İDOB, "3 Bale" ile baharı karşılıyor

İstanbul Devlet Opera ve Balesi, Dünya Dans Günü etkinlikleri kapsamında, Kadıköy Belediyesi Süreyya Opera Sahnesi'nde "Bahar", "Nox" ve "Dört Mevsim" adlı birer perdelik eserden oluşan "3 Bale"yi sanatseverlerle buluşturacak- Koreograf Uğur Seyrek:- "Üçl
İDOB, "3 Bale" ile baharı karşılıyor

İSTANBUL (AA) - İstanbul Devlet Opera ve Balesi (İDOB), Dünya Dans Günü etkinlikleri kapsamında "Bahar", "Nox" ve "Dört Mevsim" adlı birer perdelik eserden oluşan "3 Bale" ile sanatseverlere baharı müjdeliyor.

Koreograf Orkan Dann'ın neoklasik balesi "Bahar", Deniz Özaydın'ın modern balesi "Nox" ve Uğur Seyrek'in modern balesi "Dört Mevsim"den oluşan "3 Bale", bu akşam Kadıköy Belediyesi Süreyya Opera Sahnesi'nde seyirciyle buluşacak.

"3 Bale"nin ilk eseri "Bahar" ve ikinci eseri "Nox", bugün dünya prömiyerini yapacak.

Koreografisini Uğur Seyrek'in yaptığı "Dört Mevsim" balesi, Antonio Vivaldi'nin müziği eşliğinde dansın estetiği ve bazı metaforlarla aşkın dört mevsimini sahneye yansıtıyor. Çimen Somuncuoğlu'nun kostüm tasarımını, Taner Aydın'ın ışık uygulamayı üstlendiğini yaklaşık 45 dakika süren balede Asena Ökte, Cem Çelik, Hüma Ersel Sökmen, Cem Bezirganoğlu, Deniz Kılınç Tunçeli, Deniz Özaydın, Melike Koper, Çağatay Özmen, Julia Hartman, Olcay Tunçeli, Maia İto, Alican Güçoğlu, İlke Kodal, Berfu Elmas ve Mehmet Nuri Arkan yer alacak.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Seyrek, eserde aşkın dört mevsimini anlattığını belirterek, "Aşkın en güzel zamanlarını bahar mevsimiyle anlatıyoruz. Sonra yaz mevsimiyle beraberlik sıklaşıyor, güven ve hayaller büyüyor. Sonbahar geldiğinde bu sefer o tatlı alışkanlıklar rutin git gele, kadın erkek arasında küçük çekişmelere neden oluyor. Son olarak kışta ayrılık oluyor. Hayattaki döngü var, bunu anlatıyoruz." dedi.

- "Üçlü baleler, potansiyeli ortaya çıkarma imkanı oluyor"

İDOB'taki dansçıların hepsini kullanmak istediğine işaret eden Seyrek, "Üçlü balelerde en büyük avantaj, potansiyeli ortaya çıkarma imkanı oluyor. Klasik balelerde bu kadar şansınız olmayabiliyor. Üçlü baleler hem seyirci açısından hem de dansçıların tekniğimi öğrenmeleri açısından bütün dansçıları küçük de olsa görme şansı veriyor." ifadelerini kullandı.

Seyrek, 1 ayı aşkın sürede hazırlanabildiklerini ifade ederek, grup danslarında senkronun uyması gerektiğini ve küçük bir hatanın seyirci tarafından kolaylıkla fark edilebileceğini söyledi.

- "Türk dansçılar, hırslı, iyimser, hızlı öğreniyorlar"

Koreografisi Orkan Dann tarafından yapılan "Bahar" balesi de izleyiciyi öyküsel ya da mutlak gibi görünmeyen bir yolculuğa çıkaracak. Sergey Rahmaninov'un "Yaylı Çalgılar Dörtlüsü No.2" eseri eşliğinde 6 güçlü dansçının yer aldığı balenin kostüm uyarlaması Orkan Dann, ışık tasarımı ise Taner Aydın tarafından yapıldı.

