‘Herkese virüs bize afet oldu’

Konya Kahveciler, Çay Ocakları ve Büfeciler Odası Başkanı Mehmet Adil, koronavirüs yasaklarının en çok kahveci ve kantinci esnafını etkilediğine vurgu yaptı.
‘Herkese virüs bize afet oldu’

Konya Kahveciler, Çay Ocakları ve Büfeciler Odası Başkanı Mehmet Adil gazetemiz Yeni Haber’i gerçekleştirdiği ziyarette kahveci ve kantinci esnafın yaşadığı zorluklara değindi. Konya’da 138 tane kahvehane bulunduğunun bilgisini veren Başkan Mehmet Adil, “1 Haziran itibari ile kahvehanelerimiz açıldı fakat oyun yasağı olduğu için 2 Haziran’da tekrar kapılarını kapattı. Konya genelinde yaklaşık 320 tane kantin mevcut. Pandemi sürecinde esnafımıza kredi desteği sağlandı ancak bunu da kullanabilen ve kullanamayanlar oldu. 9 ayı aşkın süredir bunun haricinde bir destek görülmedi. Kantinlerimiz kısıtlı bir şekilde açılsa da iş yapamadı. Bu süreç zarfında kaderimiz ile baş başa kaldık” ifadelerini kullandı.

herkese-virus-1.jpg

‘BİR EKMEK PARASINA MUHTAÇ OLDULAR’

Bir ekmek parasına muhtaç olan esnafların olduğuna değinen Başkan Adil, “Kantinlerimizde normal günlerde 180 iş günü çalışılır. Kantinlerimiz bir istihdam sağlar. Kantinlerde normalleşemedik. 9 ayı geçkin bir süredir kantinci ne yer ne içer? Hiç geliri olmayan, ek iş yapmayan kişiler var. Bir ekmek parasına muhtaç olan arkadaşlarımız var. O hale geldik. Ha keza kahvehanelerimiz Mart ayının 16’sında kapandı. 1 Haziran’da açıldı fakat oyun yasak olduğu için 2 Haziran’da kahvehanelerimiz tekrar kapandı. Merkezi yerlere kahvehanelere insanlar oyun oynamaya gidiyorlar. Konya’da kahveye belli bir grup insanlar gider. Oyun oynamadıkları zaman kahve çayından keyif almazlar. Adam oyun oynamıyorsa, oyun oynayacak birkaç kişinin gelmesini bekliyordur veya bir kenarda oturuyordur. Kahveci bunlardan içtikleri çaya para da almazlar keyif çayı diye. Yalnız oyun oynanırsa oyuna gelen çayların parasını alır kahveci. Bu Konya’ya özel değil Türkiye genelinde böyledir. Oyun olmayan kahvelerde iş yapmak mümkün değildir” şeklinde konuştu.

‘KAHVEHANEVİLER VE KANTİNCİLER HİÇ NORMALLEŞEMEDİ’

Kahveci ve kantinci esnafın sıkıntılarını dile getirmek için gerekli görüşmeleri yaptıklarını söyleyen Adil, “Dört taraftan saldırılan bir ülkeyiz. Her tarafımız maalesef düşman dolu. Ülkemiz birçok sıkıntılar yaşadı. Onun da bilincindeyiz. Şu anda hazinemiz dolu olabilirdi, daha rahat bir yardım yapılabilirdi, buna da inanıyoruz. 9 ayı aşkın bir süredir maalesef hiç çalışamayan, özellikle kahvehanelerimiz ve kantinlerimizdir. Buralar hiç normalleşemedi. Buralar 1 lira bile geliri olmayan yerlerdir. Daha önce Cumhurbaşkanımızın açıkladığı bir esnaf paketi vardı. Bizler küçük esnaf olarak buradan yararlanamadık. Ne kısa çalışma ödeneğinden ne de işsizlik ücretinden yararlanamadık. Çünkü burada çalıştırdığımız insanlar yevmiyeci diye tabir ettiğimiz insanlardır. Genelde kahvehaneler yanında çalıştırdığı yevmiyecinin sigortasını yapsa kendi evine ekmek götüremez. Zaten bu kahvehane kültürü bitme noktasında geldi. Gençler daha çok kafelere yöneldi. Genelde kahveciler günlük kazanan günlük yiyen esnaf grubudur” diye aktardı.  

