Hazine kentte değil köyde!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın tarım için toprağı olmayan veya yeterli miktarda toprağı olmayan vatandaşlar için başlattığı hazine arazisi kiralama projesi hayata geçiriliyor.
Hazine kentte değil köyde!

İlk etapta 6 ilde başlatılacak olan hazine arazilerini kiralama projesi ile hazineye ait 41,5 milyon metrekare yüzölçümündeki tarım arazi çiftçilere kiraya verilecek. Konya’da 27,6 milyon metrekare, Aksaray’da 8 milyon metrekare, Kütahya’da 3,7 milyon metrekare olacak şekilde, Afyonkarahisar, Samsun ve Eskişehir’de pilot uygulamaya başlanacak. Tarımın sürdürülebilirliği ve gıda arz güvenliği açısından tarımsal üretimin önemine dikkat çeken Konya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Murat Akbulut, “Tarımsal üretimin olmazsa olmazı topraktır. Ne kadar geniş topraklarımız var, ne kadar verimli topraklarımız var ve bunları ne kadar etkin kullanabilirsek gıda güvenliğini o kadar garanti altını almış oluruz” ifadelerini kullandı.

ciftci-001.jpg

‘ÜRETİMİN ARTMASINA BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK’

Projeyle birlikte üretimin artacağına dikkat çeken Akbulut, “26 milyon hektar civarında olan Türkiye’deki topraklarımız giderek azalmakta ve en son 23-24 milyonlar civarına kadar gerilemiş gözükmektedir. Ekilebilir alan açısından baktığımız zaman Konya’da bu alan şu an 2 milyon 300 bin hektar civarına kadar gelmiş pozisyondadır. Bu alanları artırabilmemiz için elimizdeki tek kaynak hazine arazilerimizdir. Hazine arazilerini bir an önce etkin bir şekilde tarıma kazandırmamız gerekiyor. Bununla alakalı da pandemi sürecini takiben Tarım ve Orman Bakanlığı’nın uyguladığı projelerle alakalı bir adım atıldı. Tarım arazilerine kazandırma adına ilk etapta pilot bölgeler olarak 9 ilde bununla alakalı uygulamalar başlatıldı. Hazine arazileri çiftçilere kiraya verilmeye başlandı. Bu tabi ki tarımın gelişmesine, üretimin artmasına çok büyük katkı sağlayacaktır. Bu noktada atılan adımı da biz olumlu karşılıyoruz” diye aktardı.

murat-akbulut.jpg

‘KIRSAL ALANLARA GÖÇ SAĞLANABİLİR’

Bu gelişmeyle birlikte kırsal alanlara ve arazi arsı yatırımlarına bir yönelim olacağını kaydeden Akbulut, “Kırsal alanlarda işleyecek toprağınız varsa, geçiminizi oralardan elde edebiliyor iseniz oralara olan ilginiz tabi ki artacaktır. İnsanlar köylerden şehirlere göç ederken tabi geçim kaygısıyla göçleri gerçekleştirebiliyorlar. Buralarda iş imkanı bulup, karınlarını doyurmak için bir çaba içerisindeler. Hazine arazilerinin dağıtımında da zaten gördüğümüz üzere gençlere, kadınlara birtakım avantajlar sağlanıyor. Bir puantajlama usulü getiriliyor. Bu usul ile birlikte gençlerimize de bu tarz öncelik sağlandığı takdirde gençlerimiz köylerine çok rahat dönebilecek. Köylere olan ilgiyi de hazine arazileri vasıtasıyla artırmış olacaklar, oralarda da karınlarını doyurarak üretime katkı sağlayacaklardır. Yani hazine arazileri, kentten köye bir dönüş sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

‘TARIM VE HAYVANCILIK AÇISINDAN AVANTAJLI OLABİLİR’

Hazine arazilerinin hem tarıma ve hem de hayvancılığa kazandırılabileceği önerisinde bulunan Akbulut, şöyle konuştu: “Mera alanı olarak çok fazla yoksul bir ülke değiliz. Hazine arazilerini, mera alanları olarak kullanmaktan ziyade tarıma kazandırılması daha avantajlıdır. Ama bu hazine arazilerinde hayvancılığı da destekler pozisyonda da dağıtımlar yapılabilir. Ekimle beraber hazine arazisi vererek aynı zamanda da inşaat yapımına, hayvan alımına, bu tarz projelere de destek vererek orada hayvancılıkla beraber tarımı entegre edilirse hem hayvancılığa hem de tarımsal üretime katkı sağlanmış olur. İkisi beraber daha bütün projelere de yönlendirilebilir. O enerjimizi mevcut meraların etkin kullanımına harcamak daha doğru olur. Hazine arazilerini hayvansal yatırımlara da açarsak hem tarım hem de hayvancılık olarak da bir avantaj olur.”

ciftci2.jpg

‘İŞİN ŞEKLİ DEĞİŞECEK’

Hazine arazilerinin halka açılmasıyla beraber bu durumun yasal zemine oturacağını vurgulayan Akbulut, “Bu proje Konya’ya henüz proje bazında başlamış değil. Ecrimisil dediğimiz bir yöntem vasıtasıyla üreticilerimiz zaten köylerinde, yörelerinde bulunan hazine arazilerine ekim dikim yapmaktalar. Daha sonra ekim dikim sonucunda da hazineye bununla alakalı kira ödemesi yapmak suretiyle buralara ekmektedirler. Bu yasal bir zeminde yürümüyor. Yasal zeminle beraber de oradan üretim miktarı ve oraya yapılabilecek yatırım kat sayısı artacağı için de işin şekli biraz daha değişecektir. Konya’da bu projenin ayağı yere basar bir şekilde etraflıca desteklenmesi gerekmektedir. Tarımda en büyük sıkıntının su olduğunu ifade eden Akbulut, hazine arazileriyle birlikte sulamayla alakalı projeler de gerçekleştirildiği ve hazine arazilerinin sulu bir şeklide tarıma eklendiği takdirde üretimin daha çok artacağını sözlerine ekledi.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