İhtiyaç sahibi insanların umudu: Mehir Vakfı

2020’de olduğu gibi 2021 yılında da düğün ve sosyal sorumluluk projelerine hız kesmeden devam ettiklerini belirten Mehir Vakfı Mağazalar Müdürü Fatma Nur Aşcı, “Mehir Vakfı olarak çoğu ihtiyaç sahibi insanın umuduyuz” dedi.
İhtiyaç sahibi insanların umudu: Mehir Vakfı

Gençleri Evlendirme ve Mehir Vakfının tohumları 1995 yılında Vakıf Mütevelli Heyeti Başkanı Mustafa Özdemir’in eşi Fadime Özdemir’in çabalarıyla atıldı. Birçok çiftin mutluluğuna ortak olan Vakıf, çiftlerin ihtiyaçları olan; gelinliğinden damatlığına, züccaciyesinden mobilya takımına, ev tekstil ürünlerinden giyimlerine kadar her şeyi ücretsiz temin ediyor. Yalnızca çiftleri evlendirmekle kalmayan vakıf, 1996’dan bu yana Türk Kızılayı, TİKA, AFAD,  vb. kuruluşlarla işbirliği yaparak hem ilmi yayınlarıyla hem de düğün projeleriyle birçok ülkeye ulaşmayı başardı. Pandemi döneminde ara vermeden çalışan Mehir Vakfı, birçok ihtiyaç sahibi insanın gönlüne dokunmaya devam etti.

mehir-vakfi-2.gif

MEHİR VAKFI 2020 FAALİYETLERİ

Mehir Vakfının 2020 faaliyetleri hakkında bilgi veren Fatma Nur Aşcı, “Mehir Vakfı olarak 2020 yılında Arnavutluk ve İdlib’e yardım tırları gönderdik. Yaklaşık 1 milyon 400 bin TL değerindeki bu yardım tırlarının içerisinde yatak, battaniye, giyim, ayakkabı gibi temel ihtiyaçlar başta olmak üzere, ayni yardım ürünlerimiz bulunmaktaydı. Bildiğiniz üzere vakfımız düğün projeleri , sosyal sorumluluk projeleri ve ilmi projelerle hizmet etmeye gayret etmektedir. 2020 yılında baskısı yapılan ve 2021 yılında da yeniden baskıya girmiş olan Prof. Dr. Saffet Köse hocamıza ait, “Genetiğiyle Oynanmış Kavramlar ve Aile Medeniyetinin Sonu” adlı kitabımız dokuzuncu baskısı yapıldı ve toplam da 180 bin sayısına ulaşıldı. Yine vakfımızın yayınlarından Prof. Dr. Orhan Çeker Hocamıza ait olan “Osmanlı Hukuku Aile Kararnamesi”  kitabımızın 7’inci baskısı yapıldı ve toplamda 64 bin sayısına ulaşıldı. Ayrıca “İslam Hukuku Araştırmaları” adlı ilmi akademik ve uluslararası bir dergimiz var. 2020 yılında 35 ve 36’ncı sayısı basıldı ve ilim ehline ulaştırıldı. İçinde bulunduğumuz 2021 yılında 37’inci ve 38’inci sayısı basılıp ilim ehline ulaştırılacak. Şu an 37’inci sayısı için hazırlıklarda son aşamaya gelindi. Buradan ilim ehline bir müjde vermek istiyorum. Vakfımız tarafından yayınlanan  Mehir Aile Dergimizin dördüncü sayısı için hazırlıklara başladık. Yurtiçinde ve yurtdışında yayın çağrısına çıktık. Bu dergimizde vakfımızın ilmi, akademik , hakemli yayınlarından birisidir. Her yıl olduğu gibi bu yılda ilim ehlinin  faydalanması için ilmi ve akademik yayınlarımıza da ciddi anlamda hız kesmeden devam ediyoruz” diye aktardı.

