Hindistan varyantının farkı ne?

Koronavirüsün yeni bir mutantı daha ortaya çıktı. Tüm dünyanın yeni korkusu Hindistan varyantı. Mutantın, aşının etkisini zayıflatması ve ağır hastalık yapmasından endişe ediliyor.
Hindistan varyantının farkı ne?

Tüm dünyayı etkisi altına alan İngiliz varyantından sonra Hindistan varyantı tespit edildi.

Hindistan varyantı, henüz çok yaygın değil. Ancak bu mutantın aşıları etkisiz hale getirmesinden endişe ediliyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Hindistan varyantının Türkiye`de görülmediğini açıkladı.

Hindistan mutantının etkileriyle ilgili tüm dünyada araştırmalar sürüyor. Peki, uzmanlar mutant virüs konusunda ne düşünüyor?

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Hasöksüz, "Daha önce Güney Afrika, Brezilya ve New York varyantlarının E484 bölgesinde görülen mutasyon ile California varyantının L452 bölgesinde görülen mutasyon Hindistan varyantında ikisi birden görüldü" bilgisini verdi.

"DAHA HIZLI BULAŞIYOR"

Hasöksüz, henüz bilimsel yöntemlerle açıklanmasa da Hindistan Sağlık Bakanlığı tarafından daha hızlı bulaştığına dair açıklamaların yapıldığını söyledi.

Prof. Dr. Mustafa Hasöksüz: Hindistan varyantının daha şiddetli hastalık oluşturduğu yönünde de henüz kesin bir bilgi yok.

ÇOKLU MUTANT

Ankara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık ise, yeni varyantla ilgili şunları söyledi:
"Hindistan mutantında diğerlerine göre en önemli farklarından bir tanesi çoklu mutant özelliği göstermesi. Virüste birden çok mutasyonun bir arada bulunması özelliği var. Bu tip mutasyonlar aşıdan kaçabilir, aşı etkisini zayıflatabilir."

TÜM DÜNYADA ARAŞTIRMALAR SÜRÜYOR

Prof. Dr. İsmail Balık, daha hızlı bulaşma ihtimalinin olduğunu söyleyerek, "Daha ağır enfeksiyon geçirme ihtimali olabilir. Hindistan`daki günlük vakalardaki aşırı artışın bu mutasyonun etkisiyle olabileceği ile ilgili birtakım tahminler var" dedi.

Hindistan varyantı henüz Türkiye`de görülmedi ancak tüm tedbirler alındı.

HİNDİSTAN`DAN GELENLERE KARANTİNA

Prof. Dr. İsmail Balık: Hindistan`dan gelen yolcular, 14 gün boyunca yurtlarda karantinaya alınacak. Sıkı kontrole alınacaklar. Ayrıca mutantların takibi ile ilgili hem hıfzıssıha hem de referans laboratuvarlarda takipler yapılıyor.