Haksız rekabetin önüne geçiliyor

Tam kapanma süreciyle birlikte Konya’da valilik kararıyla zincir marketlerde birçok ürünün satışı yasaklandı. Karara göre marketler; inşaat malzemesi, hırdavat, tekstil, giyim, zücaciye, çanta-ayakkabı, halı, mobilya, elektronik ürünler, beyaz eşya, klima ve kırtasiye ürünleri satamayacak.
Haksız rekabetin önüne geçiliyor

17 Mayıs Pazartesi günü saat 5’te sona erecek tam zamanlı sokağa çıkma kısıtlaması süresince haksız rekabeti önlemek için Konya’da zincir ve süpermarketlerde ayakkabı, kırtasiye, zücaciye, hırdavat ve elektronik eşya gibi eşyaların satışı yapılmayacak. Kapanmanın doğru bir karar olduğunu söyleyen sektör temsilcileri, bu kararın haksız rekabetin önüne geçeceğini söylediler.  Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odası (KONESOB) Başkanı Muharrem Karabacak konu hakkında yaptığı açıklamada, "Konya Valimizle yapmış olduğumuz görüşmeler neticesinde İl Pandemi Kurulunca; ​Kapalılık süresince haksız rekabeti önlemek adına, zincir ve süpermarketlerde ayakkabı, kırtasiye, züccaciye, hırdavat, elektronik eşya ve giyecek/tuhafiye bölümlerinin/reyonlarının (Gıda ve temel ihtiyaç maddeleri hariç) 3 Mayıs 2021 tarihinden itibaren satışa kapatılmasının uygun olacağına Pandemi Kurulunca kararlaştırılmıştır. Sayın Valimize göstermiş oldukları hassasiyet ve desteklerden dolayı çok teşekkür ederiz" ifadelerini kullandı.

muharrem-karabacak.png

‘PANDEMİ DÖNEMİ EKMEKLERİNE YAĞ SÜRDÜ’

Zincir marketlerin tam kapanma döneminde bazı ürünlerin satışı yapmalarının haksız rekabete yol açtığını söyleyen Konya Kitap, Kırtasiye ve Matbaacılar Odası Başkanı Ramazan Kuşpınar,” Esnafımızın olduğu yerler genellikle çarşı tarafındandır. İnsanların ortak ulaşım sağlayabileceği noktalardadır. Dolayısıyla pandemiden dolayı ulaşım sorun oluyor. Bir de artık neredeyse her mahallede iki üç tane zincir market var ve bu durum da haksız rekabete neden oluyor. Zincir marketlerin ulaşımları kolay oluyor. Alımları hesaplı  ve cazip şartlarda oluyor. Yani küçük esnafın rekabet şartını etkiliyorlar. Ulaşım ve pandemi zincir marketlerin ekmeklerine yağ sürdü. Marketlere giden kişiler sadece ekmek almak için değil başka ürünleri almak için de gidiyorlar. Araba malzemesi, zücaciye eşyaları, kozmetik ürünleri aklınıza ne geliyorsa bu tür ürünlerin satışını gerçekleştiriyorlar. Bunun bir standardı yok. Sadece kırtasiye sektörüne değil küçük esnafı ilgilendiren her türlü her boyuta zarar vermeye başladı.” şeklinde konuştu. 

ramazan-kuspinar-2.png

‘KÜÇÜK ESNAFA  ZARAR VERİYORDU’

Zincir marketlerin bazı ürünleri satmasının küçük esnafı zarar verdiğini vurgulayan Başkan Ramazan Kuşpınar, “4 ay önce Konya merkezde 150 BİM, 151 A 101 25 tane de ŞOK vardı. Şu anda sayı kaç oldu bilmiyorum. Bu tür yerler çeşitli ürünleri sattıkları için insanlar ihtiyaçlarını almak için çarşıya gitmeyi tercih eder mi? Tam kapanma sürecinde küçük esnaf kapalı olunca bu tür yerler de bizim ürünlerimizi satınca ihtiyacı olan kişileri zincir marketlere yönlendirme yapmış gibi oluyor. Sayın Valimiz sağ olsun bu konuya duyarlı davrandı. Kısa dönemde küçük esnaf cezalandırılıyor düşüncesinden kurtulduk. Marketlerin bazı ürünleri satmamasının bizim işimize bir katkısı olmayacak ancak en azından haksız rekabet önlenmiş olacak. Küçük esnafın sermayesi, alacağı gücü belli. Örneğin bir zincir marketin Türkiye genelinde 10 bin tane şubesi var. Bu nedenle toptancı ürünlerini zincir marketlere daha cazip şartlarda sunar. Bu dönemde polisimizin, zabıtamızın zincir marketlere olan denetimlerini daha sık yapmalarını istiyoruz. Çıkan mevzuatın amacına ulaşmasını ve en azından esnafımıza verilen zararların bu dönemde ortadan kalkmasını istiyoruz.” diye konuştu. 

