İki dev resmen açıkladı! Türkiye'de üretecekler

Teknoloji devlerinin Türkiye ilgileri her geçen gün artıyor. Çinli devler TCL ve Xiaomi Türkiye'de televizyon üretmeyi planlıyor.
İki dev resmen açıkladı! Türkiye'de üretecekler

Türkiye’de yerli cep telefonundan sonra televizyonda da yerli üretim hamlesine yeni oyuncular katıldı. Avrupa’nın üretim üssü olan Türkiye, pek çok büyük TV markasının üretimini gerçekleştiriyor.

İki Çinli dev Xiaomi ve TCL de Türkiye’de üretim planlarını açıkladı. Türkiye’de yıllardır Samsung, LG, Philips gibi dünya devi markaların TV modellerinin üretimi Türk firmaların tesislerinde gerçekleştiriliyor. Xiaomi Türkiye Ülke Müdür Yardımcısı İrfan Öztürk, Türkiye’de TV üretim planıyla ilgili şu bilgileri verdi:

“İlk etapta akıllı telefon üretimine odaklanacağız. Ayrıca diğer ürünlerimiz üzerinde çalışıyor ve üretim konusunda fizibilite araştırması yapıyoruz. Özellikle TV üretim fırsatları üzerinde çalışıyoruz. Bu konudaki fizibilite çalışması telefon üretimi öncesinde başlamıştı. İstediğimiz şartlar oluşursa bu yıl sonuna doğru ya da gelecek yılın başlarında Türkiye’de üretilen Mi TV’leri, Türkiye’de satmak gibi bir planımız var. Henüz yeni bir üretim tesisi mi olacak ya da var olan bir üretici ile mi anlaşacağımıza karar vermedik.”

AVRUPA'NIN ÜSSÜ

Türkiye’nin en büyük TV üreticilerinden Sunny Elektronik’in Yönetim Kurulu Başkanı Adem Atmaca, Türkiye’nin önemli bir TV üretim üssü olduğunu belirterek, “Sektör 2020 yılını 4 milyon adetle kapattı. Ayrıca televizyonda 7.5 milyon adetlik de ihracat rakamımız var. Vestel tek başına bunun 6 milyonunu gerçekleştiriyor” dedi.

2021 yılının ilk 3 ayında iç pazarın biraz daraldığını ancak ihracat tarafında talebin arttığını dile getiren Atmaca, Çin’den ürün tedarik edemeyen ülkelerin Türkiye’ye yöneldiğini, bu yıl ihracatta yüzde 200’lük artış yaşandığını aktardı. Atmaca, Türkiye’nin TV ihracatının yüzde 70’inin Avrupa’ya yapıldığını ve Avrupa’nın üretim üssü olduğumuzu da kaydetti.

UZAKTAN EĞİTİM

Bu yıl iç pazarın düşüş göstereceğini ve yılın 3 milyon adetle kapanmasını öngördüklerini dile getiren Atmaca, geçen yıl uzaktan eğitim ve evden çalışmanın etkisiyle pazarın çok büyüdüğünü ancak bu yıl bir miktar düşüş beklendiğini de aktardı. Atmaca, Türkiye’deki TV kullanım alışkanlıklarıyla ilgili de, “En çok 32 inç satılıyor. Bunu 43 inç takip ediyor. Pazarda satılanların yüzde 50’den fazlası 4K. Satışların yüzde 80’i de akıllı TV” bilgisini verdi.

KAYNAK: MİLLİYET