Haram paranın hayrı olmaz!

İnsanlar her yıl zengin olma hayaliyle milli piyango bileti almak için gişeler önünde uzun kuyruklar oluşturuyor. Geçmiş yıllarda para kazanan talihli talihsizlerin yaşadıkları felaketler ibretlik dersler veriyor.
Haram paranın hayrı olmaz!

İnsanlar her yıl zengin olma hayaliyle milli piyango bileti almak için gişeler önünde uzun kuyruklar oluşturuyor. Geçmiş yıllarda para kazanan talihli talihsizlerin yaşadıkları felaketler ibretlik dersler veriyor. Piyango çıkanların ortak kaderinin intihar etmek olduğunu söyleyen Münir Arıkan, “Ortada bir kehanet var ve kendini gerçekleştiriyor. 1 Ocak sabahına kazanamama duygusuyla uyanan milyonları düşündüğümüzde o üzüntü ortak olarak kazanan insanların kaderine yükleniyor” dedi.

Piyango'dan gelen paradan hayır görülmemesine rağmen insanlar felaket biletine umut bağlamaya devam ediyor. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Yaşam Koçu Münir Arıkan, “Hak edilmemiş ödünç mal, insanın üstünde iğreti gibi durur. Bu açıdan piyango, insanların ortak ahının, umut tacirliğinin, hayal kırıklıklarının birleşimidir. Bu nedenle kazananı olmuyor. İnsanlar kolay yoldan, emeksiz, zahmetsiz, çilesiz bir şekilde kazanma hayaline ortak oluyor” ifadelerini kullandı.

munir-arikan-006.jpg

‘ALLAH’IN TAKDİR ETTİĞİ ŞEY ‘MÜCADELEDİR’’

Allah’ın takdir ettiği şeyin yaşamak için verilen mücadele olduğuna dikkat çeken Yaşam Koçu Münir Arıkan, “Allah evreni zorlukları yenme mücadelesi üzerine kurmuştur. Aslında ne kolay, hızlı ve çabuksa bilin ki sünnetullaha, terstir. Çalışmak zordur uzun bir süreç gerektirir ama çalmak kolaydır. Eskilerin dediği gibi ‘çalıntı malın ahı gelir çalar kapını.’ Yani ilahi adalet bunu gerektirmektedir. Bir araştırmacı, kozasından çıkmakta olan bir kelebek görmüş. Tırtıl kozalağın içerisinde bir yıl kaldığı için kozalak sertleşmiş ve ağzıyla küçük bir delik delmiş ve oradan çıkmaya çalışmış. Adamın biri biraz seyrettikten sonra kıyamamış ve zorlanır, kanatları acır diye kozanın sert kabuğunu kırmış. Kelebek çırpınmış ve uçamamış adamın ayaklarının dibine düşmüş. Ve orada çırpına çırpına ölmüş. Meğerse o küçük delikten çıkması için zorlanması, o zorlanma esnasında kanatlarının tüm kılcal damarlarına kan pompalanması yani kanatlarının uçabilecek kıvama gelmesi sağlanıyormuş” şeklinde konuştu.

milli-piyango-1.jpg

‘PİYANGONUN TALİHİ OLUR MU?’

“Kolay coğrafyada güçlü insan olmaz, zorluk insanı pişiriyor” diyen Arıkan, şöyle konuştu: “Zorluklar, ham olanı olgunlaştırıyor. Şimdi adı milli denilen şans oyunları ki bunlara talih oyunları da denmektedir. Talih, kader demektir. Allah’ın takdiri demektir. Hiç piyangonun talihi olur mu? Talihi olmayacağı gibi kazananı da olmaz. Çünkü çalmak, hak etmeden başkalarının parasına ortak olmak demektir. Evet, herkes gönüllü olarak o kağıt parçasına belli bir para veriyor. Paralar belli bir havuzda toplanıyor. Bunlar, işin kamuflajıdır. Toplanan paraların yüzde 20’sini dağıtıyorlar. Yüzde 80’ni kalıyor. Toplanan miktarın çok az bir rakamının dağıtılması haramlığı ortaya koymaktadır. Belki de yüzlerce kişi arasında kazananların intihar etmesine vesile olan, onların iflas etmesini sağlayan, onların boşanmalarını, hayatlarının bedbaht ve berbat olmasını sağlayan oradaki göz koymadır. Çünkü kazanamayanların ahı oluyor. Kazanamayanların paradaki ahı onların hayal kırıklığının da cezasıdır aynı zamanda.”