herkese-virus-3.jpg

‘YAPILANDIRMAYA MÜRACAAT EDEN ESNAF OLMADI’

Virüsün ilk çıktığı zamanlarda esnafın elinde olan paradan yediğine değinen Adil, “Sonra 25 bin liralık kredi meselesi vardı. Onu da bütün esnafımız çekemedi. Daha önce bankada sıkıntı yaşayanlar çekemediler. Fakat bunun da ödeme günü geldi ama maalesef ödeyemiyorlar. Bunun yanı sıra, vergilerimiz, muhasebe giderlerimiz yine devam etti. Bunları ödeyemedik. Devletimiz bir yapılandırma çıkardı fakat yapılandırmaya müracaat eden esnaf grubumuz olmadı. Ötelenen Mart, Nisan aylarını ötelendirme haricinde tutmuşlar. Gerçekten bu çok mantıklı da gelmedi. Dolayısıyla ciddi anlamda bir mağduriyet söz konusudur. Öncelikle biz hayat sürüyor olacak, insanların bir evde tenceresini kaynatabilecek, market ihtiyacını karşılayacak, faturalarını ilk etapta ödeyebilecek bir meblağı bir bedeli Büyükşehir sosyal hizmetlerden mi karşılarlar yoksa valilik üzerinden sosyal yardımlaşma ve dayanışma fonundan mı karşılarlar bilmiyorum. Özellikle kahveci ve kantinci esnafı için bir nakdi yardım yapılmalıdır. Bunun miktarı yerel bazlı olduğu için yüksek olmayabilir. Bin 500 2 bin lira olabilir ama olması gereken acil nakdi yardım isteğimizdir. Ticaret Bakanlığımızın esnafımıza yönelik bir paket hazırlandığından bahsettiler fakat içeriğini görmedik. Tabi beklentimiz, bu pandemi bitikten sonra en az bir yıl ödemek şartıyla hibe destekli faizsiz kredi istiyoruz. Krediyi hakedip de faizli diye almayan esnafımız da var” diye konuştu.

‘SGK PRİMLERİNE KOLAYLIK YAPILMASINI İSTİYORUZ’

Kahveci esnafı olarak SGK primlerine kolaylık yapılmasını istediklerini belirten Adil, “Hayat devam ediyor, sıkıntılar kat kat büyüyüp gidiyor. Kış geldi doğal gaz elektrik faturaları biraz daha katlanacak. İlk etaptaki arzumuz valilik veya Büyükşehir Belediye üzerinden sosyal yardımlaşma fonundan bir meblağdır. Odamızla ortak çalışarak üyelerimizin hesap numaralarına veya oda üzerinden biz de dağıtımını yapabiliriz ama acil olarak tencereyi kaynatabilecek bir hibe istiyoruz. Haricinde SGK primleri devam etti. Bunlar borç hanesine yazıldı. Bunların ötelemesi söz konusuydu. Onlarla ilgili bir çalışma var fakat içeriğini bilmediğim için hala bir kamuoyuyla paylaşılmadı. Bunların bu pandemi döneminde olanını devlet tarafından ödenmesi veya yok sayılması gerekiyor. Böyle bir beklentimiz var. Ha keza bizim vergimiz devam etti. Allah razı olsun belediyelerimiz ilk kısıtlama geldiği zaman bizim üyelerimizden reklam, tabela vergisi, çevre temizliği vergisi almayacağını beyan ettiler. Yazışmaların sonunda da bu üç aylık bölümü almadılar. Bu süreç uzadı. Bu üç aylık dönemi değil de pandemi döneminin alınmamasını istiyoruz. Tahakkuk ettirilen vergilerin bu pandemi dönemindeki bölümünü yapılandırma değil de hiç alınmamasını muaf tutulmasını talep ediyoruz. Bizim birçok işletmelerimiz kiradır. Kısa çalışma ödeneğinden işletme sahibi faydalanamadı. Çünkü hiç normalleşmeyen kantincilerimizin en azından bu kapsama sokulması arzumuzdur” diyerek sözlerini tamamladı.  •SÜMEYRA KENESARI