Hazır giyimin yarısı Konya'dan

Hazır giyim sektörü Türkiye’de, üçüncü ihracat sektörü haline geldi. Konya’nın erkek giyimi üretiminde birinci sırada olduğunun bilgisini veren Aziz Güleç, “Konya’da ürettiğimiz tekstil ürünlerini tüm Türkiye’ye satıyoruz. Türkiye’deki tekstil ürünlerinin yaklaşık yüzde 50’si Konya’da üretiliyor." dedi.
Hazır giyimin yarısı Konya'dan

Giyim sektörü Türkiye’nin ihracatında kimya ve otomotivden sonra üçüncü sırada yer alıyor. Konya’nın ihracat pastasındaki payının düşük olduğuna değinen Terziler ve Konfeksiyoncular Odası Başkanı Aziz Güleç, “Konya’da üretiyoruz ama bizim ürettiklerimizi Ankara’daki İstanbul’daki firmalar yurtdışına satıyor. Türkiye’deki tekstil ürünlerinin yaklaşık yüzde 50’si Konya’da üretiliyor. Ama biz kendi ürettiklerimizi ihraç edemiyoruz” ifadelerini kullandı. Konya’nın hazır giyimde ürettiği ürünün ancak yüzde 30’unu aracı firmalarla ihraç ettiğini söyleyen Aziz Güleç, “Konya’da ihracatta yüzde 50 ve 70’leri bulursak o zaman iyi bir yere gelmiş oluruz. Tekstil ürünlerini biz üretiyoruz ama dışarıya satamıyoruz. Büyük firmalara ürettiğimiz ürünler onların etiketiyle ihraç oluyor” dedi.

aziz-gulec-1.jpg

ERKEK GİYİMİNDE KONYA BİRİNCİ

Konya’nın erkek giyimi üretiminde birinci sırada olduğunun bilgisini veren Güleç, “Kadın giyiminde Konya’da çok az sayıda çalışan var. Erkek konfeksiyonlarında en az 250-300 kişi çalışıyor. Bayan giyimini güzel üretiyoruz ama büyük fabrikalarımız yok. Konya’da 20-30 kişi çalıştıran ufak atölyelerimiz var. Buralarda kadın giyimi üzerine üretim yapılıyor. Satış rakamları da oldukça güzel. Şuanda marka olmuş 7-8 tane firmamız var. Konya’dan; Mısır, Dubai gibi 3-5 ülkeye ürünlerimizi gönderiyoruz. Burada ürettiğimiz kadın giyim ürünlerini Konya’da işleyecek daha büyük fabrikalarımız olsaydı istihdam alanında çok öneli gelişmeler olurdu. Özellikle kadınların istihdam edilmesi açısından büyük fayda sağlardı” dedi.

hazir-giyimin-yarisi-konyadan-1.jpg

 

KONYA İÇ PAZARA ÇALIŞIYOR

Konya’da ürettikleri tekstil ürünlerini Türkiye’ye sattıklarını ifade eden Güleç, “Konya’da üretiyoruz, Konya’da satıyoruz, İstanbul’a, Türkiye’ye satıyoruz ama ihracata pek yönelmiyoruz. İhracat ve ithalat konusunda çok fazla hareket yok Konya’da. Biz Çin’in ürünlerinden zaten pek üretim yapmıyorduk. Tekstilde kullandığımız ham maddeleri Türkiye’de üretilenlerden alıyoruz. Çin malları bizde itibar görmediği için çok fazla tercih etmedik. Çin’in iyi malları da var ama bize göre çok pahalı. O yüzden Çin’in bize çok bir katkısı olmadı bugüne kadar. Konya’da şuan fason üretim de yapıyoruz. Yani başka firmalardan toplu sipariş alıyoruz, ürünlere bizlerin değil de sipariş veren firmaların isimleri yazılıyor” şeklinde konuştu.

hazir-giyimin-yarisi-konyadan-2.jpg

FAİZSİZ KREDİ DESTEĞİ BEKLİYORLAR

İhracat konusunda devletin öncülük yapması gerektiğinin altını çizen Güleç, “Konya’da şuanda çok sıkıntılı firmalarımız var. Çalıştırdıkları işçilerin parasını ödeyemeyen firmalarımız da var. Devlet bunlara katkı yaparsa çok iyi yerlere geleceğimize inanıyoruz. Devletimizden faizsiz kredi istiyoruz. Başka bir şey istemiyoruz. Bazı sektörlere büyük destekler veriliyor. Ama devlet bugüne kadar bizim sektörümüze fazla katkı yapmadı. Devlet eli olmadan büyüyemeyiz. Benim buradaki kastım devletin bize verdiği parayı hibe etmesi değil aksine verdiği faizsiz krediyle bizim istihdam ve üretime katkıda bulunmamızı sağlaması” ifadelerini kullandı. Tekstil sektöründeki sıkıntıların azalması için istihdam alanın genişlemesi gerektiğine değinen Güleç, “Geçen beni Fransa’dan aradılar. Konya’da bir tekstil fabrikası açmak istediklerini söylediler. Ben de eleman konusunda yardımcı olabileceğimi söyledim. Konya’da daha 30 yaşında olup kahveden kalkmayan insanlar var. Bu insanlar kahvede oturmak yerine çalışsalar çok da güzel üretim yaparlar. İnşallah devletimizin önümüzü biraz daha açmasını arzu ediyoruz” şeklinde konuştu.

hazir-giyimin-yarisi-konyadan-3.jpg

hazir-giyimin-yarisi-konyadan-4.jpg

hazir-giyimin-yarisi-konyadan-5.jpg

hazir-giyimin-yarisi-konyadan-6.jpg
•SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