Hacı adaylarına eğitim semineri düzenlendi

Hac İbadetine hazırlanan hacı adaylarına yönelik Hac İbadeti Eğitim Semineri düzenlendi. İl Müftüsü Öge, Hac ibadetinin manevi boyutları ve anlamları hakkında Hacı adaylarına bilgiler verirken, Doktor Ahmet Nihat Baysal tarafından Hacı adaylarına temel sağlık bilgileri anlatıldı.

Hac İbadetine hazırlanan hacı adaylarına yönelik Hac İbadeti Eğitim Semineri düzenlendi. İl Müftüsü Öge, Hac ibadetinin manevi boyutları ve anlamları hakkında Hacı adaylarına bilgiler verirken, Doktor Ahmet Nihat Baysal tarafından Hacı adaylarına temel sağlık bilgileri anlatıldı.

2022-yili-hac-egitim-4.jpg

Konya İl Müftülüğü tarafından Mevlana Kültür Merkezi’nde düzenlenen program Sarraflar Camii İmam Hatibi Mehmet Erarabacı’nın Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Hac İbadeti ve Hacı olma bilinci konularında Hacı adaylarına bilgilendirmelerde bulunan Konya İl Müftüsü Doç. Dr. Ali Öge, “2022 yılında 1557 Hacı adayımızı Konya’dan dualarla uğurlayacağız İnşallah. Konya’mızdan 71 arkadaşımız da Hacılarımıza yardımcı olmak amacıyla görevlendirildi. 1. ve 2. kafilemizi 14 Haziran’da 3. 4. kafilemizi de 20 Haziran’da Medine-i Münevvere’ye uğurlayacağız. Bu yolculuğun hayırlara vesile olmasını diliyorum. Arafat’ta Hz. Adem ile Hz. Havva annemizin buluştuğu gibi dünyanın dört bir yanından hacılarımız Arafat’ta buluşacaklar. Hac İbadeti Hz. Adem ile başlayan bir geçmişe sahiptir.” dedi. Hac ibadetinin manevi boyutları ve anlamları hakkında Hacı adaylarına bilgiler veren Öge, hacı adaylarına ibadetlerinde kolaylıklar diledi. Milletimiz ve  tüm Müslümanlar için dua etmelerini rica etti. Hac yolculuğundan önce maddi ve manevi hazırlık, Hz. Peygamber s.a.v.’in kabrini ziyaret, Mescid-i Nebevide namaz, Medine-i Münevvere’de ikamet adabı konuları hakkında İl Müftü Yardımcısı Kuddusi Uysal bilgiler verdi. Ana hatlarıyla Hac ve Umre Menasiki konuları Başvaiz Mehmet Güneş tarafından uygulamalı olarak anlatıldı. Bayanlara özel son oturumda ise kadınlara özgü konular vaiz Hülya Anıl tarafından anlatıldı.

2022-yili-hac-egitim-3.jpg

HACI ADAYLARINA SAĞLIK TAVSİYELERİ

Uzman Doktor Ahmet Nihat Baysal ise temel sağlık bilgileri hakkında bilgiler verip şu tavsiyelerde bulundu: Kronik hastalığı olanlar gitmeden 15-30 gün önce doktoruna mutlaka muayene olmalı. İlaçlarının hacda kalma sürecinde yetecek kadar temini hususunda hassasiyet göstermeli. Öncelikle gittikleri şehirlerin özellikle de Mekke’nin iklim olarak farklılığını bilmeliler. Kuru öksürük, boğaz ağrısı gibi durumlar olağan kabul edilebilir. Arkasında illaki bir hastalık aramamalı. Efendimiz Aleyhisselam’ın hayatından da bileceğimiz üzere orada doğan çocuklar iklimi daha uygun olan şehirlerde yetişmeleri için süt anneye verilmekteydi. İklimin çöl iklimi olduğunu; geceleri çok soğuk olacağını akıllarından çıkarmamalılar. Klimalarla soğutma eylemine karşı dikkatli olunmalı. Özellikle kahvaltı sıralarında pet bardakta sunulan çayların kalabalık ortamda el yanıklarına çok sebebiyet vermesi nedeniyle mümkünse kendilerine ait kulplu bardak bulundurmaları yanında çarpmalara karşı dikkatli davranmaları çok önemli. Özellikle kronik hastalığı bulunan hacı adaylarımızın Hacerul Esved taşı öpmek gibi kalabalık ortamlardan uzak durulmalı. Bir yerlere yetişme çabasıyla hızlı hareket edilmemesi, bu sebeple oluşabilecek kırık çıkıkların öne geçmek gerekiyor. Özellikle kilolu hacı adaylarının iç çamaşırı kullanamayacakları zamanlarda oluşabilecek pişik sorunları için yanlarında krem ve pudra bulundurmaları iyi olur. Adet gecikmesini sağlamak için günlük hap [doğum kontrol] kullanan ve pıhtılaşma sorunu olan bayan hacı adaylarının bu haplarla birlikte 100 mg’lık bebe aspirini kullanmaları DVT oluşumunu engellemede kıymet arz eder. Öte yandan zemzem suyu her ne kadar kutsiyet içerse de insana etkisi bakımından içtiğimiz sulardan hiçbir farkı yoktur. Böbrek hastaları başta olmak üzere, diyabetik hastalar, hipertansiyon hastaları ve diğer kronik rahatsızlığı olan hastalarımız ilaçlarını kullanmakta gevşeklik göstermesinler lütfen.

2022-yili-hac-egitim-2.jpg

HABER:MACİT ULUÇAMLIBEL

Bakmadan Geçme