İnşaat sektöründe sosyal konut umudu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İlk Evim İlk İşyerim Projesi'ne 5 milyon 135 bin 324 geçerli başvuru olduğunu bildirdi. Uzun süredir durgunluk yaşayan inşaat sektöründe ise umutlar tazelendi. Projenin inşaat sektörüne nefes aldıracağını söyleyen KOMTİMDER Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Küçük, “İlk Evim İlk İşyerim Projesi, inşaat sektörü için önemli adım oldu. Proje ile inşaat sektörü derin bir nefes alacak” dedi.
İnşaat sektöründe sosyal konut umudu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İlk Evim İlk İşyerim Projesi'ne 5 milyon 135 bin 324 geçerli başvuru olduğunu bildirdi. Projeye milletin güvendiğini ve inandığını belirten Kurum, "1,5 ayda 8 milyon vatandaşımız başvurdu. Geçerli başvuru sayısı 5 milyon 135 bin 324. Projemize en çok da gençlerimiz ilgi gösterdi. 2 milyon 30 bin 277 gencimizin başvurusu var. En çok başvuru ise İstanbul'dan." bilgisini verdi.

Kurum, başvuru süreci devam ederken ilk temellerin geçen hafta atıldığına işaret ederek, şu ifadeleri kullandı: "17 ilde 6 bine yakın konutumuz hızla yükseliyor. Kuralarımızı da bir an önce çekip mart ayına kadar hepsini tamamlayacağız. Söz verdiğimiz gibi 2 yıl içinde 250 bin konutumuzu teslim edeceğiz. Projemize sahip çıkan tüm vatandaşlarımıza müteşekkiriz. Milletimiz için en güzelini yaptık, yapıyoruz, yapacağız."

sosyal-konut-1.jpg

İLK EVİM, İLK İŞ YERİM PROJESİ'NE 500 BİNİ AŞKIN EMEKLİ BAŞVURDU

Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut kampanyası olarak hayata geçirilen "İlk Evim, İlk İş Yerim" projesine başvuru yapanlar arasında 505 bin 934 emekli, 256 bin 248 engelli vatandaş da yer aldı.

TOKİ'den alınan bilgiye göre, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) eliyle hayata geçirilen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 13 Eylül'de açıkladığı "İlk Evim, İlk İş Yerim" projesi için 14 Eylül'de başlayan başvurular dün sona erdi. İlk Evim Projesi'ne toplam 5 milyon 135 bin 324 geçerli başvuru yapıldı. Yatay mimari anlayışla, depreme dayanıklı, temelleri sağlam, mahalle ve komşuluk kültürüne uygun, İstanbul başta olmak üzere 81 ilde 2+1 ve 3+1 planında yapılacak konutlara vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Başvuruların e-Devlet üzerinden ve belirlenen bankaların yetkili şubeleri aracılığıyla kabul edildiği kampanyaya toplam 8 milyon vatandaş başvuru yaptı. Projeye en çok başvuru İstanbul'dan geldi. İstanbul'dan 1 milyon 519 bin 300, İzmir'den 240 bin 358, Ankara'dan 232 bin 857, Bursa'dan 188 bin 748, Gaziantep'ten 166 bin 200 ve Konya'dan 160 bin 905 kişi başvuruda bulundu. Kategorilere göre ise projeye en çok ilgi gençlerden geldi. 2 milyon 30 bin 277 genç, ev sahibi olmak için başvuru yaptı. 505 bin 934 emekli, 256 bin 248 engelli, 6 bin 493 şehit yakını ve gazi, 1390 Kıbrıs ve Kore gazisinin başvurduğu projeye, 2 milyon 334 bin 982 kategori dışında başvuru oldu.

sosyal-konut-1.jpeg

‘DURGUN GEÇEN SEKTÖR HAREKETLENECEK’

Artan maliyetlerden dolayı inşaat malzemeleri sektöründe bir durgunluk yaşandığını ifade eden Konya Tesisat ve İnşaat Malzemecileri Derneği (KONTİMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Küçük, “Sektörde yaşanan maliyet artışları ile gündeme oturan konut krizinin çözümü için devreye alınacak 150 bin konut üretimi inşaat sektörüne nefes aldıracak diye düşünüyorum. Proje ile dar gelirli vatandaşlara uygun ödeme koşulları ile ev sahibi olma imkanı tanınıyor. Bu tür projelerle durgunluk yaşayan inşaat sektörü için bir hareketlenme yaşanacak ve sektör nefes alacak. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) eliyle hayata geçirilen "İlk Evim İlk İş Yerim" projesinde 5 bin 615 sosyal konutun ilk temelleri atıldı. Büyük bir projenin hayata geçirilmesi doğal olarak inşaat malzemelerine de talep oluşturacaktır. Durgunluk yaşayan inşaat malzemeleri sektörü için bir hareketlenme yaracaktır” diye aktardı.

gokhan-kucuk.jpg

‘FİYATLARIN DÜŞMESİ EKONOMİK TEDBİRLE OLUR’