fatmanur-asci-1.gif

5 ALTIN MADALYAYA SAHİP

2020’de olduğu gibi 2021 yılında da düğün ve sosyal sorumluluk projelerine hız kesmeden devam ettiklerini belirten Mehir Vakfı Mağazalar Müdürü Fatma Nur Aşcı, “Biz Mehir Vakfı olarak çoğu ihtiyaç sahibi insanın umuduyuz. Bildiğiniz üzere vakıf olarak 5 altın madalyaya sahibiz ve bunlara yenilerini eklemek için çalışıyoruz. 2021 yılının Ocak ayında Türkiye Diyanet Vakfı ve Mehir Aile Derneği ile birlikte 955 bin 830 TL değerinde Suriye’ye iki tır ayni yardım gönderdik. Yine aynı şekilde Türk Kızılay’ı Derneği ve Mehir Aile Derneği ile birlikte yine Suriye’ye  971 bin 780 TL değerinde iki tır ayni yardım gönderdik. Ocak ayında bu iki projemizi gerçekleştirdik. Diğer projelerimizde şu an görüşme aşamasındayız. Pandemi izin verdiği sürece hız kesmeden devam edeceğiz. Bize başvurmak isteyen çiftlerimizin 18-40 yaş aralığında ilk evliliklerini yapıyor olmaları gerekiyor ve bize nişanlı bir şekilde başvurmaları gerekiyor. Bize başvurduktan sonra resmi nikâhlarını kıydırmaları gerekiyor. Vakfımızın kapıları her zaman herkese açık. İstedikleri zaman çekinmeden gelebilirler. Çünkü bizden yardım alan kişileri hiçbir zaman afişe etmiyoruz. Atalarımızın da dediği gibi bir elin verdiğini diğer ele göstermiyoruz. Mehir Vakfı olarak hedefimiz, 81 İl 911 İlçe başta olmak üzere tüm Dünyadır.” şeklinde konuştu.

mehir-vakfi-4.gif

 

‘DESTEKLERİNİ ESİRGEMEDİLER’

Bu süreçte hayırseverlerin Mehir Vakfına ihtiyaç sahipleri için yardımda bulunmaya devam ettiklerini aktaran Fatma Nur Aşcı, “Dünyada tek olma özelliğine sahip bir vakıfız. İnsanlar evlenmek için bize başvuruyorlar. Pandemi döneminde de çoğu insanın yuva kurmaya güçleri olmadığı için bize başvurdular. Konya’daki, Türkiye’deki ve dünyadaki hayırseverlerimiz, hiçbir zaman desteklerini esirgemediler. Onların sayesinde biz 1995 yılından bu yana binlerce çiftin evlenmesine vesile olduk. Biz Mehir Vakfı olarak 81 ilin 57’sinde Balkan ve Afrika ülkeleri başta olmak üzere 28 ülkede faaliyette bulunmaya devam ediyoruz. Konyalı hayırseverlerimiz başta olmak üzere Türkiye dışından da bağışlar alıyoruz. Onların sayesinde yardımcı olmaya çalışıyoruz. Pandemi dönemi vakfın çalışmalarını çok fazla etkilemedi. Aslına bakarsanız ihtiyaç sahibi insanlar pandemiden öncede vardı pandemiden sonra da olmaya devam etti. Tabi ki pandemide biraz daha arttı. Düğünler yasaklandığı zaman çoğu insan düğün yapamadı. Birçoğu işsiz kaldı. Biz elimizden geldiği kadar onların yanında olmaya çalıştık. Düğünler yasaklandığı için sadece eşyalarını alıp kendi aralarında küçük çaplı bir düğün yaptılar” şeklinde konuştu.

fatmanur-asci-4.gif

‘HEPSİNİN HİKÂYESİ FARKLI’

Bulundukları yardım faaliyetlerinin hepsinden etkilendiklerini belirten Aşçı, “ Hepsinin ayrı hikayeleri ve ayrı yaşam tarzları var. Farklı sıkıntılar çekiyorlar, farklı yerlerden geliyorlar. Ama en çok beni etkileyen yardım faaliyetimizi soracak olursanız, “Kur’an Kardeşliği” projesi kapsamında Afrika’ya gönderdiğimiz Kur’an’ı Kerimler oldu. Çünkü oradaki kişiler çok zorluklarlar yaşıyorlar. Onlar Kur’an’ı Kerim’i tablete yazdıktan sonra ezberliyorlar sonra da silmek zorunda kalıyorlar. Birçoğu bu şekilde hafız oluyor. Bu beni çok etkiledi. Bizim gönderdiğimiz Kur’an’ı Kerimler onlara çok büyük bir mutluluk vermişti. Haftada 7-8-13-14 çift evlendirebiliyoruz. Bu zaman zaman değişiyor. Her hafta evlendirdiğim çiftler beni etkileyebiliyorlar. Çünkü hepsinin ayrı bir anlamı ayrı bir hikâyesi oluyor” diyerek sözlerine son verdi.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

ihtiyac-sahibi-insanlarin-umudu-mehir-vakfi.gif

mehir-vakfi-9-001.jpg

fatmanur-asci-2.gif

mehir-vakfi-1.gif

 

mehir-vakfi-7.gif
fatmanur-asci-3.gif