II. Abdülhamid'in kayıp hazinesi

Ölümünün 96. yıldönümünde Derin Tarih Dergisi Abdülhamid dosyasını açtı.
II. Abdülhamid'in kayıp hazinesi

Selanik'e sürüldükten sonra, hazinesi de peşi sıra götürülen Sultan Abdülhamid'in, hazinesini teslim almadığını belirten Bekir Tank, 'Bununla da yetinmeyenler Abdülhamid Han'ın kendi rızasıyla hazinesini devlete verdiğini iddia etti' dedi.

Osmanlı İmparatorluğu'nun 34. padişahı ve 113. İslam halifesi Sultan Abdülhamid'in vefatının 96. yıl dönümünde akıbeti bilinmeyen hazinesiyle ilgili Avusturya Devlet Arşivlerinde saklanan belgeyi Derin Tarih Dergisi ortaya çıkardı. İstanbul'dan Selanik'e sürülen Sultan Abdülhamit'in hazinesinin de peşinden götürüldüğünü belirten dosyayı İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Bekir Tank, 'Hazine Abdülhamid Han'a teslim edilmediği gibi transfer ve teslimiyle ilgili gerekli imzaları da onun yerine başkaları attı. Bununla da yetinmeyenler Abdülhamid Han'ın kendi rızasıyla hazinesini devlete verdiğini iddia etti' diye anlattı.

ARACIYLA İLETİYOR

Sultan Abdülhamid'in servetini İstanbul'da şubesi bulunan Alman bankasına yatırdığını ifade eden Tank, 'Henüz tahta geçmeden önce icra ettiği meslekten dolayı şahsi bir serveti bulunan Sultan'ın saltanatı boyunca geliri milyonlara ulaşmış olabilir.' şeklinde konuştu. Selanik mahreçli olan belgelerde Alatini Köşkü'nde hapsedilen Abdülhamit han hakkında önemli ipuçları verdiğini kaydeden Tank, Sultan ile maiyetindekilerin dış dünyayla ilişkilerinin kesildiği Sultan'ın ise istediklerini ancak amir üzerinden iletebildiği bilgilerini içeriyor.

BAŞKASI İMZA ATTI

Alman Bankası (Reichs Bank) Berlin Direktörlüğü'nden Sultan Abdülhamid'e iadeli taahhütlü, bizzat kendisine diye gönderilen ve Avusturya Postası tarafından getirilen mektubun ilgili bölümünü sultan değil, onun adına Rasim Efendi'nin imzaladığına dikkat çeken Tank, 'Mektup Abdülhamid'in çokça konuşulan serveti ve Jön Türklerin bütün enerjileriyle gerçekleştirmeye çalıştıkları transferle ilgilidir. Belgeye göre Almanya'nın Selanik Konsolosu da Alman Hükmetinin bu konuda desteğini esirgemeyeceğine dair güvence vermekte, buna karşılık Türk hükümetinin bilinen ekonomik tavizleri vermesini şart koşmaktadır' diye anlattı.

İNANMAK ZOR

Selanik'ten gönderilen 14 Temmuz 1909 tarihli belgede Alman Bankası'nda bulunan paranın İstanbul treniyle Selanik'e getirildiği ve Osmanlı Bankası'nın buradaki şubesine teslim edildiğine yer verilirken, paranın teslimi Alman Bankası Direktörü Fritz Neef ile şahsen oradaki Osmanlı Bankası Şubesi direktörü olan Vitalis'e yapılıyor. Tank, 'Sultan'ın Alatini Köşkü'nde gözaltında hangi şartlarda yaşadığını yeni öğrenen yetkililere göre, hazinesini Türk devletine verdiğine inanmak kolay değil' diyor.

ARAŞTIRILMALI

Sözkonusu belgelerde Sultan Abdülhamid'in Rasim beyden başkasıyla konuşmasının yasaklandığına dikkat çekilirken, bu yasağın beraberindekileri de kapsadığı görülüyor. Son bilgilere göre bahçeye dahi çıkılmasına izin verilmeyen Sultan Abdülhamid'in, kendisine ait mirasla ilgili farklı kişilerin karar verebileceği üzerinde durulurken, uzmanlar konunun derinlemesine araştırılması gerektiğine inanıyor.