İnşaat malzeme fiyatlarının çok fazla arttığını bunun için uzun vadede ekonomik tedbir alınması gerektiğini belirten Küçük, “Konut inşaatlarında maliyeti etkileyen bazı kalemler vardır. Bu kalemler hesaplanmadan ya da maliyete eklenmeden inşaat maliyeti tam olarak hesaplanmış sayılmaz. Bu kalemler, kabaca şöyledir: Beton, kalıp, demir, çimento, tuğla gibi ana inşaat giderleri yüzde 40, çatı işleri: yüzde 3, iç sıva ve kapı-pencere: yüzde 8, elektrik-su tesisatı: yüzde 9, demir ve dış sıva işleri: yüzde 7, ısıtma sistemleri yüzde 9, kapı pencere doğrama işleri için yüzde 8, Islak zemin yüzde 5, boya badana yüzde 5, yer döşeme kaplaması: yüzde 5, çevre peyzaj yüzde 1. İnşaat kalemlerinin tümünde ciddi fiyat artışları yaşandı ve artmaya devam ediyor. Fiyat artışlarının kur, enerji fiyatları, savaş gibi birçok nedeni var. Fiyatların düşmesi için dünya ekonomilerinin normale dönmesi ve istikrar sağlanması gerekiyor. Ancak dünya genelinde durgunluk beklentisi var. Fiyatların düşmesi için ekonomik tedbirlerin alınması ile olabilir ancak kısa sürede olacak işler değil” ifadelerine yer verdi.

sosyal-konut-2.jpg

‘TÜRKİYE İNŞAAT MALZEMELERİ ÜRETİMİNDE SÖZ SAHİBİ’

Türkiye’nin başlıca inşaat malzemelerinin üretim ve ihracatı açısından dünyanın sayılı ülkelerinden biri olduğunu vurgulayan Küçük sözlerine şöyle devam etti: ”Özellikle çimento, inşaat demiri, demirçelik, inşaat aksamı ve ürünleri, plastik ve alüminyum inşaat malzemeleri, seramik, cam, boya, mermer, kablolar, elektrik malzemeleri ve ısıtma-soğutma cihazları gibi ürünlerde, iç talebi karşılamanın yanı sıra, uluslararası piyasalarda da başarı ile rekabet etmektedir. 2022 yılı ilk çeyreğinde yüzde 4,4 artış gösteren inşaat malzemeleri sanayi üretimi, ikinci çeyreğin ilk ayı olan nisanda yüzde 2,8, Mayısta yüzde 3,5 büyüdü. Haziran ayında ise inşaat malzemeleri sanayi üretiminde değişiklik yaşanmadı. Böylece ikinci çeyrekte üretim artışı yüzde 2,1 oranında gerçekleşti. Yerli üretimin artması ve uygun fiyatlar için üretim teknolojisi ve girdi maliyetleri önemli. Bunu yaparken dünya ile rekabet edecek düzeyde kaliteli üretim yapabilmeniz gerekiyor. Fiyatı etkileyen unsurlara hakim olmanız ve inovasyon önem kazanıyor. İnşaat sektörüne yönelik malzeme üretiminde yerli ürün portföyü sektörün bütün ihtiyaçlarına cevap vermesine rağmen lüks ürün tüketim talebi tedarikçileri bu ürünleri ithal etmeye yönlendirmektir.”

sosyal-konut-3.jpg

İNŞAAT SEKTÖRÜ KDV İNDİRİMİ BEKLİYOR!

Pandemi döneminin etkilerinden kurtulabilmek için inşaat sektörünün önünün açılması gerektiğini ifade eden Küçük, “İnşaat malzemeleri sektörü doğrudan inşaat yatırımlarından etkilenen bir sektör. İç pazardaki inşaat yatırımlarının azalması hatta durma noktasına gelmesi gibi olumsuz gelişmeler yaşandı. Pandeminin yarattığı olumsuzlar dünya genelinde sıkıntılar oluşturdu ve dünya ekonomisi hala normale dönebilmiş değil. İnşaat sektörünün büyümeye yönünde adım atabilmesi, inşaat yatırımlarının canlanabilmesi için maliyet baskısını azaltacak çözümler üretilmesi gerekiyor. Kamunun yatırım programlarının bu çerçevede yol gösterici olması, KDV indirimi ve benzeri teşviklerle sektörün önünün açılması gerektiğini düşünüyoruz. Maliyet baskısıyla yeni konutta fiyatlar artıyor, bu da yeni konut üretiminde geri gidilmesine sebep oluyor. İnşaat yatırımlarını finanse edebilecek çözümler üretilmesi sektöre nefes aldıracaktır. Konut fiyatlarında payı yüksek olan arsa maliyetlerinin azaltılmasına yönelik çalışmalar bu açıdan büyük önem taşımaktadır” diyerek sözlerini tamamladı.

•SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

sosyal-konut-4.jpg

 Muhabir
Etiketler :