İKV Başkanı Zeytinoğlu: "AB'yi sağduyu ve iş birliğine davet ediyoruz"

"Suriye'de Esad rejimine karşı mücadele eden Türkiye'nin üyesi olduğu NATO ve adayı olduğu AB tarafından yalnız bırakılması kabul edilemez"- "İdlib'deki durumun kontrol altına alınması ve insani krizin çözülmesi için NATO ve AB'nin müdahil olma zamanı çok
İKV Başkanı Zeytinoğlu: "AB'yi sağduyu ve iş birliğine davet ediyoruz"

İSTANBUL (AA) - İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Suriye'de Esad rejimine karşı mücadele eden Türkiye'nin NATO ve AB tarafından yalnız bırakılmasının kabul edilemeyeceğini belirterek, "İdlib'deki durumun kontrol altına alınması ve insani krizin çözülmesi için NATO ve AB'nin müdahil olma zamanı çoktan geldi." ifadelerini kullandı.

Zeytinoğlu, İdlib'de yaşanan son gelişmeler, AB'nin Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) yetkililerinin isimlerini içeren yaptırım listesini onaylaması ve mültecilerin Avrupa'ya geçmelerine izin verilmesine ilişkin yazılı değerlendirmelerde bulundu.

İdlib'de 33 askerin şehit olmasının kendilerini derinden yaraladığını kaydeden Zeytinoğlu, Suriye'de Esad rejimine karşı mücadele eden Türkiye'nin üyesi olduğu NATO ve adayı olduğu AB tarafından yalnız bırakılmasının kabul edilemeyeceğini vurguladı.

Zeytinoğlu, bu konuda NATO ve AB'nin harekete geçmesini beklediklerine vurgu yaparak, sadece ateşkes çağrısında bulunmanın yeterli olmadığını bildirdi.

İKV Başkanı Zeytinoğlu, "NATO ile AB arasında 2002'de varılan Berlin Plus Anlaşması'na göre, yakın bölgelerde krizlerin önlenmesi ve kontrol altına alınmasına yönelik operasyonlarda AB ile NATO birlikte çalışabilecek ve NATO askeri kapasitesinden yararlanabilecekti. İdlib'deki durumun kontrol altına alınması ve insani krizin çözülmesi için NATO ve AB'nin müdahil olma zamanı çoktan geldi." ifadelerini kullandı.


- "Mülteci konusunda tüm yük Türkiye'ye bırakılmamalı"


Zeytinoğlu, İdlib'den kaçan sığınmacıların Türkiye sınırına geldiğini ve bu kişilerin güvenliğinin sağlanmasının da uluslararası iş birliği gerektirdiğini kaydederek, krizin önemli bir boyutunu da sivillerin uğradığı büyük insani trajedinin oluşturduğunu anlattı.

Bir milyona yakın kişinin İdlib'den Türkiye sınırına yöneldiğini kaydederek, şu ifadeleri kullandı:

"Bu insanların güvenliğinin sağlanmasında da tüm yük Türkiye'ye bırakılmamalı. AB'nin ivedilikle adım atması gerekiyor. Hükümetin, 'mültecilerin Avrupa'ya geçişinin serbest bırakılması' kararı da bugüne kadar yapılan çağrılara cevap alınamamasının bir sonucu. Tüm bu olaylar yaşanırken, AB Bakanlar Konseyi'nin ekimde aldığı yaptırım kararını takiben, TPAO'nun 2 yetkilisine seyahat yasağı ve AB'de varlıklarının dondurulması yaptırımı tuz biber ekti. Son derece yanlış bir zamanlamayla alınan bu karar, AB'nin konunun boyutlarını anlamaktan uzak olduğunu ve üzerine düşen yükümlülükten sıyrılmaya çalıştığını ortaya koyuyor. AB'yi sağduyuya ve iş birliğine davet ediyoruz."

Kaynak: