İnsanlığı utandıran Halepli çocuk

Suriye'den insanlığı utandıran fotoğraflar gelmeye devam ediyor.
İnsanlığı utandıran Halepli çocuk

Esed ve Rusya'nın hava saldırılarında yaralanan ve ambulansta sessizce tedavi olmayı bekleyen 5 yaşındaki Halepli çocuğun fotoğrafı, Suriye karşısında sessiz kalan uluslararası kamuoyunun vicdanına sesleniyor.

Suriye'deki iç savaş 5'inci yılını geride bıraktı. Yüz binlerce sivilin katledildiği ülkede, son dönemde en yoğun bombardımana Halep ve çevresi maruz kalıyor.
Esed rejimi ve Rusya'ya ait savaş uçakları hemen her gün, muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde yaşamını sürdüren sivillerin yerleşim merkezlerine, pazarlara, okul ve hastanelere saldırı düzenliyor. Onlarca kişinin hayatını kaybettiği katliamlardan yürek burkan fotoğraflar, feryatlar gelmeye devam ederken, Suriye'ye sessiz kalan uluslararası kamuoyu vicdanını hiçe saymayı sürdürüyor. Halep'teki hava saldırısında yaralanan ve ambulansta sessiz bir şekilde bekleyen Umran onlardan sadece birisi. 5 yaşındaki Umran'ın fotoğrafı, minik bedeni sahile vuran Aylan bebek kadar yankı uyandırmadı ama insanlığı utandırmaya yetti.

"Rusya'nın 10 ayda Suriye topraklarında gerçekleştirdiği saldırılarda 2 bin 704 sivil katledildi."

Halep Medya Merkezi (AMC) tarafından yayınlanan görüntülerde, hastaneye kaldırılan küçük çocuğun küskün ve sessiz duruşu dikkat çekerken, dün Esed ve Rusya'nın düzenlediği saldırılarda ölü sayısının 83'e ulaştığı, aralarından 21'inin çocuk olduğu kaydedildi. Saldırıların bir çoğu, pazar yerlerine ve yerleşim merkezlerine yapılıyor.

Rus uçakları, Eylül 2015'ten bu yana İdlib, Hama ve Halep'te muhaliflerin kontrolündeki okul, hastane, çarşı ve pazar yerleri ile yerleşim yerlerine saldırılar düzenliyor. Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), Rusya'nın 10 ayda Suriye topraklarında gerçekleştirdiği saldırılarda 2 bin 704 sivilin hayatını kaybettiğini duyurdu. SNHR tarafından yayımlanan raporda, "Rusya'nın, Suriye'ye müdahalesinin başladığı 30 Eylül 2015'ten 1 Ağustos 2016 tarihine kadar düzenlediği saldırılar sonucu 746'sı çocuk, 514'ü kadın olmak üzere 2 bin 704 sivil hayatını kaybetti." denildi.
Rusya'nın saldırılarında bin 178 kişinin hayatını kaybettiği Halep en çok sivil kaybın verildiği kent olurken, İdlib'de 652, Deyru'z Zor'da 331, Humus'ta ise 192 kişi hayatını kaybetti. Raporda ayrıca, Rusya'nın, Suriye'de geçici ateşkesi düzenleyen ve insani yardım ulaştırılmasını öngören Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 2139 ve 2254 sayılı kararlarını ihlal ettiği belirtildi.