Hasarlı araçlar kıymete bindi

Araç piyasasındaki fiyat artışından dolayı hasarlı araçlar ilgi görmeye devam ediyor. Her şeye rağmen, hasarlı araçların, sağlam araçlardan daha masraflı olduğunu söyleyen Ramazan Gök, “Hasarlı araç değil, ÖTV indiriminden yararlanan araçları almak daha mantıklı.” dedi.
Hasarlı araçlar kıymete bindi

Araçlardaki fiyat artışından dolayı hasarlı araçları alıp yaptırmak insanlar tarafından daha çok tercih ediliyordu. Fakat hurda araç tamiri yapan Ramazan Gök, artık hasarlı araçların çok masraflı olduğunu söyledi. Parça fiyatlarının da çok fazla arttığını belirten Gök, “Fiyatların pahalılığından dolayı hasarlı araçlarını gelip yaptıranlar oluyor. Ama şu an hasarlı araç, sağlam araçtan daha fazla masraflı oluyor. Hesaplı alınabilirse karlı oluyor. Ama diğer türlü sağlam aracın fiyatını geçiyor. Çünkü önceden bir aracın maliyeti 20 bin lirayla çıkarken, şu anda 50 bin lira ile çıkıyor. Ben bir hasarlı araç alıp onu tamir ettim. 20 bin lira masraf edeceğimi düşünürken 70 bin lira masraf çıktı. Parça pahalılığından dolayı masrafta çok fazla oluyor. Bugün 100 liraya aldığımız parçayı yarın 120 liraya alıyoruz.” şeklinde konuştu.

hasarli-arac-1.jpg

‘ARAÇLAR SAKLANIYOR’

Halkın fırsatçılığından dolayı sıfır araç bulunamadığını söyleyen Gök, “Hasarlı araç değil, ÖTV indiriminden yararlanan araçları almak daha mantıklı. Geçen yıl hasarlı araçlar çok uyguna alınabiliyordu. Şu anda hasarlı araçlar, sağlam araçlarla yarışıyor. Ama araç olmadığından dolayı insanlar mecburiyetten hasarlı araç almak zorunda kalıyor. ÖTV matrah düzenlemesi geldi ama sıfır araç almaya gittiğiniz zaman araç bulamıyorsunuz. ‘Araç yok’ deniyor. Saklıyorlar. Bu araçlar indirim geldiği zaman saklanıyor, zam geldiği zaman ortaya çıkıyor. Fırsatçılık yapıyorlar. Bu düzenleme geldi ama zaten yılbaşında araçlar yine zamlanacak. Şu anda insanlar sıfır aracını alıp, çadırın altında saklıyorlar. Fiyatlar yükselince de satıyorlar. Önceden araç ihtiyaçtı, şu anda yatırım oldu. Altından daha değerli.” ifadelerine yer verdi.

ramazan-gok.jpg

‘YILBAŞINDAN ÖNCE ARAÇLARINI ALSINLAR’

Yılbaşından sonra araç fiyatlarının yükseleceğini vurgulayan Gök, “ÖTV matrah düzenlemesiyle İkinci el araç piyasasında da çok fazla bir düşüş olmadı ama piyasa düzene girmeye başladı. Her hafta fiyatlar yükseliyordu, fiyatların yükselmesini durdurdu. Araç alacaklar şu an kesinlikle almalı. İnsanlar indirim olacak diye beklemesin. Yılbaşından sonra araç fiyatları artacak. Araçlarını alan insanlara da şu an kışlık araç bakımlarını yaptırmalarını tavsiye ediyorum. Araç alıp bakımını hiç yaptırmayacak insanların da kesinlikle araç almasını tavsiye etmiyorum. Aracında yaptıracağı şeyi şu anda 3 bin liraya yaptırabilecek insan yaptırmaz da yılbaşından sonraya kalırsa ancak 4 bin liraya yaptırabilir.” olduğunu söyledi.

hasarli-arac-3.jpg

‘SANAYİDE USTA KALMADI’

Sanayide usta ihtiyacı olduğunun altını çizen Gök, “Sanayide iş sorunu kesinlikle yok. Usta lazım. Herkes okumaya yöneldi. Sanayide usta kalmadı. Okumayacak insanları sanayiye bekliyoruz. Burada çalışmak bir doktor, bir mühendisten kat kat daha iyi bir geleceği olması durumuna geldi. Maaşlar fazlasıyla veriliyor. Usta sayısı çok azaldı çünkü yetişen eleman yok. Bu mesleklere sahip çıkılmazsa 20 sene sonrasını göremeyebiliriz.

hasarli-arac-4.jpg

Sanayiyle, ticaretle uğraşmayan insanlar da araç alıp satma işini yapmalarını tavsiye etmiyorum. Araç piyasasının yükselmesinin bir sebebi de bu insanların sürekli araç alıp satmasıdır. Sürekli araç değiştiriyorlar. Kar amacı güdüyorlar ama daha sonra aradaki fiyatı kapatamıyorlar. Kendilerine de zarar oluyor. Eğer bunlar olmasa piyasa normla bir şekilde seyreder.” dedi.

• BÜŞRA ERKUŞ / YENİ HABER GAZETESİ

 Muhabir
Etiketler :