Koreograf Orkan Dann, bale sahnelemek için ilk kez Türkiye'de olduğuna dikkati çekerek, "Öncelikle, burada olmaktan çok mutluyum. Koreografi tasarladığınız zaman bir fikir vardır ve kısım kısım şekillenir. En sonunda bir koreografiye sahip olursunuz. Bunun bir bulmaca gibi olduğunu hayal edin. Önce parçaları hazırladım, sonra bunun birlikte nasıl işleyeceğini görmeye çalıştım. 'Git ve takip et' temalı bir zemine sahip bir koreografi bu eser." ifadelerini kullandı.

Dann, Türk dansçılarla çalışmaktan çok mutlu olduğunu vurgulayarak, İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nin dansçılarının hırslı, iyimser, hızlı öğrenen kişilerden oluştuğunu dile getirdi.

- "Sahip olma fikrinin paylaşmaktan üstün olduğunu göreceğiz"

Koreograf Deniz Özaydın'ın "Nox" isimli balesi ise insanlığın yeniden bir yaşam kurduğunda yaşayacaklarının yine aynı şeyler olup olmayacağını sorgulayarak birlikte yaşamanın mutluluğunu anlatıyor. Müziğini Utku Şilliler'in, ışık tasarımını Taner Aydın'ın yaptığı balede 7 dansçı yer alacak.

Koreograf Deniz Özaydın, eserde yeniden varoluşu ele aldığına işaret ederek, "İnsanoğlunun sıfırdan başlama şansı olsa insanlığın sonu yine aynı mı olacaktı gibi basit fikirden çıktı aslında. Eserde bunun hırslarla ne kadar değiştiğini, sahip olma fikrinin paylaşmaktan daha üstün olduğunu göreceğiz." şeklinde konuştu.

Özaydın, Dünya Dans Günleri'ne önceki senelerde genç koreograflar olarak hazırlandıklarını belirterek, bu sene ise repertuvara giren eserlerin sahneleneceği için heyecanlı olduklarını belirtti.

- "Bazı koreografilerde 'Bu benim.' diyorsunuz"

"Bahar" ve "Dört Mevsim" balelerinde görev alan dansçılardan Mehmet Nuri Arkan, "Bahar" balesinde yorumu daha çok seyirciye bıraktıklarını vurgulayarak, "Sonbaharın biraz hüzünlü, melankolik ve ilkbaharın neşeli taraflarını görebilirsiniz. Aşkla yapmaya çalışıyoruz, o yüzden bütün ruhunuzu vermeniz lazım eseri anlatırken. 'Bahar'da 3 çift var, sahne dolu dolu, bir çift giriyor, arkasından öbür çift giriyor." dedi.

Arkan, bazı koreografilerin dansçılar için çok uygun olabileceğine dikkati çekerek, "Belki ruh halinize göre mi bilmiyorum ama bazı koreografilerde 'Bu benim.' diyorsunuz. O zaman çok daha başka oynuyorsunuz, tabii ki ben çok seviyorum sahneyi, arkada bayrak bile tutsam elimden geleni yaparım sahnede. 25 Mayıs'a kadar sahnelenecek, seyircilerimizi bekleriz." ifadelerini kullandı.

Balerin Deniz Kılınç Tunçeli ise "Dört Mevsim" balesine ilişkin, "Bir ilişkide yaşanabilecek olan dönemleri mevsimler üzerinden anlatıyor. İlkbaharla taze bir şekilde başlıyor, yazda bütün aşkı yaşıyorsun, sonbaharda birbirini tanıyorsun ve anlaşmazlıklar oluyor, kışın ise artık birbirini yıpratıyorsun. Ben yaz bölümündeyim." değerlendirmesini yaptı.

Tunçeli, hazırlık aşamalarının yoğun geçtiğini belirterek, çok keyifli bir hazırlık süreci yaşadıklarını ve sanatseverlerin yoğun ilgisini göreceklerinden emin olduğunu ifade etti.

"3 Bale", bugün ve 28 Nisan, 3, 4, 7, 21 ve 25 Mayıs'ta Kadıköy Süreyya Opera Sahnesi'nde izlenebilecek.

Kaynak: