Güvenli tatil isteği karavan satışına yaradı

Türkiye'de son yıllarda insanların doğaya olan özlemi ve yalnız tatil yapma isteğinin artmasıyla karavan turizmi de önemli bir seçenek haline geldi. Yerli karavan üreticisi Mustafa Filiz, Konya’da karavana olan ilginin pandemi sürecinde yüzde 30 arttığını söyledi.
Güvenli tatil isteği karavan satışına yaradı

Alternatif tatil seçenekleri arasındaki karavan turizmi, son yıllarda şehir hayatından uzaklaşmak ve doğa ile iç içe zaman geçirmek isteyenlerin talebiyle hızla gelişiyor. Karavan üretme işini ilk olarak nasıl yapmaya başladıklarını anlatan Kompozit Karavan Gözde Hidrolik Firma Sahibi Mustafa Filiz, “2004 yılından bu yana Hidrolik üzerine bir firmamız var ve ayrıca Konya hava sporları kulübünde Microlight pilotluğu yapmaktayım. Havacılık üzerine de çalışmalar yapmaktayız.2009 yılında ise Kompozit malzemeler üzerine Ar-ge çalışmaları yaparak dünyanın ilk Kompozit kamyon ve tır kasalarını imal ettik ama yeterli desteği alamayınca Kompozit bilgimizi, taksi römorkları ve karavanlara yönelttik. İlk olarak Türk Yıldızları filosunun tanıtım aracını yaptık. Gösterilerde kullanılan aracımızı görenlerin bizleri araması ile kendimizi bu sektörün içinde bulduk. 2015 yılından bu yana çekme karavanlar ve çeki demiri montajı imal etmeye başladık” ifadelerini kullandı.

guvenli-tatil-istegi-1.jpg

‘KONYA’DA KARAVANA OLAN İLGİ YÜZDE 30 ORANINDA ARTTI’

Konya’da karavana olan ilginin yüzde 30 oranında arttığının bilgisini veren Mustafa Fiiliz, “ Avrupa’da hemen hemen her aracın arkasında bir çeki demiri takılı ve her kapının önünde bir römork ya da karavan olmaktadır. Konya’mız ve Türkiye de bu sektör bu kültür ne yazık ki bilinmiyordu ve kullananlar çok nadirdi, korona olayından sonra otellere rağbetin düşmesi ile tatil kültürünün seyri değişti ve vatandaşlar bireysel tatil yapmanın çarelerini arayınca karavanlarla tanıştılar. Türkiye’nin batı bölgelerinde bu kültür daha da fazla ve nerdeyse rağbet yüzde 300’lük bir artış gösterdi. Konya’mız da bu artış yüzde 30 seviyelerinde kaldı, sanırım bu birazda ekonomik seviyemizle de alakalı diye düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.

guvenli-tatil-istegi-8.jpg

KARAVAN FİYATLARI

Karavan fiyatları hakkında bilgi veren Filiz, “Avrupa karavanlar ikinci eli minimum 100 bin TL’den, sıfırı ise 150 bin TL’lerden başlarken yerli karavanlarımız 45 bin TL’lerden başlayarak 90 bin TL’lere kadar özelliğine göre fiyatları çıkmaktadır. Talep olmaması nedeni ile sınırlı sayıdaki ayakta kalmaya çalışan karavan üreticileri minimum kazançlarla çalışıyorlardı. Talebin artması ile gerekli olan daha önce uygulayamadıkları kâr oranlarını uyguladılar ve fiyatlara haliyle dokundular birde karavan üzerine yerli yedek parça olmadığı hep yurtdışından geldiği için dövizinde yükselmesi ile doğru orantılı olarak fiyatlar yüzde 20 civarlarında artış gösterdi” diye aktardı. Karavanın daha çok yazın tercih edildiğine dikkat çeken Filiz, “Aslında karavanın bir sezonu yok. Yazı ayrı,  kışı ayrı güzeldir ama genelde izinlerin tatillerin yazın kullanılmasından dolayı yazın daha çok tercih edilir. Karavan satın alan müşteriye yaz kış tatildir artık. Canının istediği her yere, her mevsim gidebilir” dedi.

