İHH Ramazan’da da hayra aracılık ediyor!

İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH), ramazan ayında Türkiye’deki ve dünyadaki ihtiyaç sahiplerinin ve yetimlerin umut ışığı oluyor.
İHH Ramazan’da da hayra aracılık ediyor!

İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH), ramazan ayında Türkiye’deki ve dünyadaki ihtiyaç sahiplerinin ve yetimlerin umut ışığı oluyor. Konya İHH Yetim Birimi Sorumlusu Harun Obayeri, bu yılki Ramazan ve yetim faaliyetleri hakkında bilgi vererek, “Bu yıl İHH olarak ramazan ayında 50 ülkede faaliyetlerimizi yürütüp, dünya genelinde 200 bin kumanya dağıtımı gerçekleştireceğiz. Bu kumanyaların 100 bini Türkiye genelinde dağıtılacak.” dedi.

harun-obayeri.jpg

İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) Konya Şubesi, ramazan ayında da ihtiyaç sahiplerinin ve yetimlerin yüzünü güldürmeye devam ediyor. Konya İnsani Yardım Vakfı olarak yetim çalışmalarını çok önemsediklerini söyleyen Konya İHH Yetim Birimi Sorumlusu Harun Obayeri, “Yetim çalışmalarımızı yaparken peygamber efendimiz sallalahu aleyhi vesselemin, ‘kim kendi yetimini ya da bir başkasının yetimini himaye ederse, cennette şu iki elimin parmağı kadar yakın mesafede komşu olacağız’ hadisi şerifinden yola çıkarak çalışmalarımızı yürütüyoruz” ifadelerini kullandı.

ihh-2-001.jpg

‘EN ÇOK İHTİYAÇ DUYDUĞUMUZ ŞEY UMUTTUR’

İHH olarak bu yıl ki sloganlarının ‘Ramazan’da umut var’ olduğunu söyleyen Obayeri, “ Özellikle pandemi sürecinde en çok ihtiyaç duyduğumuz şey umuttur. Pandemi döneminde çok fazla karamsarlığa kapıldık. Bu zor süreci mazlumlara ulaşarak, onlara umut olarak, inşallah atlatacağımıza inanıyoruz. Bu yıl ramazan ayında İHH olarak 50 ülkede faaliyetlerimizi yürütüp dünya genelinde 200 bin kumanya dağıtımı gerçekleştireceğiz. Bu kumanyaların 100 bini Türkiye genelinde dağıtılacaktır. Kumanya sadece insanlara ulaştırdığımız bir gıda ürünü değildir. Kumanya, bizim onlarla kurduğumuz bir gönül bağıdır, bir selam vermedir, bir hal hatır sormadır. Bu noktada ekiplerimiz bölgede aktif olarak faaliyetlerini sürdürmektedirler. Ayrıca İHH olarak dinimizin şartlarından biri olan zekata önem veriyoruz. Zekatın, zekat sahiplerine ulaştırılması noktasında da çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bütün bağışçılarımızı kendilerine en yakın temsilciliğimize, şubemize uğrayarak ya da internet sitemize girerek online olarak bağış yapabilirler.” şeklinde konuştu.  

ihh-1-001.jpg

‘PANDEMİ SÜRECİNDE BAĞIŞ ARTIŞI OLDU’

Pandemi döneminde bağış olumlu ve güzel artış olduğuna dikkat çeken Obayeri, “İnsanların içinde yaşadığı zor durum diğer insanlarla arasında empati yapmasına vesile oldu diye düşünüyorum. Bu da bizim çalışmalarımıza olumlu yansıdı. İHH bu süreçte aktif rol aldı. Maske sıkıntısı yaşandığı zamanda gönüllü ablalarımız gece gündüz maske diktiler. İhtiyacı olanlara gönüllülerimizle ulaştırdık. Ayrıca Ramazan’da en çok zarar gören esnaf kardeşlerimizi özellikle kafeterya, lokantada çalışan ve maddi sıkıntı yaşayan kardeşlerimize başta gıda ihtiyacı olmak üzere dönem dönem de nakit ihtiyaçlarını karşıladık. Pandemi döneminde yurt dışı faaliyetlerimizde gidip gelmelerimizde zaman zaman problem yaşadık. Çünkü biz sahada aktif bir teşkilatız ihtiyaç sahibi bölgelere düzenli ziyaretlerimiz oluyor. Verilen yardımın tam yerine ulaşmasını kesinlikle çok önemsiyoruz. Karantina süreçleri, yurt dışı seyahat yasakları yurt dışı faaliyetleri bizi biraz olumsuz etkiledi ama bizim yurt dışında partner kuruluşlarımızın olması ve bölge temsilciliklerimiz bize bu noktada avantaj sağladı. Biz hayra aracı bir kurumuz. “Hayra aracı olan hayrı yapan gibidir”. Biz bu hayra aracı olmaktan da mutluyuz.” diye konuştu.