milli-piyango-2-001.jpg

‘MİLLİ PİYANGONUN EN BÜYÜK ZAHMETİ UMUT TACİRLİĞİDİR’

Milli Piyangonun haram olmasındaki en büyük zahmetinin umut tacirliği olduğunun altını çizen Arıkan, “Ortada herkesin kazanamayacağı bir hayat vizyonu var. Bir insanın bir şeyi kazanması mücadeleyle olur. Kazanmak için bir müzakere yapar, bir fikir belirler, bir hamle yapar, bir ortaklık kurar, bir zahmete katlanır. Bir borç ödenmediği zaman sabaha kadar uykusuz kalır. Aslında çekilen bütün zahmet onu pişirir. Bir de Rabbimiz, ayeti kerimede; ‘ insan için sadece çalışmasının karşılığı vardır’ diyor. Çalışmadan, hak edilmeden kazanılan para hiçbir şekilde kişide kalmıyor. Hak edilmemiş ödünç mal, insanın üstünde iğreti gibi durur. Bu açıdan piyango, insanların ortak ahının, umut tacirliğinin, hayal kırıklıklarının birleşimidir. Bu nedenle kazananı olmuyor. İnsanlar kolay yoldan, emeksiz, zahmetsiz, çilesiz bir şekilde kazanma hayaline ortak oluyor” diye aktardı.

milli-piyango-3.jpg

‘ALLAH’IN KURDUĞU SİSTEMDE SONUÇ YÜZDEYE BAĞLIDIR’

Piyango ikramiyesinin neden haram olduğuna değinen Arıkan, “İnsanlara o klasik soruyu sorarlar: ‘Kazandığınız parayla ne yapacaksınız?’ Hiç kimse de, ‘günümü gün edeceğim, felekten bir gece çalacağım, har vurup harman savuracağım’ demez. ‘Okul yaptıracağım, cami yaptıracağım, yardımda bulunacağım’ der. Ancak, Allah’ın kurduğu sistemde sonuç miktara bağlı değil, yüzdeye bağladır. Bugün 10 lira kazanıyorsun. Yüzde 1’i 1 lira yapıyor. 1 lirasını bugün fakir fukaraya vermeyen 1 milyar liranın yüzde birini vermez. Bugün cebindeki 10 lirayla bir şeyler yapabiliyor musun? 5 lirasıyla bugün bir fakiri doyurabilirsin ama bugün 10 liranın yarısını paylaşmayan yarın o 100 milyonun, 50 milyonun yarısını paylaşmaz. Bu yüzden o milli piyango Allah’ın övdüğü iki fıtri gücü; emeği ve alın terini, çabayı ve mücadeleyi değersizleştirdiği için belki de bu yüzden de haram olabilir” ifadelerine yer verdi.

milli-piyango-4.jpg

‘HARAM MUTLULUK GETİRMEZ!’

Haramın mutluluk getirmeyeceğine vurgu yapan Arıkan, “İster Türkiye’de ister Amerika’da dünyanın başka bir yerinde hayatını piyangoyla güzelleştiren, zengin olup piyangodan kazandığı parayla sefasını süren bir kişiye rastlamadım. Rastlayamazsınız! Allah insan hayatındaki tekamülü ifşa etmiştir. Piyango çıkan insanlara haber dilinde talihli deniliyor ancak biz onlara talihsiz, Bedbaht, kaybeden, mahvolmuş diyoruz. Medya mensupları madalyonun diğer tarafında bir yıkım olduğunu söylese insanlar bu duruma özenmeyeceklerdir” diyerek sözlerini noktaladı.