guvenli-tatil-istegi-6.jpg

 ‘DAHA ÇOK ÇEKME KARAVAN TEHCİH EDİLİYOR’

Çekme karavanların daha çok tercih edildiğini ifade eden Filiz, nedenini şöyle açıkladı: “Çekme karavan ve moto karavan olmak üzere iki çeşit ana karavan vardır. Çekme karavan; mevcut otomobilinizin ya da aracınızın arkasına çeki demiri taktırıp ruhsata işleterek çekici haline gelen aracınızla, yüklü ağırlığı 750 kiloyu geçen karavanları ise ruhsat çıkarttırarak çekebilirsiniz. Moto karavanlar ise; panelvan diye tabir edilen büyük minibüs vb. araçların içerisinin karavana çevrilmiş halidir. Moto karavanların boş hali 40 bin TL’den başlar içerisini yaptırmak için de 50 bin TL’den başlayan fiyatlar harcanarak minimum 100 bin TL civarında bir maliyet ortaya çıkar. Bu araçların yıllık sigorta vize vergi bakımları gibi masrafları da vardır. Bu nedenle çok tercih edilmezler. Çekme karavanlar ise moto karavanlara göre daha ucuz olup hiçbir giderleri yoktur. Bu nedenle çekme karavanlar çok tercih edilir.”

guvenli-tatil-istegi-7.jpg

‘KONYA’YA KARAVAN KAMP KÖYÜ İSTİYORUZ’

Konya’da hayvanat bahçesi piknik alanı Adana yolu giriş kapısının karavanların parkı için tahsis edildiğinin bilgisini veren Filiz, “ 30 karavanlık park yerinde elektrik su tuvalet gibi hizmetler de vardır. Bunu karavancı dostlarımıza bildirmek isterim lakin yetkililere bu hizmet için teşekkür ederken Konya’mızın Meram bölgesinin Karavan Kamp Park yeri için daha uygun olduğunu, şehir dışından karavanlarla gelen misafirlerin daha çok beğeneceği doğa güzelliklerine sahip olduğunu düşünüyorum. Meram’a da bir kamp yeri yapılması gerektiğini bu vesile ile hatırlatmak isterim. Konya’da şu an 50’ye yakın karavan var ve hepsi sitelerde,  parklarda duruyor. Adapazarı, İzmir,  Ankara gibi yerlerde ise Karavan Köyleri adı altında Karavan kamp yerleri bulunmaktadır. Aynı hobi bahçeleri gibi  karavan sahipleri de karavanlarını buraya ücret karşılığı bırakıyor. Her fırsat bulduğunda karavanının kapısını açıp orada zaman geçiriyor. Böyle bir uygulamayı bizde yerel yönetimlerimizden istiyoruz” şeklinde belirtti.

guvenli-tatil-istegi-5.jpg

‘DIŞA BAĞIMLI KARAVAN İMALATÇILIĞI YAPIYORUZ’

Dışa bağımlı bir karavan imalatçılığı yaptıklarını dile getiren Filiz, “Benim müşteri portföyümün çoğu şehir dışıdır.  İstanbul, İzmir, Ankara, Muğla gibi yani ekonomik refah seviyesi yüksek olan illerimizden daha çok talep alıyoruz. Konya da karavan kiralaması yok ama sahil kesimlerinde bu işi yapan firmalar 450 TL den başlayan fiyatlarla günlük kiralama hizmeti vermekteler. Biz yerli karavan yapıyoruz ama kullandığımız ürünlerin nerdeyse yüzde 70 ‘i yurtdışından geliyor” diyerek sözlerini noktaladı.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

guvenli-tatil-istegi-9.jpg