ihh-4.jpg

‘BU COĞRAFYADA EN ÇOK ZARAR GÖREN ÇOCUKLARDIR’

İHH olarak hem yurt içi hem de yurt dışı faaliyetlerini gerçekleştirdiklerine vurgu yapan Obayeri, şöyle konuştu: “İnsanlar İHH’yı sadece yurt dışına yardım yapan bir vakıfmış gibi düşünüyorlar ama İHH özellikle pandemi sürecinde yurt içi çalışmalarında daha aktif rol almaya başladı. Bugün Konya’nın birçok ilçesinde ihtiyaç sahibi kardeşlerimizin kapılarını çalıyoruz, aileleri ziyaret ediyoruz. İnşallah Ramazan boyunca da ziyaret etmeye devam edeceğiz. İHH’nın açılımı İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı’dır. Biz öncelikle insanlığın hakkını ve hürriyetini savunuyoruz. Hakkını, hürriyetini kaybetmiş toplumlara da; hak ve hürriyetlerin tekrar kazanılması, ihtiyaçlarını giderme noktasında elimizden gelen desteği veriyoruz. Hak ve hürriyet kaybının en yoğun olduğu kesim üzülerek söylüyorum ki çocuklardır. Çünkü bu coğrafyada en çok zarar görenlerde çocuklardır.  İHH Bosna Hersek savaşından beri yetimlerle ilgili faaliyetlerini yürütüyor.  İHH geliştirdiği sponsorluk sistemiyle bugün itibari ile dünya genelinde 113 bin, Konya İHH ise 9 bin 900 yetime hamilik ediyor. Bu önceki yıllara göre güzel bir rakam olsa da yetimlerle ilgili çalışma yapan misyoner ve art niyetli örgütlerin yanında çok küçük kalıyor.”

ihh-5.jpg

‘BAKAMADIĞIMIZ HER YETİM BİZİM İÇİN BİR KAYIPTIR’

Bakamadıkları her yetimin herkes için bir kayıp olduğunun altını çizen Obayeri, “ Rakamlara göre 150 milyon yetim çocuk var. Sivil Toplum Kuruluşlarının çalışmalarına göre 400 milyon yetim çocuk var. Bunların 3’te 2’si İslam coğrafyasında 100 milyonu sokaklarda yaşıyor. Bugün her 3 saniye de bir çocuk yetim kalıyor. Özellikle Afrika bölgesinde savaştırılan çocukların yüzde 40’ı kızlardan oluşuyor. Yine Asya bölgesinde organ mafyasının eline düşmüş binlerce çocuk var. Biz de bu milyonlarca yetime sahip çıkabilmek adına dünyada bir gündem oluşturmaya çalışıyoruz. 2013 yılında İHH’nın teklifiyle  İslam Birliği Teşkilatı tarafından ‘Dünya Yetimler Günü’ ilan edildi. Bugün dünyadaki yetimleri bin nebze de olsun mutlu etmeye dikkatleri yetime çekmeye çalışıyoruz. Yaklaşık 8 yıldır 15 ramazan dünya yetimeler günü çalışmasını yapıyoruz. Bu yılki Dünya Yetimler Gününde Konya İHH olarak 10 bininci yetimimize ulaşacağız. Ona bir sürprizimiz olacak. Yine Konya merkezdeki yetimlerimize bir ikramımız olacak. Sosyal medyada canlı bağlantılarımız olacak, yetimler için hediyeleşme programlarımız olacak. Amacımız, bir emanet olan yetimlerle ilgili insanlarda bilinç oluşturmak.” diye aktardı.

ihh-6-001.jpg

‘ÜSTLENDİĞİMİZ BİR YETİM DÜNYAYI DEĞİŞTİREBİLİR’

“İmkânımız ölçüsünde bugün Türkiye olarak 400 bin yetime bakamayabiliriz ama üstlendiğimiz bir yetim dünyayı değiştirebilir” diyen Obayeri, şöyle devam etti:” Bugün dünya tarihinde kırılmaları sağlayan yetimlerdir. Bunları bir kenara bırakalım peygamber efendimiz kendisi de bir yetimdi. Kız çocuklarının diri diri gömüldüğü yetimlerin aşağılandığı bir zaman da   onlara sahip çıktı. Bir yetimle dünya değişebilir. Bağışçılarımızın mutlaka ama mutlaka İHH sponsorluk sistemine dahil olmalarını istiyoruz. Bir yetimin aylık bedeli 125 lira. 4 kişilik bir aile günlük 1 lira kumbaraya atsa bir yetime bakabiliyorlar. Biz Konya’da her hanenin bir yetim üstlenmesini istiyoruz. Yetim çalışmaları bizim için bir köprüdür. Bu köprünün bir ayağı cennette ve biz bu köprünün üstünden yetimlerin bize kazandırdığı sevapla cennette onlarla buluşacağız.”

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

ihh-7.jpg

ihh-8.jpg

ihh-9.jpg

ihh-10.jpg

ihh-3-001.jpg