İŞTE PİYANGO İKRAMİYESİ ÇIKAN İNSANLARIN HAZİN SONLARININ YER ALDIĞI HABERLER:

TALİHLİ TALİHSİZLERİN SONU AYNI!

Piyangodan para kazanan birçok kişiye bu parayı harcamak kısmet olmadı. Piyango çıkan insanlar kazandıkları paraya rağmen eskisinden daha kötü duruma düşen örneklerle dolu. Yeni Haber Gazetesi olarak piyango ikramiyesi çıkan insanların hazin sonlarının haberlerini derledik…

PİYANGO TALİHLİSİ(!) İNTİHAR ETTİ

Milli Piyango'nun 2005 yılındaki çekilişinde, biletine 5 milyon TL'lik ikramiye isabet eden ve 1 milyon 250 bin TL'lik paranın sahibi olan 9 çocuk babası Ahmet Bayram iple kendini asarak intihar etti. Bayram'ın intihar sebebinin kumar ve evlilik dışı ilişkisi olduğu iddia edildi.

OĞULLARI TARAFINDAN TERK EDİLDİ

Geçen yıl Milli Piyango'da 10 milyon TL kazanan 74 yaşındaki Y.A'nın yüzü bir türlü gülmedi. Önce 6 milyon TL verdiği oğulları tarafından terk edildi, sonra da 7 ay önce evlendiği eşinden ayrıldı.

"ESKİDEN DAHA GÜZEL BİR HAYATIM VARDI"

Edirne'de 11 yıl önce Piyango'dan büyük ikramiyeyi kazanan A.Y; huzurunun bozulduğunu, kötü günler geçirdiğini ve Milli Piyango bileti aldığı için pişman olduğunu söyledi. A.Y, "Eskiden daha güzel bir hayatım vardı. Dostlarımı kaybettim" diye konuştu.

OĞLU TARAFINDAN BOĞAZINDAN BIÇAKLA KESİLEREK YARALANDI

 Necmi Yıldırım, 2004'te Milli Piyango'dan 2.5 milyon TL kazandı. İkramiye yüzünden çıkan kavgada oğlu tarafından bıçaklandı.

SOĞUKTAN DONARAK ÖLDÜ

Denizli'de yaşayan M.S'nin Piyango biletine 40 yıl önce para çıktı. M.S, yaşadığı baraka tipi evde donarak öldü.

‘PARA BENİ PERİŞAN ETTİ’

A.A, çay ocağı işletirken 2004'te sayısal lotodan 543 bin YTL kazanır. Ailesini kaybeden A.A'nın pişmanlık dolu sözleri ise şöyle: "Hayal edemeyeceğim kadar zengin oldum, ama hayatım da alt üst oldu. Huzurum kaçtı. Çıkan para beni perişan etti."

İLK İŞ OLARAK EŞİNİ BOŞADI

Denizli'de marangoz olarak geçimini sağlayan O.K, sayısal lotodan 340 milyar lira kazanmıştı. İki çocuk babası O.K'nın ilk işi, eşinden boşanmak olmuştu.

‘HUZUR DEĞİL, FELAKET GETİRDİ’

Piyango'nun 1990 yılbaşı çekilişinde bir milyar 250 milyon lira kazanan C.P, paranın kendisine aradığı huzuru vermediğini söyledi. 1996'da oğlunu trafik kazasında kaybeden C.P, "Talih kuşu bize huzur değil, felaket getirdi" diyor.

