“İnanç Özgürlüğüne Kurşun Sıkıyorlar”

Konya Sivil Toplum Kuruluşları Platformu, Doğu Türkistan’daki Çin zulmüne ilişkin açıklamalarda bulunarak kamuoyuna bu konuda seslerinin çıkması için çağrıda bulundu.
“İnanç Özgürlüğüne Kurşun Sıkıyorlar”

Konya Sivil Toplum Kuruluşları Platformu, Doğu Türkistan’daki Çin zulmüne ilişkin açıklamalarda bulunarak kamuoyuna bu konuda seslerinin çıkması için çağrıda bulundu. STK Platform Başkanı Muhsin Görgülügil, “Çin Hükümeti Doğu Türkistan üzerinde yaşayan kardeşlerimizin, insanın en tabi haklarından biri olan inanç özgürlüğüne kurşun sıkmaktadır” dedi.

Doğu Türkistan’ın, 1949’dan bu güne kadar Çin rejiminin zulmü altında var olma mücadelesi verdiğini söyleyen Konya STK Platform Başkanı Muhsin Görgülügil, Çin hükümetinin yıllardır bölgede yaşayan Müslüman Türklere soykırım uyguladığını ve bunu devlet politikası halinde yürüttüğünü ileri sürdü.

stk-ic.jpg

“ÜÇ MAYMUNU OYNUYORLAR”

Başkan Muhsin Görgülügil, Doğu Türkistan’da yapılan zulmü dünya liderlerinin görmezlikten geldiğini vurgulayarak, ”Dünya liderleri duymayarak, görmeyerek, konuşmayarak üç maymunu oynamaktadır. Uygurlar üzerindeki dini, siyasi, ekonomik ve kültürel alanda ki baskılarını her geçen gün artıran Çin Hükümeti, yaptıkları karşısında sessiz kalan dünya devletleri tarafından bir nevi ödüllendirilmektedir.” dedi. Görgülügil, Türk İslam devletlerinin de bu zulme sessiz kalarak ortak olduklarını da sözlerine ekledi.

“KAMUOYUNA SESLENİYORUZ”

Konya Sivil Toplum Kuruluşları Platformu olarak, üç maymunu oynamayacaklarını savunan Görgülügil, “Her fırsatta ve Platformda sizlerin haklı davasını dile getireceğiz. Bu gün buradan medyamız vasıtası ile duyarlı kamuoyuna  sesleniyoruz; Çin zulmü altında her gün namusunu, iffetini, dinini, dilini korumaya yaşatmaya çalışan Müslüman-Türk kardeşlerimize yapılan zulme sessiz kalmamalıyız.” diye kaydetti. Türk halkına çağrıda bulunan Görgülügil, “Öz vatanında özgürce yaşama hakkı elinden alınan Uygur Türkü kardeşlerimize sahip çıkmalıyız. Ayrıca bu acı olayların devamının gelmesinin göz önünde bulundurularak Doğu Türkistan Davası’nın devlet politikası haline dönüştürülmesi gerekliğine inanıyoruz. Çin Hükümeti Doğu Türkistan üzerinde yaşayan kardeşlerimizin, insanın en tabi haklarından biri olan inanç özgürlüğüne kurşun sıkmaktadır.” diye savundu.

“NAMAZ KILMAYI YASAKLADILAR”

Çin Hükümetinin Doğu Türkistan’da namaz kılmayı yasakladığını öne süren Görgülügil, ”Artık İslam’ın en mühim şiarı Ezan-I Muhammedîyeyi de susturmak için karar almış bulunmaktadır. Başörtüsü takan Uygur kadınlarının hükümete karşı gelmiş sayılacağını ilan etmiştir. Çin Hükümeti aldığı bu kararla alenen İslam’a, Müslüman Türk kardeşlerimize savaş açmıştır. Konya Sivil Toplumu’nun; bu savaşta safı açık ve nettir.” şeklinde konuştu.

“ULUSLARARASI KAMUOYU OLUŞTURULSUN”

Görgülügil, “Çin Hükümeti’nin aldığı bu insanlık dışı uygulamaların derhal en yüksek ağızdan kınanmasını ve Çin’in bu insan hakları ihlalinden vazgeçmesini sağlamak için her türlü ulusal ve uluslararası alanda kamuoyu oluşturulmasının gerekliliğine inanıyoruz.” ifadelerini kullanarak bu zulme tüm dünyada sessiz kalınmaması gerektiğinin altını çizdi.

Görgülügil, Türk devletinin da bu zulme dur demesi gerektiğini, Konya halkı ve sivil inisiyatifin sesi olarak burada olduklarını ve kamuoyunu duyarlı olmaya davet ettiklerini de sözlerine ekledi.

SÜMEYRA KENESARI/YENİ HABER GAZETESİ