İkra Kayır'ın hedefi altın madalya

Türkiye, son yıllarda tekvandoda büyük bir atılım yaptı. Nur Tatar, Servet Tazegül'den sonra, Hatice Kübra İlgün gibi isimler dünya şampiyonlukları için yarışıyor. Bu jenerasyonun son temsilcisi de Selçuklu Belediyespor’un milli sporcusu İkra Kayır...
İkra Kayır'ın hedefi altın madalya

2001 doğumlu Kayır, gelecek dönemde daha çok ismini duyacağımız isimlerden biri olma yolunda ilerliyor.. Avrupa Gençler Şampiyonası'nda gümüş madalyanın sahibi oldu, bu sene ise Türkiye Şampiyonası, Turkish Open ve İsviçre'de şampiyonluklar kazandı. Kayır’ın şimdi ki hedefi ise Konya’da 5.İslami Dayanışma Oyunları’nda altın madalyanın sahibi olmak.

Milli sporcu, tekvandoda ki geçmişini, başarılarını, hayallerini ve hedefleriyle ilgili Yeni Haber Gazetesi Spor Müdürü Yılmaz Çelik’e konuştu, samimi açıklamalar yaptı.

ikra-kayir-3.jpg

İKRA KAYIR KİMDİR?

“Adım İkra Kayır. Yaklaşık olarak 13-14 yıldır profesyonel olarak ilgileniyorum. Ailem Nakra’da yaşıyor. Aslen Ankara’lıyım. Ailemde bendne başka sporcu yok. Yaklaşık 3 senedir Konya’dayım. Ankara Gazi Üniversitesi beden eğitimi öğretmenliği bölümünde son sınıf öğrencisiyim. Selçuklu Belediyespor adına yarışıyorum. İslamDayanışma Oyunları’nda da inşallah ülkemi ve kulübümü en iyi şekilde temsil edeceğim.”

TEKVANDOYLA NASIL TANIŞTIN*

“Tekvando sporuna 2007 yılında babamın yönlendirmesiyle başladım. Açıkçası profesyonel sporcu olayım diye başlamadım. Bir spor dalı ile uğraşmamı istedi. Zaman geçtikçe bende çok sevmeye başladım ve üstüne koyarak profesyonel olmak konsusunda çalıştım ve bugüne geldim. Babam beni başka bir branşa başlatsaydı ona da devam ederdim.”

ikra-kayir-5.jpg

TEKVANDO’NUN HAYATINA ETKİLERİ NELER?

“Öncelikle eksilerinden bahsetmem gerekirse açıkçası sosyal hayatınız pek olmuyor. Tam anlamıyla profesyonel tekwandocu olmak istiyorsanız her şeyden ödün vermeniz gerekiyor. Neredeyse hep bir uzakta yaşamak zorunda kalıyoruz. Kamplardan dolayı ailemi çok özlüyorum, arkadaşlarımla çok vakit geçiremiyorum. Arkadaş ortamına, yemeniz içmenize kadar dikkat etmeniz gerekir. Artıları da kendinize farklı bir özgüven veriyor. Farklı bir enerji oluşturuyor. Kadın sporcuların özellikle kendini savunmayı öğrenmesi, bilmesi her anlamda yarar sağladığını düşünüyorum. Bunlar haricinde ekonomik özgürlüğün de oluyor.”

HERHANGİ BİR SAKATLIK YAŞADIĞINIZDA NASIL ETKİLENİYORSUNUZ?

“Kırık,çıkık Allah’ın emri diyebilirim. Sürekli kolum kırılıyor, artık o kadar çok alıştım ki kırık veya çatlak olduğunu hastaneye gitmeden artık kendim söyleyebiliyorum. Sıkı sık sakatlıkalr yaşıyorum. Dizimde yırtıklar vs oluyor ama artık uzun yıllardır sporla ilgilendiğim için acıya dayanıklılığım çok yüksek. ondan dolayı da mecburen çok fazla etkilenmiyorum. Sadece bu sıkıntılar olduğu zaman biraz dinlenmeye ve kendimi rölantiye almaya çalışıyorum. En son bu yılın başında Türkiye Şampiyonası’nda kolum kırıldı ve bacağımdaki kas yırtıldı.”

yilmaz.jpg

EN BÜYÜK HAYALİN NEDİR?

“Her sporcu gibibenim de en büyük hayalim Olimpiyatlar da yer almak. Olimpiyatlara katılıp altın madalya kazanıp İstiklal Marşı’nı bütün dünyaya duyurmak istiyorum.”

ADIM ADIM HEDEFLERİN NELERDİR?

“Şu an önümüzde İslami Dayanışma oyunları var. Buaradan en iyi dereceyi almayı hedefliyorum. Daha sonra Paris oyunları var. Gerçekten hem organizasyon hem de katılacak sporcular çok önemli. Dünyanın en iyi sporcularının katıldığı bir şampiyona ve Olimpiyatlara çok iyi puanlar veriyor. Buralarda şampiyon olup puanları toplayıp olimpiyata gitmeyi de hedefliyorum.”

ikra-kayir-8.jpg

İSLAMİ DAYANIŞMA OYUNLARI HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYORSUN?

“Açıkçası böylesine özel ve güzel bir organizasyona ev sahipliği yapıyor olmamız çok onur ve gurur verici. Durum böyleyken de bana tabii ki de şampiyon olmak düşüyor. İnşallah en iyi şekilde Ülkemi ve kulübümü temsil edip şampiyon olmak istiyorum. Gerçekten çok çalıştık ve hala çalışıyoruz. Yaklaşık iki yıldır yoğun antrenmanlardan geçiyoruz. 3 yıldır Selçuklu Belediyespor bünyesindeyim ve burada çok mutluyum. İnşallah bu birlikteliğimiz hep sürer.”

EN BÜYÜK MOTİVASYON KAYNAĞIN NE?

Kürisye çıktığımda İstiklal Marşı okunuyorsa bu benim için inanılmaz bir duygu. Diğer ülkelerin ayağa kalkıp saygı duruşuna geçip dinlemesi beni çok etkiliyor diyebilirim. Onun harici erkek arkadaşım ve ailem beni içtenlikle destekliyor. Ne zaman vazgeçmek istesem de bunları hatırlayıp devam ediyorum.”

ikra-kayir-1.jpg

EĞİTİM Mİ SPOR MU?

“Lise hayatımda böyle bir tercih sunuldu bana çünkü eğitim hayatımda devam ettirip farklı yerlerde okumak istiyordum. Ama tekvando sporunu seçtim. Ne kadar doğru bir tercih yaptım bilmiyorum ama şu an tekvando sporunu yaptığım için mutluyum.”

EN İYİ ANIN VE EN KÖTÜ ANIN NEDİR?

“2020 yılında çok iyi bir çıkış yakalamıştım. O dönemki geçirdiğimiz müsabakaların hepsinde şampiyon oldum. Kariyerim için önemli bir yıldı. En kötü anım sanırım bu yıl oldu. Sakatlıklar oldu. Gerçekten çok kötü bir süreç geçirdim ama toparladığımı düşünüyorum.”

EĞİTİMİNİ NASIL SÜDÜRMEYİ PLANLIYORSUN?

“Şu an Ankara Gazi Üniversitesi’nde spor bilimlerinde beden eğitim öğretmenliği okuyorum. Önceliğim açıkçası okulu erken bitirip sonrasında Yükseklisans doktora mı yapıp öğretim görevlisi olarak devam etmek istiyorum.”

ikra-kayir-7.jpg

ANTRENMAN PROGRAMIN NASIL?

“Eğer fazla sürem varsa günde çift idman yapıyorum. Müsabaka yaklaştıkça tempo biraz daha düşürüyor ve biraz da dinlenmeye geçiyoruz. Koşularım Fonksiyonel antrenmanlarım devam ediyor. Tekvando da teknik antrenmanlar beni daha çok yoruyor.”

PERFORMANS SIRASINDA ÇALAN ŞARKIYI SEN Mİ SEÇİYORSUN?

“Antrenmandan müzik benden çalar. Milli takımda büyük bir hoparlörümüz var zaten müzikler hep benden çalar. Kısacası müzikleri ben belirlerim.”

SPOR DIŞINDA ZAMANINI NASIL GEÇİRİYORSUN?

