Hayvancılığa destek verilecek

Yaşanan deprem, birçok hayvanı da telef etti. Afetin hayvancılığa etkisi olacağını ama mağduriyetlerin giderileceğini belirten Başkan Fettah Öztürk, “Güçlü bir ülkeyiz. Sıkıntılar olacak ama bunların hepsini telafi edeceğiz. Bu insanların zararı ödenecek.” dedi.
Hayvancılığa destek verilecek

Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve 10 ili etkisi altına alan deprem, hayvanları da büyük ölçüde etkiledi. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Konya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fettah Öztürk, yaraların sarılacağını ve devletin her an sahada olduğunu aktardı. Başkan Öztürk, sözlerine şu şekilde devam etti; “Yaşanan deprem hayvancılığa elbette bir etkisi olacak. Gaziantep, Kahramanmaraş, Şanlıurfa bölgelerinde çok fazla bir hayvan varlığı vardı. Hayvancılıkta oldukça aktif bir bölgemizdi. Burada mağdur olan vatandaşları bazı belediyeler ve iller telafi ediyor. Bakanlığımız ve devletimiz de mutlaka bu mağduriyetleri giderecektir.”

fettah-ozturk.jpg

‘TEK TELAFİSİ OLMAYACAK ŞEY CANDIR’

Devletin tüm imkanlarıyla sahada olduğunu ve mağduriyetleri gidereceğini vurgulayan Öztürk, “Ben de 3 gün deprem bölgesindeydim. Şu an malına bakan yok. Şu anda cana bakılıyor. İnsanlar başını sokabileceği bir ev arıyor. İnsanlar üzgün ve yorgun. Her ailenin bir kaybı var. Hayatlarını nasıl devam ettirebileceklerini düşünüyorlar. Ama tabi ki devlet orada. En ücra köşedeki yaylalara gittiğimiz de bile ya Tarım Bakanlığı ya da çalışanlarını görüyoruz. Tüm Türkiye’deki belediyeler, iş makineleri, yardımlar orada. Devlet şu an bütün hatlarıyla sahada. Devlet, devletliğini gösterdi. Bir yıl içerisinde ödenecek desteğin tamamını deprem bölgesindeki vatandaşların hesaplarına aktarıldı. Tek telafisi olmayacak şey canlar. Can hariç hepsi olur. Can gelmez ama mal gelir.” sözlerine yer verdi.

hayvancilik-1.jpg

‘ZARARLAR ÖDENECEK’

Hayvanları zarar gören vatandaşlara destek verileceğini belirten Öztürk, “Örneğin Ukrayna’da savaş çıktı, Avrupa gıdasız kaldı. Biz böyle bir coğrafya değiliz. Biz bölüşmesini de, üzülmesini de biliriz. Hayvan sıkıntısı bu yüzden çok fazla yaşanmaz. Tabi ki üretimde sıkıntılar olacak. Gaziantep, Şanlıurfa, Kahramanmaraş tarımda, hayvancılıkta, sanayide, Hatay ticarette yer alıyordu. Sıkıntılar olacak ama bunların hepsini telafi edeceğiz. Şu anda ne yaşanacağını söylemek mümkün değil. Çünkü 2 milyon insanın göç ettiği söyleniyor. Daha fazla da göç olacağı söyleniyor. Bu insanların şu anda ne yapacağı belli değil. Ama bu insanların mağduriyeti mutlaka giderilecektir. Güçlü bir ülkeyiz. Bu insanların zararının ödenmesini, ağıllarının yapılmasını, hayvanlarının temin edilmesini ümit ediyoruz.” şeklinde konuştu.

hayvancilik-2.jpg

‘FIRSATÇILAR FIRSAT VERİLMEYECEK’

Et ve yem fiyatlarında fırsatçılık yapan insanlara fırsat verilmeyeceğinin altını çizen Öztürk, “Maalesef her alanda fırsatçılık yapan insanlar oluyor. Sıkıntıda olan üreticilerimiz de elbette var. Onların her zaman yanındayız. Depremzedelere yardımda bulunan, bölgeye yardım gönderen, yanlarında olan üreticilerimiz var. Fakat fahiş fiyatlara yem ve et satışı yapanlar da var. Bunlara asla fırsat verilmeyecek. Şu an herkes hala büyük bir şokta. Bizler de öyleyiz. Artçı depremler hala devam ediyor. Allah yardımcımız olsun. Ama yaralar mutlaka sarılacak. Yaramız, acımız çok büyük. Allah tekrar böyle bir afet göstermesin. Türkiye’deki tüm illere de teşekkür etmek lazım. Çok büyük yardımlar geldi.” diye aktardı.

hayvancilik-3.jpg

•BÜŞRA ERKUŞ / YENİ HABER GAZETESİ

 Muhabir
Etiketler :