Halil Etyemez: Su, hayattır ve insanlık için hayati öneme sahiptir

AK Parti Konya Milletvekili Halil Etyemez, "Su Şura'sı sonuç bildirgesinin topraklarımızın su ile buluşması, su kaynaklarının korunması ve verimli kullanılması, suyun geleceğinin planlanması ve yol haritasının belirlemesi adına hayırlı olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.
Halil Etyemez: Su, hayattır ve insanlık için hayati öneme sahiptir

AK Parti Konya Milletvekili Halil Etyemez, Su Şura'sı sonuç bildirgesini değerlendirdi.

Etyemez şu ifadeleri kullandı:

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan bugün 1’inci Su Şurasına katılmış ve

28 maddelik Su Şurası Sonuç Bildirgesi’ni açıklamıştır.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan hitaplarında "Önümüzdeki yüzyılın en stratejik değeri olan su kaynakları üzerindeki baskı her geçen yıl daha da artacaktır. Su kaynaklarımızı tükenme sınırına ulaşmadan korumak, verimli kullanmak ve doğru yönetmek artık tercih olmaktan çıkıp zorunluluk haline gelmiştir." Demişlerdir.

İklim değişikliği ve kuraklık nedenleriyle suyun değerini çok daha fazla hissettiğimiz bir dönemde Birinci Su Şurası ile kısa, orta ve uzun dönem su ile ilgili stratejilerimiz belirlenmiştir.

Su, vatandır. Suyumuzu korumak, gelecek kuşaklara bırakılacak en büyük mirastır.

Su Şurası Sonuç Bildirgesi hepimiz için yol haritası niteliğindedir.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı 28 maddelik Su Şurası Sonuç Bildirgesi şu şekildedir:

Su Verimliliği Strateji Belgesi ve Havza Bazlı Su Verimliliği Eylem Planları hazırlanacaktır.

Belediyelerce içme suyu sistemlerinde %35 seviyesinde olan su kaybı oranı

%25 seviyesinin altına indirilecek. Bunun yanında sürdürülebilir su hizmetleri sağlanabilmesi amacıyla 2023 yılından itibaren tam maliyet esaslı su ve atık su fiyatlandırması ile ilgili çalışmalara başlanarak suyun tasarruflu kullanımını hedefleyen kademeli tarifeler ile düşük gelirli hane gruplarını gözeten sosyal ve adil su tarifeleri uygulanacaktır.

Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında, kullanılmış suların uygun kaliteye getirilerek başta tarımsal sulama olmak üzere yeniden kullanımı sağlanacak, sektör ve havza bazında su ayak izi belirlenecek, sanayide su verimliliği uygulamaları yaygınlaştırılacaktır.

Su yönetiminde havza bazlı ve bütüncül yapılanmanın güçlendirilmesi ve havza ölçekli yönetim planlarının etkinliğinin arttırılması maksadıyla 2023 yılına kadar gerekli mevzuat düzenlemeleri yapılacaktır.

Su kaynaklarımızın korunması, iyileştirilmesi ve sürdürülebilir yönetiminin sağlanması maksadıyla, 25 havza için havza ölçekli yönetim planları tamamlanıp uygulanmaya konulacak ve alt ölçekli planlamalar dâhil su ile ilgili bütün faaliyetlerde havza yönetim planlarına uyulacaktır.