Hayvan hakları yasası son aşamaya geldi

Hayvanların haklarını koruyabilecek yasa teklifinde sona gelindi. Hayvanlara yönelik işlenen suçlarda kararlı değişiklikler yapılacağını ifade eden AK Parti Konya Milletvekili Selman Özboyacı, hayvan haklarıyla ilgili yasanın en kısa zamanda sonuca ulaşacağını bildirdi.
Hayvan hakları yasası son aşamaya geldi

Hayvanların haklarını koruyabilecek yasa teklifinde sona gelindi. Hayvanlara yönelik işlenen suçlarda kararlı değişiklikler yapılacağını ifade eden AK Parti Konya Milletvekili Selman Özboyacı, hayvan haklarıyla ilgili yasanın en kısa zamanda sonuca ulaşacağını bildirdi. Konya’nın, birçok alanda olduğu gibi hayvan hakları konusunda da diğer şehirlere göre örnek uygulamalara sahip olduğunu söyleyen Özboyacı, “Konya Büyükşehir Belediyesi, hayvan hakları konusunda çok büyük bir mücadele vererek, örnek bir tutum sergiliyor” dedi.

hayvan-haklari-yasasi-3.jpg

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti MYK toplantısında hayvanları koruma kanunun bir an önce meclise getirilmesinin talimatını vermişti. 1 Temmuz’a kadar yasalaşması planlanan taslak hazırlandı. Son hali meclise verilecek ve yıl bitmeden yürürlüğe girecek. Böylelikle hayvanlar artık mal değil canlı olarak korunabilecek. Hayvanlara yönelik işlenen suçlarda kararlı değişiklikler yapılacağını ifade eden AK Parti Konya Milletvekili Selman Özboyacı, havan haklarıyla ilgili yasanın en kısa zamanda sonuca ulaşacağını bildirdi. Konya birçok alanda olduğu gibi hayvan hakları konusunda da diğer şehirlere göre örnek uygulamalara sahip bir şehrimizdir

‘EN KISA ZAMANDA SONUCA ULAŞACAK’

Hayvan hakları konusunun daha etkin bir şekilde işlenebilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Hayvan Hakları Araştırma Komisyonunun kurulduğunu söyleyen Özboyacı, “Ben de bu komisyonun bir toplantısına katıldım ve 3 aylık bir çalışma neticesinde bütün taraflarla görüşüldü. Bu konuyla ilgilenen kanaat önderleri dinlendi. Netice olarak çok yoğun bir araştırmanın sonunda çok doyurucu bir rapor yazıldı ve bütün partinin mutabakatıyla yazıldı. Daha sonra genel kurulda bu araştırma raporu okundu. Okunan araştırma raporu ışığında yeni bir kanun çalışması şu anda yapılıyor. Artık son aşamasına gelindi. İnşallah çok yakın zamanda en verimli bir şekilde çalışmalar nihayete erecek. Daha etkin işleyen bir kanun yapılacak olmasına önem veriyoruz. Çünkü hayvan hakları konusu Türkiye’nin en büyük problemlerden birisidir. Sokak hayvanlarının kontrolsüz üremesi konusuna çok önem veriyoruz. Bu yasada hayvana eziyet ve işkence yapanların doğrudan daha büyük cezalarla cezalandırılması, hayvan dövüştürenlere ağır cezaların verilmesi ve bu cezalarda erteleme olmaksızın uygulanması görüşülüyor” şeklinde konuştu.

hayvan-haklari-yasasi-2.jpg

‘KESİNLEŞEN BİR DURUM YOK’

Yasada bulunan maddeler konusunda henüz kesinleşen bir durumun olmadığını ifade eden Özboyacı şöyle konuştu: “Hayvanlar için özel eğitim almış polisler olacak. İç İşleri Bakanlığı’nın hayvanlara yönelik bir uygulaması var. Vatandaşlar bu uygulamadan hayvana eziyet edenleri şikayet edebilecekler. Belediyeler, hem hayvan barınaklarının şartlarını iyileştirecek hem de kısırlaştırmak için ayrı bir ödenek ayıracaklar. En çok karşılaştığımız problemlerden bir tanesi de; insanların, hayvanları sahiplenmeleri, birkaç sene baktıktan ve heveslerini aldıktan sonra sokağa terk etmeleridir. Bu durum o hayvanın çok büyük mağduriyetler yaşamasına neden oluyor. Bunların önüne geçilmek için hayvanlara çip takılacak. Böyle sahipli hayvanların sokağa bırakılmasının önüne geçilmiş olacak. Yine hayvanların sağlıksız ortamlarda tutulduğu bazı petshopların kapatılması konuşulan konular arasında yer alıyor. Yine yunus parklarının kapatılması gündeme gelebilir. Ama bunlar şu anda tartışılan henüz kesinliğe ulaşmamış konulardır.”

‘HAYVANA İŞKENCENİN CEZASI ARTTIRILMALI’

Özboyacı, hayvanlara eziyet etme ve işkence yapma suçunun arttırılması gerektiğine vurgu yaptı.Özboyacı sözlerine şöyle devam etti: “Onlar Allah’ın bize emaneti, kimsenin onlara kötü davranmaya hakkı yok. Hayvanlara yapılan eziyetlerle ilgili içimizi parçalayan görüntüler izliyoruz. Sokak hayvanlarının yaşadıkları sıkıntıların birçoğunun nedeni kontrolsüz üremeleridir. Onların kontrollü bir şekilde kısırlaştırılıp en azından sokaktaki hayvan varlığının kontrol altına alınması çok hayati bir mevzudur. Çocuklara saldıran tehlikeli ırklar var. Bunların alım satımlarının yasaklanması da çok büyük önem arz ediyor. Sadece hayvanlar açısından değil vatandaşlar açısından da düşünmemiz gerekiyor. Çocuklara, vatandaşlara saldıran başıboş köpekler var. Bunların hepsini kapsayacak, çözüme kavuşturacak yasa şu anda görüşülüyor. Tek taraflı olmasını da doğru bulmuyoruz. Bu konuda her türlü bakış açısını dinledik. Bu nedenle çok kapsamlı yapılan bir çalışma var. İnşallah son haline de gelmek üzere. Burada önemli olan en etkin, en caydırıcı cezayı vermektir. Mesele çözüm sağlayacak bir yaptırım getirmektir.”

hayvan-haklari-yasasi-1.jpg

‘KONYA HAYVAN HAKLARI KONUSUNDA ÖRNEK BİR ŞEHİR’

Son olarak Konya Büyükşehir Belediyesinin hayvan hakları konusunda çok büyük bir mücadele verdiğini ve örnek bir tutum sergilediğini dile getiren Özboyacı, “Köylerde uyguladığımız hayvan sahiplendirme projesi bütün Türkiye’ye örnek olan bir projedir. Çok duyarlı bir belediye başkanımız var. Konya birçok alanda olduğu gibi hayvan hakları konusunda da diğer şehirlere göre örnek uygulamalara sahip bir şehrimizdir” diyerek sözlerine son verdi.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