"Huzurlu Aile, Sağlıklı Toplum" konferansı

Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yayınlar Genel Müdürü Kurt: "Eğitimde en temel ve ilk prensip, Allah inancıdır. O'nun eşsiz kuvvetini en erken dönemden itibaren evlatlarımıza vermeliyiz. Bizim geleneğimizde de bu vardır"
"Huzurlu Aile, Sağlıklı Toplum" konferansı

İZMİR (AA) - Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yayınlar Genel Müdürü Fatih Kurt, "Eğitimde en temel ve ilk prensip, Allah inancıdır. O'nun eşsiz kuvvetini en erken dönemden itibaren evlatlarımıza vermeliyiz. Bizim geleneğimizde de bu vardır." dedi.

Gaziemir Müftülüğünce Mustafa Temel Konferans Salonu'nda düzenlenen "Huzurlu Aile, Sağlıklı Toplum" adlı programa katılan Kurt, anne ve babaların çocuklarını hayata hazırlarken dikkat etmesi gereken konular olduğunu söyledi.

Çocuk eğitimine ilişkin Kur'an-ı Kerim'den bilgiler veren Fatih Kurt, şöyle konuştu:

"Eğitimde öncelik sevgidir. Anne ve babaların evlatlarına sevgiyle yaklaşması gerekiyor. Çocuk eğitiminde sevgi dili kullanılmalı. Kızarak, bağırarak, çağırarak, azarlayarak insanı eğitip yetiştiremeyiz. Eğitimdeki başarının en önemli ilkelerinden biri, sevilmiş olmanızdır. Seviliyor olmanız sizi öğrenciniz karşısında da güçlü duruma getirir. Evde sevgi dilini kullanmanız, sevgi ortamını oluşturmanız eğitimin etkisini artırır. Sevgi dilinin ortadan yok olması ise eğitimin tesirini ciddi anlamda düşürür."

- "Temel prensip Allah inancı"

Ailenin çocuklarına vereceği eğitimin "olmazsa olmazlarının" bulunduğuna dikkati çeken Kurt, "Eğitimde en temel ve ilk prensip, Allah inancıdır. O'nun eşsiz kuvvetini en erken dönemden itibaren evlatlarımıza vermeliyiz. Bizim geleneğimizde de bu vardır." ifadelerini kullandı.

Genel Müdür Kurt, çocuk 2-3 yaşına gelene kadar zihninde "Allah" isminin canlı tutulması gerektiğine işaret ederek, dede ve ninelerinin de kendilerini bu gelenekle yetiştirdiğini belirtti.

"Allah inancını anlatırken yapmış olduğumuz hatalardan biri sevdirerek değil, korkutarak öğretmemizdir." diyen Kurt, şöyle devam etti:

"Cenabı Allah'ı sevgi, adalet, merhamet kaynağı olarak çocuğumuza anlatıp bildirmeliyiz. 'Allah taş yapar, yakar, azaba düşürür' diyerek korkutmamalıyız. Allah'ı bir korku merkezi olarak değil, sevgi kaynağı olarak göstermeliyiz."

Fatih Kurt, çocuk eğitiminde dikkat edilmesi gereken diğer önemli konuların ise "anne ve babaya değer verilmesi" ve "din adamlarının saygınlığı" olduğunu da belirtti.

Kaynak: