İran'ın sabotajını Türkiye ve Rusya bozdu

Halep'ten dün sabah başlayan tahliye Şii milislerin saldırısıyla durdu. 4 kişinin öldüğü saldırının ardından Ankara devreye girdi. Rusya, Tahran ile Şam yönetimlerini uyardı, olay çözüldü.

İran'ın sabotajını Türkiye ve Rusya bozdu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Suriye iç savaşının en kritik kenti olan Halep’in rejim güçlerinin kontrolüne geçmesinin ardından kentteki siviller İran destekli Şii milislerin baskısı altında kaldı. Kentten gelen haberler dünya kamuoyunda tepkiye neden olurken Türkiye acil olarak devreye girdi. Önceki gün Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin görüşerek, sivillerin kentten güvenli bir şekilde tahliye edilmesi konusunda anlaşmaya vardı.

Yoğun diplomasi trafiği

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanısıra Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da ateşkes ve tahliye için yoğun bir diplomasi trafiğine girdi. Çavuşoğlu, ABD, Rusya, Katar ve Suudi Arabistan başta olmak üzere önemli ülkelerle görüşmeler gerçekleştirdi. Bu doğrultuda dün sabah tahliye işlemi başladı. Ondan sonra yaşananlar anbean şöyle gelişti:

dakika.jpg

100 bin kişi yurdundan oluyor

Dün Hatay'a giden Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, ilk konvoyun Haleplileri ÖSO kontrolündeki bölgeye ulaştırdığını ifade ederek, "bölgede 80 ila 100 bin kişinin tahliye edilebileceğini açıkladı.

Başbakan Yardımcısı Kaynak, Halep'ten çıkan ilk 20 otobüsün ÖSO bölgesine geldiğini belirterek, "Bunların içinde 30-35 civarında yaralı var. Bir kısmı ileri derecede yanık maalesef, bir kısmı ağır yaralı" dedi. Halep'ten gelenler için talep gelmesi halinde kamp oluşturulacağını söyleyen Kaynak, bölgede 80 ila 100 bin kişinin tahliye edilebileceğini ifade etti. Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak yapılan hazırlıkları yerinde incelemek ve gereken talimatları vermek için dün Hatay sınırına gitti.

Türkiye göreve hazır

Türkiye Halep’ten tahliye edilen ağır yaralıların tedavisi için gerekli hazırlıkları yaptı. BM kentten 50 bin kişinin tahliye olmasını tahmin ettiklerini açıkladı. Ankara, mültecileri öncelikli olarak İdlib ve Azez’deki kamplara yerleştirmeyi hedefliyor. Kızılay Başkanı Kerem Kınık, gerekli hazırlıkların yapıldığını ifade etti.

İHA’lar havadan güvenlik sağladı

Rusya, Esad rejimi ve Şii milislerden gelebilecek olası yeni saldırılara karşı insan hava araçlarını tahliye rotasının üzerinde görevlendirdi. Halep’ten İdlib’deki alana kadar yaklaşık 21 km’lik mesafe bulunuyor. Buna karşın ilk konvoyun tahliye süreci devam ederken, rejim ve milisler, güzergah üzerindeki Raşidin bölgesini vurdu. 

Ruhani’den Esad’a vicdansız tebrik

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Halep konusunda Suriye Devlet Başkanı Esad’ı arayarak tebrik etti. Ruhani, yaşananların terörle mücadele konusunda önemli, ülkenin istikrarı için gerekli bir adım olduğunu dile getirdi. Esad ise dün yaptığı açıklamada Halep'in güvenliğinin sağlanmasının ardından yeni planlarını açıklayacaklarını söyledi.

AKŞAM

Bakmadan Geçme