Hayvan yetiştiricileri yem fiyatlarından dertli

Etteki fiyat artışı hem üreticiyi hem de tüketiciyi zor durumda bırakıyor. Et fiyatlarındaki artışın yem fiyatlarından kaynaklandığını söyleyen Başkan Fettah Öztürk, yem fiyatlarındaki artışın artık durdurulması gerektiğinin altını çizdi.
Hayvan yetiştiricileri yem fiyatlarından dertli

Etteki fiyat artışı hem üreticiyi hem de tüketiciyi zor durumda bırakıyor. Et fiyatlarındaki artışın yem fiyatlarından kaynaklandığını söyleyen Başkan Fettah Öztürk, yem fiyatlarındaki artışın artık durdurulması gerektiğinin altını çizdi.

Et fiyatlarındaki artış üreticilerden değil yem fiyatlarından kaynaklanıyor. Yem fiyatlarındaki artışın bir an önce önüne geçilmesi gerektiğini vurgulayan Konya İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fettah Öztürk, “Artan maliyetlere göre et fiyatları pahalı değil ancak alım gücü düştü. Önümüzdeki günlerde fiyatların daha çok artacağını tahmin ediyoruz. Sonra da vatandaşların artık küçükbaş hayvancılığa yöneleceklerini öngörüyoruz” ifadelerini kullandı.

fettah-ozturk-keci-uretimi.jpg

‘YİNE SIKINTI YAŞAYAN ÜRETİCİLER VE TÜKETİCİLER OLDU’

Et fiyatlarındaki artışın üreticilerden kaynaklandığını söyleyenler olduğunu kaydeden Öztürk, “Son zamanlarda et fiyatlarıyla ilgili basına yansıyan tartışmalar var ancak hiç kimse de yem fiyatlarını, girdi maliyetlerini konuşmuyor. Girdilerin artmadığı bir kalem var mı? Et fiyatlarının artmasında üretici suçlanıyor ancak üreticinin yapabileceği bir şey yok. Yemciler sezonda 2 bin 300 liraya arpayı aldılar. Depoları doldurdular. Ondan sonra da yemi 5 bin liraya almış gibi satıyorlar. Üzerine yüzde 50 sübvansiyonlu ucuz arpa da aldılar. Onu da üreticiye 6 bin liraya verdiler. Bu anlamda yine sıkıntı yaşayan üreticiler ve tüketiciler oldu. Biz üreticilerin haricinde herkes para kazanıyor. Yem sorununa çözüm bulunmadığı sürece et fiyatlarında bir düşüş yaşanmaz” dedi.

kirmiziet-min.jpg

‘KÜÇÜKBAŞA YÖNELİM OLACAK’

Kırmızı et fiyatlarının artmasıyla vatandaşların tüketimde artık küçükbaş hayvancılığı tercih edeceğini belirten Öztürk, “Yem fiyatlarının bu saatten sonra düşmesini beklemiyoruz ama en azından bir dur denmesini istiyoruz. Artan maliyetlere göre et fiyatları pahalı değil ancak alım gücü düştü. Önümüzdeki günlerde fiyatların daha çok artacağını düşünüyoruz. Sonra da vatandaşlar küçükbaşa yönelecekler. Kurban tatili uzun olursa kurbanlığa talep yüksek olur. Kurban kesmenin sevabını bilen insanlar ne olursa olsun kurbanlarını keserler diye düşünüyorum. Konya sığır yetiştiriciliğinde ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde birinci sıradadır. Bu yıl 1milyon 808 bin anaç koyun bulunmaktadır. Konya küçükbaş hayvan sayısında en yakın ile bile 450 bin civarında bir fark attı. Konya ette birinci, yumurtada birinci, pancarda birinci, buğdayda birinci sıradadır” diyerek sözlerini tamamladı.

HABER: SÜMEYRA KENESARI

1200x627-kirmizi-et-fiyatlari-2021-etin-ve-kiymanin-kilosu-kac-tl-guncel-kirmizi-et-fiyat-listesi-1624660544788.jpg