Irak'ta 28 Türk üniversitesinin katılımıyla eğitim fuarı açıldı

Irak'ın Erbil kentinde Türkiye Maarif Vakfı tarafından 28 Türk üniversitenin katılımıyla Uluslararası Eğitim Fuarı düzenlendi - Türkiye'nin Erbil Başkonsolosu Hakan Karaçay:- "Ülkemiz diğer pek çok alanda olduğu gibi eğitim alanında da gerçekleşen reforml
Irak'ta 28 Türk üniversitesinin katılımıyla eğitim fuarı açıldı

ERBİL (AA) - Irak'ın Erbil kentinde, Türkiye Maarif Vakfı tarafından 28 Türk üniversitesini tanıtmak amacıyla "Uluslararası Eğitim Fuarı" düzenlendi.

Erbil'deki bir otelde düzenlenen eğitim fuarının açılışına Türkiye'nin Erbil Başkonsolosu Hakan Karaçay, Türkiye Maarif Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Nedim Kaya, Türkiye Maarif Vakfı Irak Direktörü Muhammet Emin Şimşek, Irak Türkmen Cephesi Erbil Milletvekili Aydın Maruf ve Türkiye'den gelen çok sayıda üniversite temsilcisi katıldı.

Açılışta konuşan Karaçay, "Ülkemiz diğer pek çok alanda olduğu gibi eğitim alanında da gerçekleşen reformlar ve yatırımlarla bölgede ve dünyada yüksek öğrenim açısından önde gelen bir merkez haline geldi." dedi.

Türkiye’deki üniversitelerde eğitim gören yabancı uyruklu öğrenci sayısının geçen yıl 125 bini aştığını ve 2023 yılına kadar bu sayının 250 bin öğrenciye çıkarılmayı hedeflendiğini söyleyen Karaçay, başkonsolosluk olarak öğrencilere her türlü kolaylığı sağladıklarını belirtti.

Karaçay, Türkiye'nin benzer kültürel yapı ve kolay ulaşım seçenekleriyle, Irak ve diğer bölgelerden gelen öğrencilerin yurt dışı eğitim tercihlerinin başında yer aldığını kaydetti.

- "Eğitime yapılan yatırımlar birçok yatırımdan çok daha önemlidir"

Maarif Vakfı Irak Direktörü Şimşek de Türkiye Maarif Vakfı olarak ilk kez Irak'ta eğitim fuarı açtıklarını söyledi.

"Bildiğiniz gibi eğitime yapılan yatırımlar birçok yatırımdan çok daha önemlidir." diyen Şimşek, Türkiye Maarif Vakfı'nın yaklaşık 2 yıldır bölgede eğitim faaliyeti yürüttüğünü, açılan Erbil Uluslararası Maarif Okulu'nun bölgenin en iyi okullar arasında yer aldığını ifade etti.

Şimşek, Türkiye'de okumak isteyen çok sayıda Iraklı öğrenci olduğunu dile getirerek, bu konuda hem Maarif Vakfına hem de bölgede bulunan Türk kurumlarına ayrı ayrı sorumluluklar düştüğünü kaydetti.

- "Amacımız, üniversitemizi yurt dışındaki öğrencilere tanıtmak"

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Özden, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bu fuara katılma amacımız üniversitemizi yurt dışındaki öğrencilere tanıtmak ve kendi üniversitemizde eğitimlerine devam etme fırsatı yaratmak." dedi.

Üniversitenin 26 ülkeden yabancı öğrenciye ev sahipliği yaptığını belirten Özden, öğrencilere yurt ve karşılıksız burs imkanı sağladıklarını kaydetti.

İstanbul Şehir Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Alım Ofisi Müdürü Ahmet Aydın da Türkiye'deki üniversiteler olarak 2019 için özellikle özel ve vakıf üniversitelerinin yurt dışında tanıtım faaliyetlerine hız verdiğini vurguladı.

Üniversite olarak öğrencilere akademik ortam vadetmenin yanı sıra öğrencilerin profesyonel hayatlarına yardımcı olacak tüm donanımı sağlamayı hedeflediklerini dile getiren Aydın, "Özellikle bize yakın olan ve ulaşabileceğimiz tüm coğrafyalarda Türk üniversitelerini tanıtmak için yurt dışında daha fazla yer almaya çalışıyoruz." diye konuştu.

28 Türk üniversitesinin katılım gösterdiği Uluslararası Eğitim Fuarı yarına sona erecek.



Kaynak: