İkinci el araç piyasası en durgun günlerini yaşıyor...Fiyat arttı, satış azaldı

Dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgınının etkisiyle ikinci el araç alım satımında ciddi bir azalma görünüyor. Konya’daki sektör temsilcileri geçtiğimiz yıllardaki bayram öncesi rakamlara göre ikinci el araç satışının yüzde 60 oranında düştüğünü belirtiyor.
İkinci el araç piyasası en durgun günlerini yaşıyor...Fiyat arttı, satış azaldı

Tüm dünyayı etkisi altına alan Korona virüs salgını ikinci el araç sektörünü de ciddi şekilde etkiledi.Normal zamanda bayram öncesinde hareketlenen ikinci el piyasası bu sene durgun seyrediyor.Salgının etkisiyle sosyal izolasyon süreci ve şehirlerarası yolculukların izne bağlanmasıyla İkinci el araç alım satımlarında bu seneki bayram öncesi geçtiğimiz yıllara göre yüzde 60 düşüşe neden oldu. Nisan ayında Türkiye ikinci el online otomobil ve hafif ticari araç pazarında toplam 127 bin 252 adet satış gerçekleşti. Bunların 103 bin 149'u binek araç, 24 bin 103'ü ise hafif ticari araçlardan oluştu. Satışlar içinde binek araçların payı yüzde 81, hafif ticari araçların payı yüzde 19 olarak belirlendi.Koranavirüs sürecinin ikinci el araba satışlarını etkilediğini söyleyen Taşçı Otomotiv Sahibi Mustafa Taşçı, ”Mesela önceden ayda beş araba satıyorsak şuanda iki araba satıyoruz” dedi.

mustafa-tasci-1.jpg

‘FİYATLARDA BİR DEĞİŞİKLİK OLMADI’

Korona virüs sürecinde ikinci el satışlarında bir değişiklik olmadığının bilgisini veren Mustafa Taşçı, “11 Mayıs’ta otomotiv fabrikalarını tekrar üretime başlamasının fiyatlarda bir değişiklik yapacağını zannetmiyorum. Üretim durduğunda da fiyatlarda bir değişiklik olmadı yine aynı şekilde devam etti. Sadece alım ve satımda biraz kitlenme meydana geldi. Millet fikrini, zikrini öteledi. O yüzden bu süreç durgun geçiyor. Bu pandemi dolayısıyla hukuk büroları kapalı, o nedenle tahsilatlarla ilgili yasal geçerlilik yok. Dolayısıyla borçlar ötelendi ve satışlar da durgun geçiyor. Fiyatlarda bir değişiklik yok, aynı şekilde devam ediyor. Aralık ayında ikinci el araba fiyatlarına yüzde 30 oranında zam yapıldı. Ama şu pandemi sürecinde fiyatlarda bir değişiklik yapılmadı sadece biraz durgun geçiyor. 2019-2020 arasındaki fiyatları değerlendirdiğimizde göreceli olarak yüzde 40-50 oranında bir yükseliş var. Yılbaşından bu tarihe kadar yapılan zammı değerlendirdiğimizde ise yüzde 25 yüzde 30 oranında kesinlikle bir artış var” şeklinde konuştu.

‘SATIŞLAR AZALDI FİYATLAR AYNI’

Korana virüs sürecinde ikinci el araba satışlarında yüzde 60 oranında bir azalma yaşadıklarını aktaran Taşçı, “Mesela ayda beş araba satıyorsak şuanda iki araba satıyoruz. Daha önceden Almanya’dan peşinat para ödenmeden sözleşme üzerinden araç geliyor olmasına rağmen şuanda parası nakit ödenip öyle geliyor. Bu bir arz talep meselesidir. Dünyada ya da Türkiye’de yoğun bir talep var ve ben bundan kaynaklanan bir durum olduğunu düşünüyorum. Ama önceden mal fazlalığı vardı. A firması, B firması ‘şu kadar mal talep ediyorum’ diyordu, sonra teslim ediliyordu. Ödemesini birkaç ay sonra yapıyordu ama şuanda ödeme nakit yapılıyor. Ondan sonra mal geliyor” ifadelerine yer verdi.

‘NİYET ERTELİYORLAR’

Özellikle 65 yaş üstü müşterileriyle sağlıklı bir şekilde iletişime geçemediklerini ifade eden Taşçı, “65 yaş üstü dışarıya çıkamayan vatandaşlarımız vekalet yöntemiyle çalışıyorlar. Mesela ben bir amcayla öyle bir sıkıntı yaşadım. Amcaya araba satmaya çalıştım Amca da gelemedi. Bir akrabasından rica etmiş akrabası geldi gitti. Yani sağlıklı bir iletişime geçemedik. Sonra Amca niyetini erteledi ve almaktan vazgeçti. Salgın dolayısıyla müşteri temasımız son derce sıkıntılı. Ha keza ciddi manada niyet ertelemek var. ‘Şu salgın geçsin, bir atlatalım öyle araç alırız ya da satarız’ gibi bu şekilde ciddi manada sıkıntı yaşıyoruz. Mesela bunu destekleyen unsurlar var. Sanayide yıkamadır, hijyendir bunların hepsi aynı şekilde fiyat yapanlarda da yorgunluk ya da çalışma gibi daha önce 3 liraya yaptığımız şeyi dört liraya yaptırıyoruz ya da adam yaptırmak istemiyor. Bir korku, endişe, panik yaşıyor. Her şeyin başı sağlık noktasından hareket ederek bir şey almada sıkıntı çekiyor” diye konuştu.

‘MÜŞTERİ POTANSİYELİMİZ AZALDI’         

Pandemi sürecinde şehir dışından gelemeyen müşterilerin da satışları etkilediğini dile getiren Garanti 42 Otomotiv Satış Elemanı Ali Tarhan, ”Otomobil üretimini tekrar başlaması fiyatları çok fazla etkilemez. Konya’da bu pandemi sürecinde ikinci el araç fiyatlarında bir etkilenme olmadı. Fiyatlarımız şuanda düştüğünü bile söyleyebiliyorum. Geçtiğimiz Aralık ayında yüzde 30 oranında ikinci el araçlara zam yapıldı. Ama şuanda virüsten dolayı satışlarımız azaldı. Bu doğrulta da fiyatlarımız düştü. Korona virüs sürecinde müşteri potansiyelimiz daraldı. Şehir dışından müşterilerimiz gelmiyor. Şehir dışına çıkıp araç alıp gelemiyoruz. Bu da ister istemez bize yansıyor. Satışlarımızda azalma olduğu içi devletten tüm esnaflara verilen kredi desteğinden yararlandık’ diyerek sözlerini noktaladı. 

ali-tarhan.jpg

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