Hasarlı araçlara talep arttı

Piyasada sıfır araç olmaması ve ikinci el araçlardaki pahalılık pert araçlara olan talebi son 1 yılda hiç olmadığı kadar artırdı.
Hasarlı araçlara talep arttı

Piyasada sıfır araç olmaması ve ikinci el araçlardaki pahalılık pert araçlara olan talebi son 1 yılda hiç olmadığı kadar artırdı. Yaklaşık 3 yıldır pert araç alım satımı yaptıklarını söyleyen Ramazan Gök, “Eskiden pert araçların yüzüne bile bakılmıyordu ama şimdi yok satıyor. Hasarlı araca olan talep yüzde 400 oranında arttı diyebilirim. Şu an pert araç bulmakta da zorluk yaşıyoruz” dedi.

İkinci el araç fiyatları sıfır araç fiyatlarıyla yarışır hale gelince hasarlı otomobillerde talep patlaması yaşandı. Üstelik araçların hasarı arttıkça etiketi düşüyor. Tamir masrafı olsa bile fiyatı insanları cezbediyor. İnsanların hasarsız bir araca bütçelerinin yetmediğini belirten Gök Otomotiv İşletme Yetkilisi Ramazan Gök, “Artık hasarlı araçlar daha avantajlı görülüyor. Her hasarlı araç kötü bir araç sayılmaz. Bunların yüzde 90’ı kullanılabilir bir durumdadır. Kullanılmayan araçların çoğu da hurda belgesine ayrılıyor, onlar da trafiğe çıkmıyor. Herkes bütün hasar kayıtlı araçlara gönül rahatlığıyla binilebilir” ifadelerini kullandı.

hasarli-araclar-yok-satiyor-4.jpg

‘HERKESİN BÜTÇESİNE GÖRE HASARLI ARAÇ VAR’

Artık hiç kimsenin 200 bin liranın altında ikinci el araç beklememesi gerektiğini belirten Gök Otomotiv İşletme Yetkilisi Ramazan Gök, “200 bin liranın aşağısındaki araçların yüzde 80’i pert araçlardır. 2021 Ocak ayında ikinci el araba fiyatlarının yüzde 25 daha artacağı tahmin ediyorum. Hasarlı araçlar, geliri az olanlar için çok iyi bir seçenektir. Normalde 150 bin lira olan bir araca 100 bin liraya binebilirler. Herkesin bütçesine göre hasarlı araç bulunabilir. 200 bin liralık hasarlı bir aracın hasarsızı 300-350 bin TL oluyor. Hasarlı araçlar çekme belgesine ayrıldığı için vatandaşlar 3-4 binlik masrafı yapmak zorunda. Hasarlı araçlar yapılmadan trafiğe çıkamaz. TÜV-TÜRK hasarlı araçların kontrolünü yapıp vizeye, muayeneye onayını verdikten sonra trafiğe çıkabilir” ifadelerine yer verdi.

‘HASARI KÜÇÜK KAYDI BÜYÜK OLABİLİYOR’

Bazı pert araçların hasarının küçük olabildiğine dikkat çeken Rmazan Gök, “Hasarlı araç dediğimiz zaman insanların aklına çok hasarlı, bitik bir araba gelebilir ama küçük hasarlı araçlar da büyük hasar kayıtları alabiliyor. Ama ona rağmen sağlam araçtan daha güzel gelebiliyor. Bu nedenle hasarlı araçları daha avantajlı olabiliyor. Hasarlı araçla, hasar kayıtsız aracın arasındaki fark; kaskolu ve kaskosu olmayan araçtır. Kaza oranı ikisinin de aynıdır, biri kaskoludur, biri trafik sigortalıdır. Biri perte ayrılmaz diğeri perte ayrılır. Kaskolu araç perte ayrıldıktan sonra 30-40 bin lira değeri düşmüştür, diğeri de boyasına göre 10-20 bin silmiştir. Hasarsız arabada 20-30 bin daha fazladır. Normalde kasko veya trafik sigortası yoksa 100 bin liralık bir aracı kaza olduğunda çöpe atamazsınız. Mecbur bunu sanayiye götürüp 10-20 bin lira masraf yapıp yine sanayiye getireceksiniz” şeklinde konuştu.

hasarli-araclar-yok-satiyor-1.jpg

‘PİYASADA ARABA KALMADI’

Son zamanlarda hasarlı araçların satışlarının artmasının işlere olumsuz yansıdığını aktaran Gök, “Pandemi nedeniyle piyasada araba dahi bulunamadı. Kazalı aldığımız sigorta şirketlerindeki arabalar hasar kayıtsız bir arabayla neredeyse eş değer gitmeye başladı. Bazı durumlarda ise hasarlı araçların fiyatı hasarsız araçların fiyatını geçti. Ben 2020’nin üçüncü ayında 60 bin liraya bir araba aldım, bunu 80 bin liraya Ankara’ya sattım. Altıncı ayda bu arabanın aynısını 93 milyara aldım. Kocaeli’ye gidip bunu 113 milyara sattık. Konya’ya geldik aynı aracın hasarlısını 120 milyara aldık. Bunu da 135 milyara Adana’ya sattık. Şimdi aynı aracın hasarlısı ihalede de bulunuyor ve fiyatı şu anda 130 bin 500’dür. Buna 20 bin liralık da masraf yapılsa 150 bin lira yapar. Bu aracı üçüncü ayda ilk 50 bin liraya aldığımda sıfırı 90 bin liraydı. Şu an sıfırı 300 bin lira. Yani buradan 30 ay içinde araba fiyatların nasıl arttığını görebiliriz” diyerek sözlerini tamamladı.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