“Gezmeyi çok seviyorum. Kitap okumayı aksatmıyorum. Yemek gerçekten büyük bir hobim. Yemek yemeği çok seviyorum. Konya’nın Beyşehir ilçesine gittim. Merkezi yerlere gittim. Kelebekler Vadisi‘ne hiç gitmedim ama merkezi olarak bir çok yere gittiğimi söyleyebilirim.”

ikra-kayir-4.jpg

ELDE ETTİĞİN DERECELERİN NELERDİR?

“Kanada’da Dünya Gençler Tekvando Şampiyonası’nda üçüncülüğüm, Sofya’da Avrupa Ümitler Tekvando Şampiyonası’nda ikinciliğim, Kıbrıs’ta Gençler Avrupa Şampiyonası’nda ikinciliğim, 1.Multi Avrupa Tekvando Şampiyonası ve İsveç’te Başkanlık Kupası’nda birincilik elde ettim. Ve bu yılın başında büyüklerde Türkiye Şampiyonluğu derecesi yakaladım.”

TEKVANDO’NUNEN ÖNEMLİ ÖZELLİĞİ NEDİR?

“Kesinlikle zekanın bu işin içerisinde olduğunu düşünüyorum. Çünkü bu süre zarfı boyunca çok iyi hamleler yapıp düşünebilmeniz gerekiyor. Güç olabilir, hırs olabilir. Çünkü bunlar olmadığı zaman belirli bir seviyeye kadar ilerlersiniz.”

İYİ BİR TEKVANDOCU SİZCE NASIL OLMALIDIR?

“Kesinlikle disiplinli olmalıdır. Her anlamda kendisini ona göre ayarlaması gerekiyor. Önünde bir müsabakası var, antrenman programlarından, antrenman metotlarından vazgeçmemesi gerekiyor. Mesela sabah kalktım çok yorgunum antrenmanı yapamam dememesi gerekir.

ikra-kayir-10.jpg

KONYA’DA TEKVANDOYU NASIL GÖRÜYORSUN?

“Konya bir çok spor dalında olduğu gibi tekvando da iyi bir seviyed eolduğunu düşünüyorum. Her anlamda sporcuları destekleyip arkalarında duruyorlar. Bu konuda gerçekten Selçuklu belediyesinin ön planda olduğunu düşünüyorum.”

EN SEVDİĞİNİZ YEMEK?

“Karnıyarık, pilav, cacık üçlüsü vazgeçilmezim diyebilirim.”

EN SEVDİĞİN SPORCU?

“Basketbolu izlemeyi seviyorum. Bu yüzden Alptuğ Baştuğ’u seviyorum”

FAVORİ FİLMİN ?

“Favori filmim Naim Süleymanoğlu.”

İDOLLERİNİZ KİMLER?

“Açıkçası tekvandoda idol olarak gördüğüm bir çok sporcu var. Servet Tazegül’ü ilk sırada söyleyebilirim. Geçtiğimiz olimpiyatlarda madalya kazanan birçok sorcuyu sayabilirim. Gerçekten bu alanda başarılı çok sporcu var her anlamda hepsinin farklı şeyler kattığını düşünüyorum. Genç yaşımdan beri A takımda olduğum için onlardan çok şey gördüm. Genel olarak hepsi diyebilirim.”

tesekkur.jpg

“TEK HEDEFİM ALTIN MADALYA KAZANMAK”

Her zaman olduğu gibi hedefimiz Olimpiyatlarda yer almak. Bu süreç uzun olduğu için ilk olarak 5. İslami Dayanışma Oyunları’nda iyi bir sonuç almak için mücadele edeceğiz. Daha sonra büyük turnuvalarda elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Bu turnuvalar öncesinde başta Selçuklu Belediye Başkanımız sayın Ahmet Pekyatırmacı’ya, kulüp başkanı Mustafa Yavuz Tezcan’a, kulüp antrenörüm Ali Armağan’a ve bu süreçte bana destek olan herkese çok teşekkür ederim. Her anlamda maddi manevi benden hiçbir şeyini esirgemediler, umarım bu turnuvada da altın madalya kazanıp onları gururlandırabilirim.”

YILMAZ ÇELİK - YENİ HABER GAZETESİ

 Spor Muhabiri
Etiketler :