İngiliz haber ajansı Reuters'ın yeni kabine analizi! 5 kilit isme dikkat çekti

Cumhurbaşkanlığı seçiminin kesin sonuçlarının açıklanmasının ardından Türkiye'de yeni kabine de belli oldu. Uluslararası kamuoyunda büyük ilgi oluşturan kabineye İngiliz haber ajansı Reuters'tan dikkat çeken bir analiz geldi. Reuters, "Türkiye'de yeni hükümet: Erdoğan'ın kabinesindeki kilit isimler" başlığıyla analizini yayımladı.
İngiliz haber ajansı Reuters'ın yeni kabine analizi! 5 kilit isme dikkat çekti

Türkiye'de 28 Mayıs günü gerçekleşen cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından dün yeni kabine belli oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı yeni kabine uluslararası kamuoyunun yanı sıra medyanın da ilgi odağıydı. İngiliz haber ajansı Reuters, dikkat çeken bir analiz yayımladı.

Reuters, yayımladığı analizde, ''Mayıs ayında yapılan seçimlerden sonra iktidarını 20 yılın uzaklarına taşıyan Erdoğan, yeni ekonomi bakanı ve dışişleri bakanı da dahil olmak üzere yeni hükümetini açıkladı. Yeni kabineden dikkat çeken kilit isimleri böyle tanımlayabiliriz'' diyerek 5 isme dikkat çekti.

Reuters'a göre kabinenin 5 kilit ismi; yeni Ekonomi Bakanı Mehmet Şimşek, yeni Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, yeni Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni yardımcısı Cevdet Yılmaz ve yeni İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya.

EKONOMİ BAKANI- MEHMET ŞİMŞEK

İngiliz haber ajansı Reuters'ın analizinde, ''Eski ekonomi bakani Mehmet Şimşek, Hazine ve Ekonomi Bakanı oldu. Bakanlık görevini yaptığı ve başbakan yardımcılığı yaptığı 2009-2018 yılları arasında finansal piyasalar tarafından büyük saygı görüyordu. Onun göreve gelmesi, yıllardır izlenen düşük faiz politikasının değişmesine yönelik bir işaret olarak görüldü. Siyasi kariyerinden önce Şimşek, ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nde ekonomist olarak çalışmış ve daha sonra Merrill Lynch’te görev almıştı'' ifadelerine yer verildi.

Mehmet Şimşek için, ''Pragmatik duruşu ve büyümeyi öne çıkaran reformların savunucusu olarak yabancı yatırımcıyı çekmeyi destekliyor'' yorumu yapıldı.

DIŞİŞLERİ BAKANI - HAKAN FİDAN

En uzun süre dışişleri bakanı olarak görev yapan isimlerden biri olan Mevlüt Çavuşoğlu’nun yerine atanan Fidan için Reuters dikkat çekici yorumlarda bulundu.

Haberde, ''Erdoğan’a en yakın isimlerden biri olan Fidan, 2010’dan beri MİT’in başında ve ondan önce de başbakanlığı döneminde Erdoğan’ın danışmanıydı'' hatırlatması yapıldı. Fidan’ın MİT’in PKK ile Oslo’da yaptığı gizli barış görüşmeleri ile gündeme geldiği de hatırlatıldı.

SAVUNMA BAKANI - YAŞAR GÜLER

Savunma Bakanı olarak atanan 69 yaşındaki Yaşar Güler’in 49 yıldır orduda görev aldığı ve 2018’den beri de Genelkurmay Başkanı olarak görev yaptığına dikkat çekildi.

Eski Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın savunma bakanı olmasından sonra göreve getirildiği hatırlatılan Güler’in 2019 ve 2020’deki Suriye operasyonlarında orduyu yönettiği ve Irak’ta da gerçekleşen operasyonlarda görev aldığı belirtildi.

CUMHURBALKANI YARDIMCISI - CEVDET YILMAZ

Yılmaz için “Geleneksel bir ekonomik yönetici” yorumu yapıldı. Analizde, Yılmaz’ın daha önce Kalkınma Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olarak da görev aldığı hatırlatıldı.

İÇİŞLERİ BAKANI - ALİ YERLİKAYA

2018’den beri görevde olan Süleyman Soylu’nun yerine getirilen Ali Yerlikaya’nın İstanbul valisi olarak görev aldığı belirtildi. Haberde Yerlikaya’nın daha önce Gaziantep, Tekirdağ ve Şırnak’ta görev aldığı da hatırlatıldı.

Etiketler :