Hrvatska: Počela druga faza cijepljenja u Zagrebu

Cijepljenje u sportskoj dvorani Učilišta vatrogastva, zaštite i spašavanja na Ksaverskoj cesti započelo je od 9 sati ujutro, s planom da se cijepi oko 900 osoba
Hrvatska: Počela druga faza cijepljenja u Zagrebu

Započela je druga, masovna faza cijepljenja, a najmasovnije mjesto cijepljenja protiv koronavirusa je u sportskoj dvorani Učilišta vatrogastva, zaštite i spašavanja na Ksaverskoj cesti gdje će tijekom dana biti cijepljeno ukupno 900 pacijenata, javlja Anadolu Agency (AA).

Masovna faza cijepljenja započela je u Zagrebu na 19 izdvojenih punktova na kojima cijepljenje vrši oko 70 posto liječnika opće medicine, dok njih 30 posto cijepljenje obavlja u vlastitim ordinacijama opće medicine. U drugu fazu cijepljenja uključeno je ukupno 400 liječnika opće, obiteljske medicine.

Vladimir Malec stigao je na cijepljenje na Ksaversku cestu nakon uputnice od strane liječnice opće medicine jer je bolesnik s leukemijom.

“Naručen sam u pola tri, stići ću na vrijeme. Ne znam kojim ću cjepivom biti cijepljen i nije mi važno jer ne znam koje su važne razlike između cjepiva”, kaže Malec, koji je na cijepljenje stigao u pratnji supruge.

Neki pacijenti na termin zbog gužve čekaju i više sati, jedan od njih je Ismet Bašić koji ima četiri komorbiditeta: hipertenziju, dijabetes, pacemaker, masnoću, a uz to je i invalid od 1997. godine.

“Naručen sam u 14 sati, a sada ću čekati dva sata. To je katastrofa”, kaže Bašić nezadovoljan duljinom reda kojeg je zatekao pri dolasku.

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Ivana Pavić Šimetin izjavila je kako se u drugoj fazi cijepe građani starije životne dobi i kronični bolesnici.

Cijepljenje u sportskoj dvorani Učilišta vatrogastva, zaštite i spašavanja na Ksaverskoj cesti započelo je od 9 sati ujutro, s planom da se cijepi oko 900 osoba, istaknula je Pavić Šimetin.

“Ovaj tjedan na raspolaganju nam je u Gradu Zagrebu oko 12.000 doza cjepiva, uz postojećih 900 doza”, izjavila je.

U akciji cijepljenja na izvanrednom punktu kojeg je organizirao Hrvatski zavod za javno zdravstvo, najvećem mjestu za cijepljenje u Zagrebu, stalno je aktivno šest ekipa liječnika i pomoćnog osoblja.

Cijepljenje se vrši Pfizer i AstraZeneca cjepivom, a riječ je o prvim dozama cjepiva koje primaju pacijenti.

Pavić Šimetin je kazala kako je odaziv građana na cijepljenje velik te kako su na izvanredni punkt došli svi naručeni pacijenti.

U prvoj fazi cijepljenja završeno je cijepljenje zdravstvenih radnika i korisnika domova za starije osobe, a druga faza namijenjena je općoj populaciji s naglaskom na osobe starije životne dobi i kronične bolesnike.