Helal turizme “halalinn”den bakış
Helal turizmin son yıllarda çok hızlı büyüdüğünü ve işletmelere büyük bir pazar imkanı sunduğunu aktaran halalinn.com kontrat müdürü Zerrin Pekacar, Türkiye için helal turizmin çok önemli olduğunu ve 2023 turizm geliri hedefinin bu sayede gerçekleştirilebileceğini söyledi.
Halalinn.com olarak İslami hassasiyeti olan tüketicilere yönelik bir online otel rezervasyon portalı olduklarını ifade eden halalinn.com kontrat müdürü Zerrin Pekacar “Firmalar, alkolsüz tesis, helal yemek, camiye yakınlık, içinde mescidi olan, seccade ve Kur’an hizmeti veren yani İslami değerlere önem veren kriterlerden sadece birine sahipse halalinn.com’da yerini alabiliyor. Şimdilik sadece Türkiye’deki tesisler var. İlerleyen dönemlerde yurt dışından da tesislerin yer almasını istiyoruz. Uluslararası bir online rezervasyon portalı olmak istiyoruz. Türkiye’de 160, dünyada ise 350 tane tamamen helal konseptli tesis var. Biz de bu alternatifleri çoğaltmak adına bu kriterlerden sadece birini taşıyan tesisler halalinn.com’da yer alsın istedik. Bunu da kendi arama kriterlerine göre yaparak filtreleme yapabilsin istedik. Misafirlerinizin tesiste alkol hizmeti olmasın ve mini bardan alkoller boşaltılsın gibi isteklerini dikkate alıyoruz.”dedi...
İNTERNETİ GELİR KAYNAĞINA DÖNÜŞTÜRMELİYİZ
Büyük küresel portallarla rekabetin zor oluğunu ve farklı bir pazar yakalamanın gerekliliğine değinen Pekacar, “Ülke olarak coğrafi anlamda çok kritik bir bölgede bulunuyoruz. Booking.com’un merkezi olan Hollanda’da bir bomba patlasa ticari anlamda hiçbir sıkıntısı olmaz. İnterneti çok fazla kullanan bir milletiz ancak bunun ticari olarak geri dönüşünü göremiyoruz. Yabancı internet siteleri üzerinden ticaret yaptığımızda paramızın bir kısmını otomatik olarak yurt dışına göndermiş oluyoruz. Konya’dan uluslararası bir platformdan online rezervasyon yaptırdığınız zaman paranın yüzde 25-30’u yurt dışına gidiyor. Mesela Konya’dan bir kişi Kayseri’den bir otele bu uluslararası bir portal üzerinden rezervasyon yaptırdığında paramızın yüzde 25’i direk yurt dışına çıkıyor. Otelde, orada kalanda Türk ama onlar üzerinden para kazanan başka bir yabancı.
Dolayısıyla genç girişimcilerin buna kafa yorması lazım. Bu anlamda da halalinn.com örnek ve anlamlı bir proje. İnsanlar inançlarına değer verilmesini istiyor. Biz de tamamen bu ihtiyaca yönelik bir siteyiz. Buna benzer siteler de var ancak bu kadar kapsamlı, detaylı ve gelişmiş bir alt yapıya sahip bir site daha yok. Büyük küresel oyuncularla rekabet etmek gerçekten çok zor. Farklı bir pazar yakalamanız gerekiyor. Konya’da yaşamamızın da etkisiyle bu alanda çok büyük eksikliğin olduğunu fark ettik. Konya’daki bu hassasiyetleri çok iyi biliyoruz. Aynı zamanda bu anlamda talepler de geldi. Ortadoğu’dan gelen misafirlerimizin veya Türk misafirlerimizin özel istekleri artmaya başlamıştı. Bu isteklere en doğru cevap vermek adına böyle bir işe giriştik. Böylece bu otellere yönelik bir rezervasyon portalı yazılmış oldu. Burada önemli olan bir diğer nokta da biz otelleri de yönlendiriyoruz. Marmaris’ten bir otel bünyelerinde mescit bulunmadığını ancak bizim de vesilemizle de mescit yapmaya karar verdiklerini belirttiler. Bunlar gerçekten mutluluk verici.” ifadelerini kullandı.
HELAL TURİZM SEKTÖRÜ ÇOK HIZLI BÜYÜYOR
Helal Turizm ve Online rezervasyon sitemizin kriz ortamında otellere de farklı bir pazara açılma imkanı sunduğunu aktaran Pekacar, “Otellere alternatif pazarlara açılma imkanı sunuyoruz. Dünya’daki Müslüman nüfusu 1.6 milyar kişi. Bu sayının 2030 yılına kadar %35 oranında artarak, 2.2 milyar kişiye ulaşacağı tahmin edilmekte. 2020 yılına kadar en fazla büyüyen sektörün helal turizm sektörü olacağı öngörülmekte. Turizm pazarı yıllık ortalama % 3,8 büyürken Müslüman turizm pazarının büyüme oranı % 4,7’dir.Orta Doğu ve Uzakdoğu’dan seyahat eden turistler otellerden ziyade apart ve villaları tercih etmekteler. İslami turistlerin öncelikli tercihlerini helal yaşam şekli, helal yemek ve ibadet etmeye uygun alanlar oluşturmaktadır. Türkiye'nin, helal turizm potansiyelini kullanması halinde, 2023 hedefindeki 50 milyar dolarlık turizm gelirine rahatlıkla ulaşıp, gelirinin yüzde 30'unu bu şekilde elde edebileceği tahmin ediliyor. Biz aynı zamanda yaptığımız bu işe saygı duyulsun istiyoruz. Bir Yahudi’nin ya da bir Rus’un inançlarına saygı duyup belli standartlarda konaklamasına saygı duyuyorsak helal turizm için gelip konaklayacak turistlere de hizmet verebilmeyi gönülden istemeliyiz. Antalya’dan arayan bir tesis yetkilisi helal turizmin daha cazip olduğunu ve helal konsepte yönelmek istediklerini söyledi. Bu tür geri dönüşler de alıyoruz. Müslüman ülkelerde bizim kriterlerimize uyabilmesi için kesinlikle domuz eti kullanmıyor olması gerekiyor.” şeklinde konuştu.
YURTDIŞINA HALALINN.COM KİT’LERİ GÖNDERECEĞİZ
İlerleyen zamanlarda yurt dışındaki tesislere halalinn.com kiti göndermeyi planladıklarını da sözlerine ekleyen Pekacar, “Tesis eğer kabul ederse camiye yakın olmasa bile seccade Kur’an ve kıble yönünü gösteren malzemelerden oluşan kiti odaya bırakmayı kabul ederse de halalinn.com’da yer alabilecek. Nihai hedefimiz bir Endonezyalı Irak’ta rezervasyon yaptıracaksa bizim portalımızı kullansın. Bir Suudi Arabistan vatandaşı Malezya’da rezervasyon yaptıracaksa bizim portalımızı kullansın. Bunu kullansın ki memleketimiz bu işten para kazansın. İslam ülkelerinin kendi aralarındaki ticari işbirliğini güçlendirmek adına bir fırsat ve Türkiye’nin bölgesel bir güç olması ile de ilgili olarak çevresindeki ülkeleri kuşatacak, bir abilik yapabilecek pozisyon almasına katkı sağlayacaktır.” diyerek sözlerini tamamladı.
İSMAİL KOÇ / YENİ HABER GAZETESİ