUNLARI BİRBİRİNE BENZER

Üniversitelerin problemlerinin büyük oranda birbirine benzerlik gösterdiğini söyleyen Yüksek Selçuk Üniversitesinin oturmuş ve köklü bir kurum olmasına rağmen “yıpranma ve bazı imkansızlıklar”  sebebiyle sıkıntı yaşadığını kaydetti. Selçuk’ta da bazı yetersizliklerin ilave eklerle sorunların aşılmaya çalışıldığını belirten Yüksek bunun içinde Mimarlık Fakültesi örneğini verdi. Fakültenin mühendislikten ayrıldıktan sonra Güzel Sanatlar Fakültesi binasına alındığını anımsatan Yüksek, bu nedenle bir çok eksikliğin doğduğunu ve hazırlanacak proje ile bu eksikliğin bir an evvel giderileceğini kaydetti.  Ayrıca Bakanlar kurulu kararıyla İlahiyat Fakültesi kurulmasına ilişkin verilen kararı hatırlatan yüksek bu alanda da çalışmaların süratle başlanılması gerektiğine işaret etti. Veterinerlik fakültesinin hayvan hastanesi organizasyonunun bitirilmesi gerektiğini belirten Yüksek, İletişim Fakültesinde de çok ciddi imkan eksikliklerinin süratle giderilmesi gerektiğini ifade etti.

kampus.jpg

PROJELER PEŞ PEŞE GELECEK

Diş Hekimliği ve Tıp Fakültesi gibi maddi sıkıntı içindeki bölümlerin sorunlarının da bir an önce çözüleceğini belirten Yüksek “ Bir taraftan bu eksiklikler giderilirken diğer taraftan akademisyenlerimizin sıkıntılarına çözüm bulunacak.  En başta Üniversitede huzur sağlanacak. En önemli unsur insandır çünkü. Özlük haklarının eşit ve adil verilmesi gerekiyor en başta. 1090 akademik kadromuzun üçte birinin kadro sorunu var. bilimsel çalışmaları etkiliyor bunlar. Uygun ortam sağlamak gerek onlar için. Ki sonuçta bilimsel gelişme sağlansın. Üniversitenin ciddi bir trafik problemi var. Ciddi bir kargaşa hakim kampüse. Ciddi projelerle bu sorunun çözümü aranacak. Daha önceden yapılanlar kısmi kaldı, kalıcı bir çözüm bulunamadı. Eğitim kalitesinin artması öğrencilerimiz için büyük bir hizmet olacaktır. Denetim artacak ve ara sıra yaşanan alt kadroların ders verme işlemi sona erdirilecektir öğrenciler için” şeklinde konuştu.

ORTADAKİ GÜVEN BUNALIMI İÇİN BAŞBAKAN DEVREYE GİRDİ

davutoglu-003.jpg1 Kasım seçimlerinden sonra Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Selçuk Üniversitesi Rektörlük seçimleriyle ilgili bir takım teşebbüslerinin olduğunu da hatırlatan Rektör Adayı Prof. Dr. Tahir Yüksek, Yeni Haberin bu konuyla ilgili haberini doğruladığı açıklamasında şunları söyledi; “ Hali hazırdaki adaylarla ilgili özellikle YÖK’te bir güven bunalımı oluşmuş ve bu bir krize dönüşmüş. Üniversite yönetiminin YÖK ve kendileriyle uyum içinde çalışacak bir yapıya kavuşması düşüncesiyle bu krizi ortadan kaldırmaya çalışmaktan başka bir şey değil Sayın Başbakanımızın bu müdahalesi. Ayrıca sıkıntılı geçirilmiş bir dönemden sonra normalleşme süreci için de çok önemliydi onun görüşleri. Hem böylece YÖK’te hali hazırdaki adaylarla ilgili güven bunalımı da aşılmış olacaktı. Çünkü Selçuk Üniversitesi sadece Konya’nın değil ülkenin en önemli en köklü kurumlarından biri ve Başbakanımızın kendi seçim bölgesindeki bir kurum. Bu nedenle hali hazırdaki adaylar ve potansiyel adaylar olarak davet edildik. Terör olayları nedeniyle çok yoğun gündeme rağmen, görüşmemiz gecikmeli de olsa gerçekleştirildi. Önce teker teker sonra hepimiz görüştük Sayın Davutoğlu ile.  Sonrasında Rektörlük için oluşan krizin nasıl aşılacağı konusunda istişarelerde bulundu.  O istişarede verilen karar şuydu; bu kaotik durum ortadan kalkmalı. Üniversite artık normalleşmeli. Bunun içinde bu beş kişiden tüm Üniversiteyi kucaklayabilecek, Kurumun normalleşme sürecini hızlandıracak biri tek aday olarak çıksın”

selcuk-universitesi-uc-alanda-dunyada-ilk-500’de-2.jpg

“ŞAHİN’İN SON 15 GÜNDEKİ TAVRINA BİR ANLAM VEREMİYORUM”

Bu beş kişinin kendi aralarında yaptığı istişare toplantısından bir sonuç alamamasıyla ve konuyu Davutoğlu’nun inisiyatifine bırakıldığını belirten Prof. Dr. Tahir Yüksek, Başbakan’ın süreci hızlandırdığını ve kendisinin Başbakanın kararı, tavsiyesi ve mütabakatı ile adaylık sürecini başlattığını kaydetti. Tüm bu gelişmelerden sonra yaşanan süreçte Prof. Dr. Mustafa Şahin Hocanın tavırlarına bir anlam veremediğini de sözlerine ekleyen Yüksek, “Onunla bir abi kardeş hukukumuz var. Çok iyi tanıyoruz birbirimizi. Ancak 15 gün öncesinde yaşanan olaydan önce benim gönlümde zihnimde yer alan Mustafa Şahin portresi şu an yok. Kendisine de ilettim hayal kırıklığına uğradığımı. Kendini yeniden sorgulamaları ve bu sorgulama sonucunda uyanır inşallah” şeklinde konuştu. 

HAYRETTİN ATAK / YENİ HABER GAZETESİ