Hava unsurlarını hafifletecek "metal yazıcı" ürettiler

Bursa'da yarım asırdan fazla faaliyet gösteren ve 120 ülkeye makine ihraç eden firma, TÜBİTAK destekli 3 yıllık Ar-Ge çalışması sonucunda titanyum tozuyla 3 boyutlu baskılar yapabilen metal yazıcı imal etti- Ermaksan Makina Sanayi ve Ticaret AŞ Genel Müdü
Hava unsurlarını hafifletecek "metal yazıcı" ürettiler

BURSA (AA) - CEM ŞAN - Bursa'da yarım asırdan fazla faaliyet gösteren ve 120 ülkeye makine ihraç eden firma, TÜBİTAK destekli 3 yıllık bir Ar-Ge çalışması sonucunda, uzay ve havacılık sanayisinin yanı sıra tıp sektöründe parça üretilmesine imkan sağlayan metal yazıcı ile bunun ham maddesi olan titanyum tozunu üretti.

Ermaksan Makina Sanayi ve Ticaret AŞ Genel Müdürü Ahmet Özkayan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1965'te kurulan küçük bir atölyede faaliyetine başlayan Ermaksan'ın dünyanın önde gelen sac işleme makineleri üreticileri arasında yerini aldığını vurguladı.

Son yıllarda teknoloji yoğunluklu yatırımları artırdıklarını ifade eden Özkayan, dünyada yeni teknoloji olan üç boyutlu metal yazıcı (katmanlı imalat teknolojileri) üretmek için 2014'te Ar-Ge çalışmalarına başladıklarını aktardı.

Özkayan, TÜBİTAK destekli üç yıllık çalışma sonucunda yerli, 3 boyutlu metal yazıcısı "ENA 250 3D"yi ve bu metal yazıcının ham maddesi olan titanyum tozunu ürettiklerini söyledi.

Yeni geliştirilen üç boyutlu metal yazıcı sayesinde, tek bir parçanın üretimi için yatırım ve zamandan büyük ölçüde tasarruf edileceğini belirten Özkayan, metal yazıcının 25x25 santimetre taban alanına ve yükseklik olarak da 30 santimetre üretim kapasitesine sahip olduğunu anlattı.

- Uzay, havacılık ve medikalde kullanılıyor

Özkayan, makinede kullanılan tüm kontrol yazılımlarının yerli ve patentinin de Ermaksan'a ait olduğuna işaret ederek, "Burada kullanılan gerçek zamanlı izleme ve reaktif malzemeleriyle, titanyum tozları işlenebiliyor. 120 kişilik Ar-Ge ekibiyle 3 yıllık bir çalışma sonucu üretimi tamamlanan Ermaksan ENA 250 3D metal yazıcı ile ülkemizde üretimi yapılamayan ve dışa bağımlı olunan birçok ürünün üretilebilir hale gelecek." dedi.

Yeni olan bu sistemlerin büyük bir dönüşümün başlangıcı olduğunu vurgulayan Özkayan, şöyle devam etti:

"Bildiğimiz klasik talaş kaldırma yöntemi veya döküm teknolojileri yerini artık üç boyutlu metal yazıcılara bırakacak. Çünkü metal tozlarla bir ürünü üretip kullanabiliyorsunuz. Bunun ilk kullanıldığı yerler medikal. Özellikle diş ve kemik, kafatası implantlarında çok kullanılmaya başlandı. Sanayide ise şu anda uzay ve havacılıkta kullanılıyor. Uçaklarda parçalar ne kadar hafif olursa verim o kadar artıyor. Özellikle havacılıkta parçaların hafifletilmesi konusunda bu teknoloji kullanılmaya başlandı. Bu makineyle parçalar hızlı üretiliyor."

Özkayan, bu sistemle 900 gramlık bir uçak kapı menteşesinin 400-450 grama inebileceğini dile getirerek, 10 menteşesi bulunan bir uçağın yaklaşık 5 kilogram hafifleyebileceğini söyledi.

- Titanyum tozunu da ürettiler

Ahmet Özkayan, üç boyutlu yazıcıyla hayal edilen parçaların üretilebileceğini ve bununla birlikte üretim teknolojisinin değişeceğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Birçok yeni ürün, makine, sistemler bununla birlikte ortaya çıkacak. Dilediğiniz şey veya bir prototip anında üretilebilecek. Dünyada artık üç boyutlu yazıcı fabrikaları var. Üç boyutlu yazıcılar sıralanmış, fabrikalar tertemiz, ortalıkta başka hiçbir şey yok. Tek başına üretiyorlar. Bu makineyle toz üretim tesisini de hayata geçirdik. Titanyum tozunu da üretiyoruz. Türkiye için bu da bir kazanım oldu çünkü ana ham madde toz ve titanyum tozunda dışarıya bağımlılık var. Proje kapsamında bu tozu da kendimiz ürettik. Burada ithalatta da bağımsızlık kazanmış olduk. Türkiye için bu da çok önemli."

Titanyum tozundan sonra nikel alaşım tozları, krom kobalt, paslanmaz çelik tozu gibi diğer metallerin tozlarını da üretmeyi planladıklarını aktaran Özkayan, titanyum tozunun çeliğe göre yarı yarıya hafif ve mukavemetinin de daha güçlü olduğuna dikkati çekti.

Özkayan, şu anda metal yazıcıyla ilgili talepleri karşılamaya çalıştıklarını ifade ederek, bir taraftan da bu makinede seri imalatı artırmaya çalıştıklarını anlattı.

Kaynak: