İçi yumuşak, dışı çıtır! Soslu döner ilgi görüyor

Konya’da kurulan ve Soslu Döner markasıyla hizmet veren işletme, hem özel sosu hem de içi yumuşak, dışı çıtır pişirilmesiyle yoğun ilgi görüyor. Alsancak AVM’de hizmet veren Soslu Döner’in işletme Sahibi Mehmet Akif Gürkez, ‘İşin mutfağından geliyoruz. Yıllardır yer aldığımız sektörde, tecrübelerimizi kendi işletmemize aktararak en iyisini yapmaya çalışıyoruz’ dedi.
İçi yumuşak, dışı çıtır! Soslu döner ilgi görüyor

Dönercilik sektöründe A’dan Z’ye her birimde yer aldığını ve kazandığı tecrübeyle yola devam ettiğini dile getiren Soslu Döner İşletme Sahibi Mehmet Akif Gürkez “12 yıldır profesyonel olarak bu sektörde yer alıyorum. Çocukluk yıllarımda işin mutfağında, kuryeliğinde, garsonluğunda, komiliğinde yer almıştım. 18 yaşımda da fastfood üzerine kurumsal bir firmada çalıştım. Oranın müdürüyle iletişimimiz kuvvetliydi. Bir dönem çalıştıktan sonra ayrılma kararı aldım. Ben ayrıldıktan 3 ay sonra da müdürümüz ayrıldı. O da başkasıyla ortak bir restoran açtı. Anlaşamadılar ve ortaklıklarını bitirdiler. Ben de o süreçte kendime yer arıyordum. Müdürümüz beni çağırdı ve birlikte ortak olma teklifiyle geldi. Larende caddesinde Mr. Chef Döner’i kurduk. Sonrasında Yazır’da ikinci şubemizi açtık. Orada da bir yıl kadar daha çalıştık. Ardından ortaklıktan ayrılarak tek başıma yürüme kararı aldım” ifadelerini kullandı.

soslu-doner-1-mehmet-akif-gurkez.jpg

‘ESNAFLAR FİYAT DEĞİŞİKLİĞİNİ KABUL ETMEDİ’

Daha sonraki süreçte kendi markasını kurduğunu kaydeden Mehmet Akif Gürkez, “Kapu camii güzergahında By Şef Döner adında kendi restoranımı açtım. 1 yıl kadar da orada hizmet ettim. Oradaki hikayem de şudur; Tavuk döner o dönemde piyasada 2.5 TL idi. Ben 3 TL’ye satıyordum. Günlük yaklaşık 200 ekmek satışımız vardı. Sonrasında dolar kurunda yükselme oldu, tavuk fiyatları arttı. Fiyatlar artınca da para kazanamamaya başladık. Oradaki dönerci esnaflarıyla görüştüm. Hep beraber fiyatları artıralım teklifinde bulundum. Herkes kazansın diye öncülük ettim. Ama teklifimi kabul etmediler ve aynı fiyattan satmaya devam edeceklerini söylediler. Benim dükkan kiram da personel sayım da onlardan fazlaydı. O yüzden giderim çok olduğundan para kazanamıyordum” dedi.

soslu-doner-2.jpg

‘YÜKSEK İNDİRİM, YÜKSEK CİROLAR SAĞLADI’

Fiyat değişikliği teklifi çevre esnaftan kabul görmeyince kendi ürünlerinin fiyatını herkesten daha uyguna çektiğini ve yoğun ilgi gördüklerini belirten Mehmet Akif Gürkez, “O dönemde herkes 2.5 TL’ye satıyordu. 3.5 TL’ye yükseltmiştim. İşlerim iyice düşmüştü. Baktım kimse fiyatını değiştirmiyor ben de sürümden kazanmak için fiyatımı herkesin altına düşürdüm. Bir akşam dükkanımı balonlarla süsledim. Büyük bir branda yaptırdım. Açılışa özel tavuk döner 1.99 TL yazısı astım. Zaten açılalı 2 ay kadar olmuştu. Kampanyamızı başlattık. Günlük 250 ekmeği zor satarken 1250 ekmek satışı yaptık. 6-7 ay hiç teklemeden yüksek cirolar elde ettik. Tabi Kapu Camii bölgesinin kış dönemi zorlu geçer. O süreçte zorlandık ve dükkanı devretme kararı aldım. Devrettikten sonra tekrar arayışa girdim” şeklinde konuştu.

soslu-doner-3.jpg

‘FİLİPİNLER’DE DÖNER DÜKKANI AÇTIK’

Filipinler’de Müslümanların bağımsız olarak yaşadığı Moro kentinde döner dükkanı açtıklarını söyleyen Mehmet Akif Gürkez, “‘Allah’a anlatacak bir hikâyemiz olsun’ diyen bir kaç iyi adamın destekleriyle, Filipinler’in Moro kentinde Müslümanların bağımsızlığı ilan ettiği bölgeye dönerci açmaya karar verdik. Oraya açma amacımız da hem Allah rızası için, hem de oradaki insanlara istihdam sağlamak içindi. Aynı zamanda orada da rızkımızı kazandık. Mobilyalarımıza kadar her şeyi Türkiye’den götürdük. Oraya bir Türk dönercisi açtık. Moro’da ilk defa bir tavuk dönerci oldu. Filipinler’de de görememiştik. İnsanlar ne olduğunu bilmiyordu. Hiç bilmedikleri yiyeceği gördüklerinde de şaşırıyorlardı. Tavuğu nasıl böyle yapıyorsunuz diye soruyorlardı ama bir şekilde alıştırdık” dedi.

soslu-doner-4.jpg

‘ZORLUKLAR YAŞASAK DA GÜZEL BİR MACERAYDI’

Mehmet Akif Gürkez, “Personellerimiz Filipinliydi. Onlar müşterilerimizle anlaşıyordu ama biz zorluk yaşıyorduk. Personellerimizi Türkiye’de okumuş arkadaşlardan seçtik. Onların da Türkçesi olunca bize tercümanlık yapıyorlardı. Onlara ortaklık verdik ve dükkanla canla başla ilgilenmeye başladılar. Onların olmadığı zamanlarda müşteri ilişkilerinde zorluklar yaşasak da güzel bir maceraydı. 2.5 ay kadar orada hizmet verdik. Ciddi cirolara ulaştık. Ardından orada pandemi meydana geldi. Yaklaşık 70 gün karantinada kaldık. Ülkenin cumhurbaşkanı, sokağa çıkma yasağı getirdi ve çıkanlar için de vur emri verdi. Çok zorlu günlerdi. Ülkemize de dönemedik. Türkiye’den gelen kurtarma uçakları Filipinler’in başkentine geliyordu. Biz Moro adasında olduğumuz için başkente de gidemiyorduk. Aradaki mesafe fazlaydı. 2 aydan fazla kaldık zayıfladık, hastalandık. En sonunda bir uçak ayarlandı ve ülkemize döndük” diye konuştu.

soslu-doner-5.jpg

‘KONYA’DA SOSLU DÖNER’İ KURDUK’

Soslu Döner markasının kuruluşunu anlatan Mehmet Akif Gürkez, “Oradaki dükkanımızı personellerimize devrettik ve Konya’da yeniden restoran açmayı düşündük. Burada Soslu Döner markamızı kurduk. Amacımız büyümek ve franchising vermek olarak yola çıktık. Alsancak AVM’de bulunan restoranımızın iskan problemi vardı ve açılışı biraz zaman aldı. Bu süreçte daha merkez şubemizi açmadan franchising verdik. 1. şube olmadan 2. şubemiz Meram’da hizmete girdi. 1-2 ay kadar sonra Alsancak’taki merkez şubemiz hizmete girdi. Yakınımızda yurt olduğu için özellikle öğrenci kardeşlerimizden yoğun ilgi gördük. Kapımızın önünde uzun kuyruklar oluştu. Güzel bir sistem oturttuk. Kardeşim buraya ustabaşı oldu. Şu anda yaklaşık 15 personelle hizmet veriyoruz” ifadelerini kullandı.

soslu-doner-6.jpg

SADECE TAVUK DÖNER ÜZERİNE HİZMET

Sadece tavuk döner üzerine hizmet verdiklerini söyleyen Mehmet Akif Gürkez, “Biz tavuk dönerciyiz. İşe böyle başladık ve böyle devam ediyoruz. Et döner, hamburger, köfte bünyemizde bulunmuyor. Fastfood restoranı değiliz, kapımızda Soslu Döner yazıyor. Bu yüzden sadece tavuk döner üzerine yol alıyoruz. Tavuk dönerin çeşitlerini satıyoruz. Ekmek arası; sandeviç, tombik, soslu tavuk dönerimiz, tavuk iskenderimiz, pilav üstü tavuk dönerimiz, kaşarlı soslu dönerimiz bulunuyor” dedi.

soslu-doner-7.jpg

HATAY USULÜ DÖNER POPÜLER OLDU

Doyurucu ve lezzetli bir ürün olduğu için Hatay usulü dönerin popüler olduğunu kaydeden Mehmet Akif Gürkez, “Hatay usülü döner, Konya’da daha öncesinde yoktu. Belki son 5-6 yıldır popüler oldu. Artık hemen hemen bütün dönerciler bunu yapmaya başladı. Doyurucu ve lezzetli bir döner olduğu için de tuttu ve tercih edilir oldu. Klasik dönerde tavuk, marul, domates ve soğan varken bunun içi zengin olduğu için daha doyurucu oldu. Bu farklı bir lezzet olduğu için de beğenildi. Yerken zevk alınıyor fakat zahmetli bir yeme tarzı var. Bunun için çok fazla peçete tüketiliyor. O da bunun tadı-tuzu oluyor. Soslu dönerin içeriğinde; tavuk, domates, istenirse soğan, turşu, patates, reçetesi bize ait olan sos, yine istenirse ketçap ve mayonez bulunuyor. Bir porsiyona 80 gram tavuk koyuyoruz. İçi soslu ve yumuşak oluyor, dışını da kızartıyoruz ve çıtır hale getiriyoruz. Bu çok beğeniliyor” şeklinde konuştu.

soslu-doner-8.jpg

‘MARKAMIZI TÜM TÜRKİYE’YE YAYMAYI PLANLIYORUZ’

Soslu Döner markasını tüm Türkiye’ye yaymayı planladıklarını belirten Mehmet Akif Gürkez, “Helal kesim tavuklarımızda aracı firma kullanmıyoruz. Direkt fabrikadan geliyor. Derileri ayıklıyoruz ve tavuk bonfileyi döner şişine takıyoruz. Sabah erken saatte hazırlıyoruz ve dönerimiz piştiğinde servise başlıyoruz. 5 tane motorlu kuryemiz bulunuyor. 15 kişilik ekiple Konya’ya hizmet vermeye devam edeceğiz. Merkez şubemiz Alsancak AVM’de, franchising şubemiz ise Meram’da Gazze caddesinde hizmet veriyor. Nasip olursa markamızı tüm Türkiye’ye yaymayı planlıyoruz. Bu işin mutfağından geldik, gördüğümüz yanlışları düzelterek bu günlere geldik. Tecrübemize güveniyoruz ve 81 ilde hizmet vermeyi hedefliyoruz. Türkiye’yi çok seviyoruz. Şu anda da Konya’mızda görüşme olduğumuz 3 kişi bulunuyor. Hedefimiz 2022 yılı içinde 3 yeni şubeyle daha hizmet vermek olacak” dedi.

cesitli-fotograflar-2.jpg

‘TEMEL AMACIMIZ EN İYİ HİZMETİ VERMEK’

Temel amaçlarının en iyi hizmeti vermek olduğunu dile getiren Mehmet Akif Gürkez, “Franchising verirken de verdiğimiz kişinin para kazanmasını istiyoruz. Nihayetinde bu iş bir ticaret. Hem müşteriyi güldürmemiz hem de franchising verdiğimiz kişiyi mutlu etmemiz gerekiyor. O yüzden temsilcilerimizden herhangi bir şekilde cirodan pay almayı düşünmüyoruz. Şubemize para kazandırırsak biz de kazanırız. Hizmetini güzel versin, markamızı yaşatsın buna bakıyoruz. Franchising ücretimiz de gayet düşük bir rakam olacak. Bu şekilde ülkemize en iyi şekilde hizmet vermeyi planlıyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU / YENİ HABER GAZETESİ

cesitli-fotograflar-1.jpg

cesitli-fotograflar-3.jpg

cesitli-fotograflar-4.jpg

cesitli-fotograflar-5.jpg

cesitli-fotograflar-6.jpg