İFLAS ETTİ! ‘70 MİLYONUN ÂHI VAR’

Evli ve 3 çocuk babası olan Nurettin Çınar’a Piyango'dan 6 milyar lira çıktı. 1995 yılında iflas etti. N.Ç, yaşadığı olayları şöyle anlatıyor: "70 milyon kişinin verdiği biletlerden bir iki kişi yararlanırsa böyle olur. Hepsinin âhı var üstünde, hayrı olmaz."

LÜKS ARABASIYLA KAZA YAPAN OĞLU ÖLÜMDEN DÖNDÜ

1998'in Milli Piyango talihlisi (!) S.K, haram paradan hayır gelmediğini yaşayarak gördü. Kozan'ın 18 yıllık yuvası dağıldı. Aldığı yazlık yıkıldı. Lüks arabasıyla kaza yapan oğlu ölümden döndü.

PARAYI TÜKETTİ, ŞİMDİ ASGARİ ÜCRETLİ İŞÇİ

İşportacı H.Ö, 1993'te piyangodan para kazandı. Parayı faize yatırıp evlendi. Uzun tatillere çıktı. Para hızla tükendi, son 11 milyarıyla da İmarzede oldu. H.Ö şimdi asgari ücretle tornacılık yapıyor.

MEZARDA BİLE RAHAT BIRAKILMADI!

Salih Gümüşçay: En ünlü ama en talihsiz piyango talihlisi... 1989'da 5 milyar kazandı. 1 yıl sonra öldü. Tek başınaydı, yüzlerce akrabası çıktı. DNA testi için mezarı bile açıldı.

HAPSE GİRDİ!

Osman Kaplan: Denizli'nin Çivril ilçesinde marangoz olarak geçimini sağlarken hapse gerdi. 1999 yılında hapisten çıktıktan 2 gün sonra sayısal lotodan 340 milyar lira kazandı. İki çocuk babası Kaplan'ın ilk işi eşinden boşanmak oldu. İkinci evliliğini de kısa süre sonra bitirdi. Parasını tüketti ve başladığı yere döndü.

OĞLUNU TRAFİK KAZASINDA KAYBETTİ!

Cem Postacı. Adana'da Milli Piyango'nun 1990 yılbaşı çekilişinde 1 milyar 250 milyon lira kazandı. 1996'da oğlunu trafik kazasında kaybeden Postacı, kazandığı parayla emlak işine girdi ancak kısa süre sonra iflas etti.

BEKÇİLİK VE AYAKKABI BOYACILIĞI YAPMAYA BAŞLADI!

Mustafa Savcan: 1978 yılında 10 bin lira ikramiye kazandı. Kısa sürede parasını tüketti. Bekçilik ve ayakkabı boyacılığı yapmaya başladı.

PSİKOLOJİSİ BOZULDU!

Orhan Ulusoy: 1984 yılında aldığı bilete 7 milyon lira isabet etti. Huzurlu hayatı 3 yıl sürdü. Parasını tüketti, psikolojisi bozuldu.

HAYATI ALT ÜST OLDU!

Ali Atıcı: Çay ocağı işletirken 2004'te sayısal lotodan 543 bin YTL kazandı. Eşinden boşanıp ikinci evliliği yaptı. Yeni eşinden de ayrıldıktan sonra hayatı alt üst oldu.

BUNALIMA GİRDİ, EVE KAPANDI!

Salih Bahtiyar: 1985 ve 1997'de iki büyük ikramiye kazandı. Ancak huzuru kaçtı. "Mafya beni bulacak" diye bunalımı girdi ve evine kapandı.

HERKES KARISINI O KOCASINI BOŞADI!

Piyango bileti çıkanların ilk olarak yaptığı için eşini boşamak oluyor. Yeşim Akyol: 2003'te 2 trilyon kazandı. O günden sonra kavga etmeye başladığı 8 yıllık eşiyle boşandı. Kocası "para çıkınca beni boşadı" diye kendisini suçladı.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