Hayvan ve toplum sağlığı mikroçiple daha güvende

Evcil köpek, kedi ve gelinciklerin mikroçip takılarak kayıt altına alınması uygulamasında son günlere yaklaşılırken ilçe tarım ve orman müdürlüklerinde de yoğunluklar devam ediyor. Karatay İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünde görevli Veteriner Hekim Ali Taşkın, “Mikroçip takılan evcil hayvanlar toplum ve hayvan sağlığı için büyük önem taşıyor. Aynı zamanda evcil hayvanların sokağa bırakılması engellenmiş olacak” dedi.
Hayvan ve toplum sağlığı mikroçiple daha güvende

Resmi Gazete’de yayımlanan kararla Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan evcil köpek, kedi ve gelinciklerin mikroçip takılarak kayıt altına alınması uygulaması için tanınan süre 31 Aralık 2022’de sona eriyor.

Konya’daki ilçe tarım ve orman müdürlüklerinde son tarihin yaklaşmasıyla birlikte yoğunluklarda artmaya başladı. Karatay İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünde görevli Veteriner Hekim Ali Taşkın, yıl sonu itibariyle evcil hayvan sahiplerinin cip taktırmak için yoğunluk oluşturduğunu söyledi.

hayvan-ve-toplum-sagligi-mikrociple-daha-guvende-1.jpeg

Cip taktırmayla ilgili açıklamalarda bulunan Veteriner Hekim Taşkın, “31 Aralık’ta cip taktırma süresi bitiyor. Şu an için bu sürenin uzatılması söz konusu değil. Son günleri bırakılmadan evcil hayvan sahipleri hayvanlarına cip taktırmalarını tavsiye ediyoruz. 1 ocak’tan itibaren cip taktırmayan evcil hayvan sahipleri tespit edildiği zaman ceza işlem uygulanacak. 1 Ocak’tan sonra cip taktırılmayan hayvanlar tespit edildikten sonra ceza uygulamasının ardından cip takılacak. Yeni doğan yavrularımız için de 6 ay sonra cip taktırılması gerekiyor. Şu anda yoğunluk devam ediyor” dedi.

hayvan-ve-toplum-sagligi-mikrociple-daha-guvende-1.png

AMAÇ EVCİL HAYVANLARIN SOKAĞA BIRAKILMAMASI

Veteriner Hekim Ali Taşkın, cip takma uygulamasının amacını anlatarak önemli bilgiler verdi. Cip takmaktaki amacın evcil hayvanların sokağa bırakılmasının önüne geçilmesi için uygulandığını belirten Taşkın, “Cip takılı evcil hayvanların kaybolması durumunda, hayvan sahipleri bu durumu ilçe tarım ve orman müdürlüklerine bildirmek zorunda. Kayıp ihbarından sonra evcil hayvanlar bulunduğunda biz sahiplerine ulaşıyoruz ve hayvanlarını buralardan güvenle alacaklar. Evcil hayvanı kaybolan bir kişi bu durumu bildirmediği zaman hayvanını sokağa bırakmış görünecek ve bunun da cezası 72 bin liraya kadar olacak. Bunun dışında gerçekten evcil hayvanlarını sokağa bırakan vatandaşlar oluyor. Bu uygulama ile bunun da önüne geçilmiş olacak. Bunun yanında hem hayvan hem de toplum sağlığı için cip uygulamasının yapılması gerekiyor. ” diye konuştu.

PİRİNÇ TANESİ KADAR MİKROÇİPLE HAYVANLAR TAKİPTE

Evcil hayvanlara mikroçip takılma uygulamışını da detaylarıyla anlatan Veteriner Hekim Ali Taşkın, “Hayvanlarımıza pirinç tanesi kadar bir mikroçipi deri altına enjekte ediyoruz. Bu cipin bilgileri sistemimizde kayıtlı oluyor. Cip okuma kumandamız ile hayvandaki cipi okutuyoruz ve hayvanın kime ait olduğu bilgileri sistemimize geliyor. Bu uygulamanın hayvan sağlığına zararı yok” dedi.

hayvan-ve-toplum-sagligi-mikrociple-daha-guvende-2.jpeg

“KAYBOLSA BİLE BULMAK KOLAY OLACAK”

Babası ile birlikte evcil kedisine cip taktırmak için gelen Didar Özkan çok sevdiği kedisinin kaybolsa bile yeniden bulunacağını öğrendiği için yetkililere teşekkür etti. Uygulamanın önemine dikkat çeken Özkan, evcil hayvan sahiplerine seslenerek, “Herkes evinde beslediği hayvan dostlarını çok seviyor. Hayvanların güvenliği ve sağlıklı yaşam sürmeleri için cip uyglumasının başladığını öğrendim. Babamla birlikte buraya gelerek cip taktırdık. Hem ailemizin sağlığı hem de kedimizin sağlığı bizim için önemli. Evcil hayvan sahipleri son iki günde hayvanlarına cip taktırmalarını tavsiye ediyorum” uyarılarında bulundu.

• SERVET R. ÇOLAK / YENİ HABER GAZETESİ

 Muhabir
Etiketler :