1. HABERLER

  2. GLOBAL NEWS

  3. Ibrahim Kalin: Evropa ne može izgraditi bolju budućnost boreći se protiv islama
Ibrahim Kalin: Evropa ne može izgraditi bolju budućnost boreći se protiv islama

Ibrahim Kalin: Evropa ne može izgraditi bolju budućnost boreći se protiv islama

Neprijateljski stav i neprijateljstvo prema muslimanima mogli bi dovesti do još jednog holokausta, masakra nad muslimanima, upozorio je glasnogovornik Ureda predsjednika Turske Ibrahim Kalin

A+A-

Evropa ne može izgraditi bolju budućnost boreći se protiv islama, poručio je Ibrahim Kalin, glasnogovornik Ureda predsjednika Turske, te dodao kako islamska i zapadna društva moraju bolje razumjeti i slušati jedno drugo, javlja Anadolu Agency (AA).

Kalin se u Istanbulu sastao s mladim akademskim radnicima iz evropskih zemalja u sklopu programa Diplomatske akademije Fondacije mladih Turske (TUGVA), a susret je održan u predsjedničkom uredu Dolmabahce.

Navodeći da je danas Evropa, osim straha od islama, suočena s opasnošću od antiislamizma, pa čak i neprijateljstva prema islamu, Kalin je nastavio:

"Evropa ne može izgraditi bolju budućnost boreći se protiv islama. Islamsko i zapadno društvo moraju se bolje razumjeti i slušati jedno drugo. Sporovi ne moraju biti i elementi sukoba. Naravno da postoje razlike, ali ne moramo doživljavati globalne sukobe, duboke kulturne sukobe koji će trajati stoljećima. Proces marginalizacije islama i muslimana mora konačno stati", poručio je Kalin.

Kazao je i kako bi i muslimanski pojedinci i zajednice također trebali bolje razumjeti zapadna društva.

"Umjesto da donosimo generalne, homogene sudove, moramo razumjeti nijanse, razlike i dubine životnog stila, umjetnosti, politike, sporta i trgovine zapadnog društva i kulture, razumjeti ih i moramo nastaviti svojim putem dogovarajući se o kulturi i moralu zajedničkog života s njima", rekao je Kalin.

Upozorio je da bi neprijateljski stav i neprijateljstvo prema muslimanima mogli dovesti do još jednog holokausta, masakra nad muslimanima.

"Stoga Evropljani sada moraju poduzeti mjere opreza. Kao oblast u kojoj se testira multikulturalizam, pitanje kako treba tretirati muslimane izuzetno je važno. S jedne strane ćete reći 'nauka, razum, misao, multikulturalizam', ali s druge strane, dehumanizirat ćete zajednicu samo zbog njenog vjerovanja, načina života ili etničkog porijekla i smatrati je vrijednom svake vrste zla. Kako će Evropa prevazići ovu kontradikciju?", upitao je Kalin.

HABERE YORUM KAT