‘TAM KAPANMADAN SONRA DA DEVAM ETMESİNİ İSTİYORUZ’

Tam kapanma döneminde marketlerde elektronik eşyaların satışına da yasak gelmesinin çok doğru bir karar olduğunu söyleyen Konya Televizyon ve Radyo Tamircileri Bilgisayarcılar Güvenlik Sistemleri ve Tüketici Elektronikçileri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Kadir Erölmez, “Elektronik eşya satan yerler marketlerin bu tür ürünleri satmasından çok mustaripti. Biz elektronik eşyaları 10 tane veya 100 tane alıyorsak marketler bin tane 5 bin tane alıyordu. Fabrikalar ona göre fiyat veriyorlardı. Yani daha düşük alıyorlardı. Onlara daha fazla ıskonto yapıyordu. Bu anlamda haksız rekabet ortaya çıkıyordu. Fişinden, adaptöründen, telefonundan, beyaz eşyasından aklınıza ne geliyorsa bütün elektronik eşyaları  marketler satıyor. Bu nedenle özellikle de küçük esnafımız çok zor durumdaydı. Tam kapanma döneminde bizim kapalı olup onların bizim ürünlerimizi satması yine bir haksızlığı ortaya koyuyordu. Esnafımız zaten büyük sıkıntılar içerisinde olduğu için bu uygulamanın yasaktan sonra da devam etmesini talep ediyoruz. En azından bazı ürünlerin satışına sınırlama gelebilir. Küçük esnafın zaten sermayesi belli büyük marketlerle hiçbir zaman rekabet edemiyor. Marketlerde yiyeceğinden, giyeceğinden her türlü ürün satılıyor. İnsanlar bir ürün alırken marketi tercih ediyor. Bu durum da bizi olumsuz yönde etkiliyor.” diye aktardı. 

kadir-erolmez.png

‘ZÜCCACİYE SEKTÖRÜ OLARAK TEPKİLİYDİK’

Marketlerin pandemi döneminde  zücaciye ürünleri satmasına tepkili olduklarını söyleyen Konya Bakır Kalaycılar, Alüminyum, Züccaciye, Banyo Kazancıları, Güneş Enerjicileri Ve Hırdavatçılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İbrahim Işık, “ Konya’da  odamıza kayıtlı 236 tane zücaciye esnafı kardeşimiz var. Bir zücaciye dükkanında çeşitli mutfak eşyaları, çeyiz eşyaları olur. Bu dükkanların hepsi  şu anda kapalı. Zücaciye ürünlerinin aynısını şu anda bütün zincir marketler satıyor. Haksız rekabet buradan kaynaklanıyor. Madem kapanacaksa onlar da kapansın açıldıktan sonra onlar da satsınlar biz de satalım. Şu an 17 gün içerisinde bütün esnafımız sıkıntıya girecek. Esnafımızın ödenmesi gereken çekleri, senetleri, borçları var. Çalıştırdığı elemanın BAĞ-KUR’u sigortası var ve yatıramıyor. Artık düğünler de olmuyor. Düğünlerin olmaması da bizim ilerimizi ciddi anlamda etkiliyor. Zincir marketler açık olduğu için vatandaş gidiyor bu tür ürünleri marketlerden almayı tercih ediyor. Özellikle yasak dönemlerinde marketler çeşitli ürün getiriyorlardı. İnsanlar sabah saatlerinde marketlerin önünde kuyruk oluşturuyordu. Bizim isyanımız bunaydı.” şeklinde konuştu.

ibrahim-isik-2.png

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