“Haşere ısırığı öldürebilir”

Özel Büyükşehir Hastanesi Cildiye Uzmanı Uzm. Dr. İsmail Örs, Yaz aylarında böceklerin çok görüldüğü dönemlerde, böcek ısırıklarına bağlı olarak alerjik reaksiyonlar ortaya çıkabildiğine değindi.
“Haşere ısırığı öldürebilir”

Yaz aylarında böceklerin çok görüldüğü dönemlerde, böcek ısırıklarına bağlı olarak alerjik reaksiyonlar ortaya çıkabildiğine değinen Özel Büyükşehir Hastanesi Cildiye Uzmanı Uzm. Dr. İsmail Örs, “Alerjik reaksiyonlar, nefes almada güçlük ve bilinç kaybıyla birlikte duyarlı kişiler de ölümle sonuçlanabilir” dedi.

Alerjik reaksiyon da böceklerin kişilerin tüm vücutlarını ısırmasına gerek olmadığına vurgulayan Uzm. Dr. İsmail Örs, “Kişinin bir yerini ısırır ve oradan alerjik reaksiyon gelişip tüm vücudunda ısırık izleri dediğimiz küçük kızarıklar görülebilir. Enfeksiyon kapmış büyük kızarıklıklar şeklinde de kendini gösterebilir. Tabi bunlarda iltihaplara yol açabilmektedir. Kişide, ağrıya, sızıya ve huzursuzluğa yol açabilir. Her insanın bünyesi farklıdır ve genel tanımıyla alerji, bağışıklık sisteminin çeşitli maddelere karşı tepki vermesi durumudur. Alerji çeşitleri farklıdır ve alerjiye neden olan dış etkene alerjen adı verilir. Böcek ısırması alerjisi de bazı böceklerin salgılarına karşı antikorların savaşamadığı bir durumdur. Böcek alerjisi olan bir kişi böcekler tarafından ısırıldığında vücut aşırı tepki vereceğinden, acil tıbbi önlem alınması gerekir. Verilen bu ani ve aşırı tepkiye “anafilaktik şok” denir ve belirtiler görülür görülmez vakit kaybetmeden hastaneye gidilmelidir” şeklinde konuştu. 

2-20180719170634.jpg

 “RAHATLIKLA ISIRABİLİRLER”

Böceklerden korunmak için, özellikle evlerde bahçeleri ve evleri ilaçlatmak gerektiğinin altını çizen Örs, “Dışarıya çıktığımız dönemlerde, sinek koruyucuları mutlaka kullanmalıyız. Mümkün olduğunca açıkta kalan kol ve bacak gibi vücut bölgelerimizi kapatmakta fayda var. Çünkü böcekler, doğanın her yerinde olabildiği için rahatlıkla ısırabilmektedir. Çöpleri çöp kutusunda muhafaza edip, her gece çöpü boşaltmalıyız ki kokusuyla böcekleri çekmesin. Böceklerin kolayca kullanabileceği mevcut boşlukları tıkamalıyız ve Açıkta yiyecek bulundurmamalıyız. Tuvalet, banyo temizliği ne önem vermeliyiz” diye konuştu.

BU BELİRTİLERE DİKKAT!

Böcek alerjisi belirtilerinde yoğun kaşıntının sık rastlanıldığını söyleyen Örs, “Böcek alerjisi belirtilerinde yoğun kaşıntı ile birlikte; Solunum ve konuşma güçlüğü (boğazda ve göğüste sıkışma hissi), gözlerde yanma ve kızarma, ciltte kızarıklık ve döküntü, ağızda, dilde ya da vücudun tamamında şişme, ısırılan bölgede ısınma, karıncalanma, uyuşma, ateş, mide bulantısı ya da kusma, kas spazmı, kalp atışında ani hızlanma, bayılma ve bilinç kaybıdır. Reaksiyonların görülmesi böcek sokmasından ilk 20-30 dakika içinde olabileceği gibi, birkaç gün sonra da ortaya çıkabilir. Genelde belirtilerin başlama süresinin kısalığı alerjinin şiddeti ile doğru orantılıdır” ifadelerini kullandı.

“TANI KOYMAYI VE TEDAVİYİ KOLAYLAŞTIRIR”

Böcek alerjisi reaksiyonları hafif olduğunda, evde ilk yardım amacıyla tedavisinin yapılabileceğini belirten Örs, “ Isırılan bölgenin üzerine buz koymak ve kaşıntıyı önlemek için topikal krem sürmek reaksiyon hafif ise evde uygulayabileceğiniz bir yöntemdir. Doktora gittiğinizde böceğin neye benzediğini, ısırma olayının ne kadar zaman önce yaşandığını ya da ilk belirtilerin neler olduğunu söylemeniz, tanı koymayı ve tedaviyi kolaylaştırır. Örneğin tahtakurusu ısırığı için farklı önlem alınması gerekirken kene ısırması için daha değişik bir tedavi uygulanmalıdır. Reaksiyonlar çok şiddetliyse kişiye hastanede suni teneffüs uygulanır. Boğazda hava akışını engelleyecek kadar şişme olmuşsa trakeostomi (cerrahi yöntemle soluk borusuna giden bir delik açma) uygulanır ve tüp takılır. Durumun şiddetine bağlı olarak dozları değişen antihistaminik ilaçlar verilir” dedi.

YİĞİT BERKAY ÇOPUR / YENİ HABER